Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «Νόμος περί Ναρκωτικών και άλλες διατάξεις»,  έφτασε σήμερα στη Βουλή προς εξέταση κατά την διάρκεια των κοινών συνεδριάσεων της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το νέο νομοσχέδιο περί ναρκωτικών προβλέπει πιο ήπιες ποινές για τους χρήστες και βαρύτερες για τους εμπόρους. Η χρήση, ωστόσο, παραμένει παράνομη. Ο Γιώργος Οικονομόπουλος, ψυχίατρος, που εργάζεται αποκλειστικά πάνω στον τομέα της φαρμακευτικής απεξάρτησης και έχει ιδρύσει τον Ελευθεριακό Σύνδεσμο Απεξάρτησης (ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α.) μιλώντας στο tvxs.gr τονίζει ότι «όσο η χρήση ουσιών θεωρείται παράνομη πράξη, το παράνομο εμπόριο, που είναι η πραγματική πληγή, συντηρείται». Του Νίκου Μίχου

Ads

 
Το νέο νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την χρήση, την κατοχή και την προμήθεια ναρκωτικών ουσιών ως πταίσμα, αντί του πλημμελήματος, που ισχύει μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι η ποινή που προβλέπεται για τον χρήστη δεν θα είναι η φυλάκιση, αλλά ένα χρηματικό πρόστιμο. «Το νομοσχέδιο δεν κινείται προς την σωστή κατεύθυνση καθώς ο χρήστης συνεχίζει να θεωρείται εγκληματίας απέναντι στον νόμο ακόμη και αν αντιμετωπίζει μειωμένες ποινές, όπως είναι το πταίσμα. Ακόμη, όμως, η χρήση ουσιών θεωρείται κολάσιμη πράξη. Συνεπώς ο χρήστης είναι ακόμη εξαρτημένος από το παράνομο εμπόριο, όπου και θα αναζητήσει την δόση του», εξηγεί ο Γιώργος Οικονομόπουλος.
 
«Κάποιες ουσίες, όπως η κάνναβη, παραμένουν να θεωρούνται άκρως παράνομες από το κράτος. Πρόκειται για ουσίες που κανείς αναζητά στην εφηβική ηλικία περίπου, μια ηλικία που ο νέος θέλει να διαφοροποιηθεί», τονίζει ο κ. Οικονομόπουλος και προσθέτει ότι «η εγκληματικότητα λοιπόν θα συνεχίσει να αυξάνεται. Απλώς υπάρχει μια ελάφρυνση γύρω από την χρήση». 
 
«Αυτό που επείγει να χτυπηθεί είναι το εμπόριο και οι ανθυγιεινές συνθήκες της χρήσης, κάτι που δεν προβλέπεται από το νέο νομοσχέδιο. Όταν κάτι δεν είναι ελεγχόμενο οδηγεί στην περιστολή της υγείας και στην αύξηση της εγκληματικότητας», συμπληρώνει ο ίδιος.

Η μαγεία του απαγορευμένου
 
Η πρόταση για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών ουσιών, όσον αφορά την χρήση, την κατοχή και την προμήθεια, ενέχει την λογική να βγει από την εξίσωση ο παράγοντας της λεγόμενης «μαγείας του απαγορευμένου». Αυτό μπορεί να επιφέρει ακόμη και μείωση της χρήσης ουσιών.
 
«Οι περισσότεροι νέοι ξεκινούν από περιέργεια, δεν ξέρουν που θα τους οδηγήσει αυτό.  Από μαγκιά για την παρανομία. Και δεν μιλάμε για την κάνναβη, αλλά για την ηρωίνη, που μετά από λίγο σε κάνει άρρωστο. Και να θες να σταματήσεις δεν μπορείς, ούτε να ξεφύγεις από τα παράνομα κυκλώματα που την διακινούν», τονίζει ο Γιώργος Οικονομόπουλος.
 
Εξάρτηση από τα κυκλώματα
 
«Το σημαντικό είναι ότι ο χρήστης παραμένει παράνομος. Και δεν θα καταφέρει να απεμπλακεί από τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης», αναφέρει ο κ. Οικονομόπουλος συμπληρώνοντας ότι παραδείγματα αποποινικοποίησης της χρήσης ουσιών από διάφορες χώρες της Ευρώπης έχουν δείξει «εντυπωσιακά αποτελέσματα αναφορικά με την εγκληματικότητα και την υγεία των χρηστών». Όπως επισημαίνει ο ίδιος η παρανομία και η ανέχεια έχουν οδηγήσει τους εξαθλιωμένους χρήστες να στρέφονται προς φτηνά σκευάσματα με επικίνδυνες και άμεσες συνέπειες στην υγεία, όπως το σίσα. 
 
Ο γιατρός φέρνει στην συζήτηση και το θέμα του διαφυγόντος κέρδους από την παράνομη εμπορία ναρκωτικών. «Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο τζίρος του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών παγκοσμίως είναι 12.500 ευρώ το δευτερόλεπτο! Στην Ελλάδα έχουμε 30.000 χρήστες ηρωίνης. Κατά μέσο όρο 1 γραμμάριο αν πάρει ο καθένας την ημέρα, έχουμε 1 τόνο ηρωίνης το μήνα. Δεν είναι αμελητέα μεγέθη», εξηγεί.

Απεξάρτηση
 
«Κανείς δεν κάνει απεξάρτηση στις φυλακές ή σε σωφρονιστικά ιδρύματα χωρίς την θέλησή  του. Μόνο εάν έρθει και πει ότι σιχάθηκα την ουσία, θα καταφέρει να την βγάλει από μέσα του», τονίζει ο Γιώργος Οικονομόπουλος, που ασχολείται επαγγελματικά με τον τομέα της απεξάρτησης από τις ναρκωτικές ουσίες. «Χρειάζεται καλή πρόθεση για να φύγει κανείς από την ουσία. Ένας από αυτούς είναι να αισθανθούν ότι τους νεκρώνει συναισθηματικά. Εξάλλου οι περισσότεροι κάνουν χρήση επειδή δεν μπορούν να σταματήσουν την χρήση. Όχι επειδή τους αρέσει».
 
«Τα κέντρα απεξάρτησης άλλωστε χρησιμοποιούν την “στεγνή” μέθοδο. Δεν δίνουν ούτε τα κατάλληλα φάρμακα για τις πρώτες μέρες, ώστε να φύγει ο πόνος και η αγωνία. Πρέπει να είσαι πολύ σκληρή προσωπικότητα για να τα καταφέρεις χωρίς φάρμακα. Το νέο νομοσχέδιο δεν προβλέπει διευκολύνσεις σε αυτό τον τομέα», προσθέτει.
 
       Δηλαδή είναι οπισθοδρομικό το νομοσχέδιο;

Ads

«Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι. Πλέον κάνοντας χρήση αντί για φυλακή η ποινή είναι ένα πρόστιμο. Αυτό, όμως, μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση της χρήσης. Θα πρέπει να υπάρξει γενικευμένη αντιαπαγορευτική πολιτική. Γιατί η ουσιαστική βλάβη είναι το εμπόριο και η Ελλάδα είναι κόμβος διακίνησης παραμένοντας από τις ελάχιστες χώρες που επιμένουν στην ποινικοποίηση της χρήσης, της κατοχής και της προμήθειας, συντηρώντας έτσι την παρανομία. Εξάλλου η χρήση είναι αυτοπροσβολή και το δικαίωμα στην αυτοπροσβολή  είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα. Πρέπει οι χρήστες να αντιμετωπίζονται σαν ασθενείς και όχι σαν εγκληματίες. Αυτή την στιγμή, με τον νόμο αυτό ο ασθενής είναι εγκληματίας».
 
Σύμφωνα με τον Γιώργο Οικονομόπουλο ένα νομοσχέδιο που θα βελτίωνε την κατάσταση για τους χρήστες ναρκωτικών θα έπρεπε να περιλαμβάνει τα εξής:
 
• αποποινικοποίηση όλων των ουσιών
• κατηγοριοποίηση των ουσιών βάσει της επικινδυνότητάς τους
• απαγόρευση της διακίνησης (προμήθεια από ειδικά καταστήματα ή προσωπική καλλιέργεια) ώστε να αποκοπεί ο χρήστης από την παράνομη εμπορία
• προώθηση της απεξάρτησης
• η καλλιέργεια κάνναβης να ελέγχεται από το κράτος, όπως με τα Social Cannabis Club, να είναι συλλογική και μη κερδοσκοπική
• δημιουργία ιατρείων που θα παρέχουν κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς
• χρήση κλωστικής κάνναβης για βιομηχανικούς σκοπούς, όπως γίνεται στην Ε.Ε.
• δημιουργία κέντρων δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τους χρήστες
• μέριμνα για την πρόληψη αλλά και για την θεραπεία