«Το Ποτάμι το έχει πει από καιρό: Πρέπει να επιτρέψουμε την ιατρική χρήση της κάνναβης. Πρέπει να σκεφθούμε τους χιλιάδες ασθενείς που αναζητούν ανακούφιση και λιγότερο πόνο. Να μην τους αναγκάζουμε να καταφεύγουν στο παράνομο εμπόριο. Να τους προσφέρουμε αξιοπρέπεια» τόνισε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης». Μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να επιτρέψουμε και την καλλιέργεια μικρής ποσότητας για προσωπική χρήση. Το Ποτάμι στηρίζει αυτή την προσπάθεια και μετά από ένα χρόνο δοκιμαστικής εφαρμογής να συζητήσουμε την αποποινικοποίηση για ψυχαγωγική χρήση κάνναβης από ενήλικες».

Ads

Ολόκληρη η ομιλία:

Ξέρετε φίλοι και αντίπαλοι,
η πολιτική εκτός από την αναποτελεσματικότητα, τη διαφθορά, το ρουσφέτι, το κομματικό κράτος εκτός από τους θεσιθήρες. Να μεταγράφεσαι από κόμμα σε κόμμα, πηγαίνοντας βέβαια πάντα προς το μεγαλύτερο. Ή Να σε λένε Κουβέλη και να κάνεις το υπόλοιπο της πολιτικής σου θητείας ως αναπληρωματικός του Πάνου Καμμένου.

Εκτός λοιπόν από όλα αυτά η πολιτική υποφέρει από την υποκρισία. Πολιτικοί που η προσωπική τους ζωή οι επιλογές τους και τα πάθη τους είναι σε μια κατεύθυνση και ο δημόσιος λόγος τους, στην αντίθετη. Το ζήσαμε με το σύμφωνο συμβίωσης. Το ζήσαμε με την ταυτότητα φύλου. Το ζούμε τώρα συζητώντας για την κάνναβη.

Ads

Περίμενα περισσότεροι βουλευτές να τολμήσουν να πάρουν μια θέση, συμβατή με τις πράξεις τους, συμβατή με τις ζωέςτων ψηφοφόρων τους, συμβατή με την εξέλιξη. Γιατί, γελάνε οι τοπικές κοινωνίες με τις εξάρσεις κάποιων βουλευτών εναντίον του χασίς. Και γελάνε γιατί οι άνθρωποι στις τοπικές κοινωνίες γνωρίζονται μεταξύ τους. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει και εδώ οπισθοδρομική, δέσμια αναχρονιστικών προσεγγίσεων. Πρέπει να προστατέψουμε τους Έλληνες από την παράνομη διακίνηση επικίνδυνων ουσιών. Πρέπει να συγκρουστούμε με τα κυκλώματα προώθησης ναρκωτικών που θησαυρίζουν από το παράνομο εμπόριο. Τόλμη και ευθύνη ζητάνε από εμάς οι πολίτες!

Το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ ανιχνεύει συστηματικά τα νερά του Σαρωνικού. Και τα αστικά λύματα που καταλήγουν στην Ψυττάλεια. Συμπέρασμα; Φάρμακα- και ναρκωτικά– σε περίσσευμα! Πολλά αντιβιοτικά, πολλά αντικαταθλιπτικά, φάρμακα χωρίς όρια. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Προσέξτε τα ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την κάνναβη. Τα λύματα μας -τα αστικά λύματα της Αθήνας που καταλήγουν στην Ψυττάλεια, στις αναλύσεις του 2015 – 2017 μαρτυρούν ότι περίπου το 12% του πληθυσμού της Αθήνας κάνει συστηματικά, χρήση κάνναβης. Κάθε εβδομάδα «καταναλώνονται» στην Αθήνα από 380 έως 450 κιλά προϊόντων κάνναβης. Κάθε μέρα δηλαδή 65 κιλά! Γι’ αυτό σας μιλώ για υποκρισία.

Η καλλιέργεια κάνναβης στην Ελλάδα διεκόπη στις αρχές του 20ου αιώνα έπειτα από πιέσεις της βρετανικής διπλωματίας. Αν οι Έλληνες δεν σταματούσαν την εξαγωγή χασίς, οι Βρετανοί δεν θα αγόραζαν πλέον ελληνική σταφίδα. Σήμερα είμαστε μπροστά στον αντίστροφο δρόμο. Οι βόρειοι αναζητούν στο νότο, κάνναβη καλής ποιότητας, βιολογική και όχι γενετικά τροποποιημένη. Η αγορά φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη αγγίζει μερικές δεκάδες δισ ευρώ. Στο Κολοράντο των ΗΠΑ που υπάρχει παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης έχουν δημιουργηθεί 30.000 θέσεις εργασίας. Ήδη πάνω από τις μισές πολιτείες της Αμερικής έχουν επιτρέψει τη φαρμακευτική της χρήση, ενώ 4 πολιτείες επιτρέπουν και την ψυχαγωγική.

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχει αποποινικοποιηθεί η κατοχή μικροποσότητας χασίς (στο Βέλγιο μέχρι 3 γραμμάρια, στην Εσθονία μέχρι 7.5). Και στην Ισπανία ο χρήστης μπορεί να καλλιεργεί την μικροποσότητα που καταναλώνει… Και τώρα ήρθε η ώρα και για την Ελλάδα να αποφασίσει. Το Ποτάμι το έχει πει από καιρό: Πρέπει να επιτρέψουμε την ιατρική χρήση της κάνναβης. Πρέπει να σκεφθούμε τους χιλιάδες ασθενείς που αναζητούν ανακούφιση και λιγότερο πόνο. Να μην τους αναγκάζουμε να καταφεύγουν στο παράνομο εμπόριο. Να τους προσφέρουμε αξιοπρέπεια.

Οι επιστημονικές ιατρικές ομάδες που συγκροτούνται παντού στον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Τα οφέλη είναι περισσότερα από τις ανεπιθύμητες ενέργειες σε αρρώστιες όπως η επιληψία, η καχεξία, η ανορεξία στο HIV/AIDS, στη ναυτία της χημειοθεραπείας, στη σπαστικότητα που σχετίζεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας… Και μετά είναι η ελάφρυνση από τους πόνους, από τον νευροπαθητικό πόνο μέχρι τους χρόνιους πόνους που σχετίζονται με τις σοβαρές ασθένειες. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε το δικαίωμα στους γιατρούς να αποφασίζουν. Όταν θεωρούν ότι άλλα φάρμακα δεν μπορούν να βοηθήσουν, τότε να μπορούν να συνταγογραφούν φαρμακευτική κάνναβη, ως σκεύασμα, ως έλαιο, ως άνθος, το οποίο ο ασθενής θα προμηθεύεται από τα φαρμακεία με κάλυψη του κόστους από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συμβαίνει από τον Ιανουάριο του ‘17 στη «συντηρητική» Γερμανία, για να φέρω ένα μόνο παράδειγμα.Οι ασθενείς μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία εκχύλισμα κάνναβης ή αποξηραμένα άνθη του φυτού. Και τα δημόσια ταμεία καλύπτουν πλέον αυτά τα προϊόντα. Ενώ οι Γερμανοί αστυνομικοί, μαζί με τους Πράσινους, ζητούν την πλήρη αποποινικοποίηση της χρήσης. Η προσωπική καλλιέργεια για ιατρική χρήση είναι νόμιμη στον Καναδά, σε 17 Πολιτείες των ΗΠΑ, στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, ενώ σε αρκετές ακόμα Ευρωπαϊκές χώρες είναι πταίσμα. Και θα έπρεπε το νομοσχέδιο που σήμερα συζητάμε να είχε σχετική πρόβλεψη.

Το Ποτάμι παρά τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του νομοσχεδίουθα υπερασπιστεί αυτό το πρώτο βήμα. Και προτείνουμε: μετά από ένα χρόνο δοκιμαστικής εφαρμογής να συζητήσουμε μεθοδικά και με στοιχεία για την αποποινικοποίηση και την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης από τους ενήλικες. Να μην συνεχίσουμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην ανεξέλεκτη και παράνομη διακίνηση χασίς. Η αποποινικοποίηση θα βοηθήσει κυρίως τα παιδιά που πάντα έλκονται από το απαγορευμένο. Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η χρήση κάνναβης δεν δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από τη συστηματική χρήση αλκοόλ. Και δεν μιλώ μόνο για τις συνέπειες στον οργανισμό. Μιλώ και για τις κοινωνικές συνέπειες. Τα τροχαία από κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 19-39 ετών. H νόμιμη ιατρική χρήση της κάνναβης στις πολιτείες των αμερικανο-μεξικανικών συνόρων, έριξε τις ληστείες κατά 20% και τις ανθρωποκτονίες που σχετίζονται με το εμπόριο ναρκωτικών κατά 40%, καθώς τα καρτέλ ναρκωτικών χάνουν έδαφος.

Τι μας λέει λοιπόν η πρόοδος; Κι εγώ τολμώ και δυστυχώς δεν υπάρχουν και άλλοι αρχηγοί εδώ για να τοποθετηθούν. Νόμιμο ελεγχόμενο εμπόριο. Αποποινικοποίηση της χρήσης και κατοχής για τους ενήλικες και με δικαίωμα προσωπικής καλλιέργειας – στην Ολλανδία το όριο έχει τεθεί στα 5 φυτά ανά χρήστη. Με αυστηρούς κανόνες που θα αποτρέπουν την πρόσβαση στους ανήλικους και κατά συνέπεια την χρήση. Εδώ πρέπει επίσης να έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας.

Συζήτησα για τις ανάγκες της σημερινής μου ομιλίας με έναν αξιωματικό της δίωξης ναρκωτικών. Η εξάπλωση στα σχολεία είναι πολύ μεγάλη και το χτύπημα των κυκλωμάτων έχει γίνει πολύ δύσκολο, καθότι οι ίδιοι οι μαθητές διακινούν μικροποσότητες. Αλλά κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί αν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα. Αν αδιαφορούμε και αφήνουμε κάθε φορά τους άλλους να βγάζουν το φίδι από την τρύπα. Εκτός αν θέλουμε να είμαστε καρικατούρες του Αυλωνίτη που δίδασκε «πνεύμα και ηθική» στην «Ωραία Των Αθηνών»… Θα περίμενα σήμερα να είναι εδώ και άλλοι βουλευτές από όλες τις πτέρυγες και να τοποθετηθούν σοβαρά επί του θέματος χωρίς να φοβούνται – και εδώ!- το πολιτικό κόστος.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από την κοινωνική συμμαχία των προοδευτικών, των ενημερωμένων, των τολμηρών και το Ποτάμι θα συνεχίσει να την ενισχύει και να την προκαλεί!
Με Τόλμη και ευθύνη!