Επαφές με βουλευτές της ΔΗΜΑΡ,των ΑΝΕΛ και της ομάδας των ανεξάρτητων έκαναν τα Χριστούγεννα οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος καθώς και άλλα στελέχη της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν τον κ. Σαμαρά να ετοιμάζει και νέα παρέμβαση, πιθανότατα με διάγγελμα, τις παραμονές της τρίτης και τελευταίας ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου, που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα.

Ads

Στις επαφές «εξειδικεύεται» το διάγγελμα της προηγούμενης Κυριακής, στο οποίο ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε εμμέσως πλην σαφώς θέση στην κυβέρνηση, σε όσους ψηφίσουν τον κ. Δήμα. Σε άλλους βουλευτές προτείνονται θέσεις στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. «Πρώτη φορά, σου λένε τα κάλαντα και σου δίνουν κιόλας», σχολίαζε ένας από τους βουλευτές που βολιδοσκοπήθηκε. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το «πρέσινγκ» αποδίδει, όπως φάνηκε και από την περίπτωση της κυρίας Μίκας Ιατρίδη, η οποία αφού σε συνέντευξή της στο TVXS απέρριψε κατηγορηματικά την περίπτωση να ψηφίσει τον Σ. Δήμα, άλλαξε γνώμη και τον ψήφισε στην δεύτερη.

Στο νέο διάγγελμα που ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει να απευθύνει το Σαββατοκύριακο, οι πληροφορίες τον θέλουν να ορίζει μήνα εκλογών μέσα στο 2015, πρόταση που αρνείτο κατηγορηματικά μέχρι πρότινος, με το επιχείρημα ότι θα μπει η χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Υπάρχει επίσης η σκέψη να προτείνει, στα πλαίσια της Συνταγματικης Αναθεώρησης που εξήγγειλε την προηγούμενη Κυριακή, την αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του ορίου του 3 % για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή. Η πρόταση φιλοδοξεί να δελεάσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.

Η τελική  διατύπωση των προτάσεων αλλά και ο τόνος του διαγγέλματος θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των «διερευνητικών» επαφών με τους βουλευτές υπό πρέσινγκ, που θα συνεχιστούν σήμερα Παρασκευή και αύριο. Αν δείξουν ότι πείθονται αρκετοί βουλευτές, θα επιχειρηθεί να ανοίξει η «βεντάλια» των πολιτικών υποσχέσεων- ώστε να μπορέσουν οι βουλευτές να δικαιολογήσουν την αλλαγή της στάσης τους- όπως πχ να έρθει πιο κοντά η ημερομηνία των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση κ. Σαμαράς θα επαναλάβει σε δραματικό τόνο τις προειδοποιήσεις στους βουλευτές για τον κίνδυνο ..εθνικής περιπέτειας, αν γίνουν εκλογές!

Ads

Στο Μέγαρο Μαξίμου διατηρούν ελάχιστες ελπίδες ότι θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τους 180 ψήφους, μετά τα χαμηλά αποτελέσματα των δύο προηγούμενων ψηφοφοριών και την αποτυχημένη βολιδοσκόπηση για την Χρυσή Αυγή: η όποια παρόμοια σκέψη άντλησης ψήφων από τους νεοναζί βουλευτές ακυρώθηκε αμέσως, αφού κυβερνητικά στελέχη όπως η  Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσαν να  δηλώσουν ότι σε αυτή την περίπτωση θα ψήφιζαν παρών και λίγο μετά ο κ. Δήμας προσέθεσε ότι δεν θα δεχόταν την εκλογή του με ψήφους βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Πιστεύουν όμως ότι όσο πλησιάσουν τον αριθμό των 180, τόσο θα αποκτήσει μεγαλύτερο βάρος στην προεκλογική εκστρατεία η κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την χώρα σε περιπέτεια, για λίγους ψήφους.