Να αποπλεύσει από το λιμάνι της Αττάλειας ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ,  το ερευνητικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του κρατικού καναλιού της Τουρκίας TRT και το σχετικό βίντεο που το συνοδεύει, το Oruc Reis βρίσκεται ανοικτά των ακτών της Αττάλειας συνοδευόμενο από δύο φρεγάτες και αναμένεται να κινηθεί “σύντομα” προς το Κας,  απέναντι από το Καστελλόριζο, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες.

Υπενθυμίζεται ότι με ΝAVTEX που εξέδωσε την Τρίτη η Άγκυρα δέσμευσε την περιοχή για τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

“Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη” σχολίαζαν από τη μεριά τους αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ads

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί δήλωση του  Τούρκου στρατιωτικού αναλυτή, Καντίρ Ντογάν στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», με την οποία έκανε λόγο για το ενδεχόμενο ανάπτυξης πυραύλων εκ μέρους της γειτονικής χώρας στα παράλια, απέναντι στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποκλείεται η Τουρκία να αναπτύξει τα συστήματα Bora και Atmaca (πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος μπορεί να πλήξει πλοία στη θάλασσα) στα παράλια για να αποτρέψει πιθανή επίθεση από την Ελλάδα.

Ένας άλλος τρόπος αποτροπής, σύμφωνα με τον Καντίρ Ντογάν, είναι η χρήση μαχητικών F-16 και drones. «Η Τουρκία έχει περισσότερες από μία στρατιωτικές επιλογές. Τα συστήματά μας έχουν αποδείξει την αξία τους σε διάφορες περιοχές. Η ενεργή χρήση τους στην περιοχή θα αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης», ανέφερε ο Τούρκος αναλυτής αμυντικών θεμάτων.