Ποινική δίωξη για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας ασκήθηκε για την οργανωμένη επίθεση της Χρυσής Αυγής στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Φαβέλα» στις 25/2/2018, όπου είχε τραυματιστεί βαριά η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου. Κατηγορούμενοι το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου, Σωτήρης Δεβελέκος και ο Ακης Θεοδώρου, γνωστός για τη δράση του ως στέλεχος της Τ.Ο. Πειραιά της Χρυσής Αυγής.

Ads

Υπενθυμίζεται πως το τάγμα εφόδου της οργάνωσης που πραγματοποίησε την επίθεση, εισέβαλε στο χώρο, έβαλε φωτιά με πυρσούς και άνοιξε με λοστό το κεφάλι της Ελευθερίας Τομπατζόγλου, ενώ τραυμάτισε και άλλα τρία άτομα. 

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους αφορά τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, του εμπρησμού από τον οποίο θα μπορούσε να προκληθεί κοινός κίνδυνος για τον άνθρωπο και της παράβασης του νόμου 456/76 περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» υπενθυμίζει σε ρεπορτάζ της το παρελθόν των δύο κατηγορουμένων. 

Ads

Για το παρελθόν της σχέσης του Θεοδώρου με τη Χρυσή Αυγή υπάρχει ένας πλήθος φωτογραφικών ντοκουμέντων με τον ίδιο όταν πραγματοποιεί ομιλίες στα γραφεία της οργάνωσης στον Πειραιά και να ποζάρει με τον Δεβελέκο και άλλα στελέχη της οργάνωσης, όπως η κόρη του Αρχηγού, Ουρανία Μιχαλολιάκου, αναφέρει η εφημερίδα.

Οσο για τον εξαιρετικά γνώριμο στις διωκτικές αρχές, Δεβελέκο, η τελευταία φορά που απασχόλησε την αστυνομία ήταν στις 24.1.2019, όταν προσήχθη, ανάμεσα σε άλλα άτομα, για τα επεισόδια των «μακεδονομάχων» στο Σύνταγμα. Και είναι ο ίδιος που έχει αναγνωριστεί ως επικεφαλής της επίθεσης τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής κατά της Ευγενίας Κουνιάκη, μέλους της ομάδας των συνηγόρων πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, και άλλων γυναικών έξω από το Εφετείο (1.11.2017). Ο Δεβελέκος συνόδευε επίσης τον Λαγό όταν η Χρυσή Αυγή εισέβαλε στο Δημοτικό Σχολείο του Νέου Ικονίου Περάματος (17.1.2017), ξυλοκοπώντας δασκάλους και γονείς, παρουσία των ανήλικων μαθητών, υπενθυμίζει η «Εφημερίδα των Συντακτών». Ο ίδιος μετείχε και στην επίθεση σε αντιφασιστική συγκέντρωση στον Πειραιά (8.4.2016), που εξαπέλυσε η οργάνωση στο πλαίσιο εκδήλωσής της με κεντρικό ομιλητή τον Μιχαλολιάκο.

Και βέβαια με τον Δεβελέκο συνομιλεί ο Λαγός κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα (12.9.2013). Ως γνωστόν, ο Λαγός, ο οποίος καθοδηγεί την επίθεση, μιλά με τον Δεβελέκο για να πανηγυρίσει γι’ αυτήν και εκεί ομολογεί το διαβόητο «τους μακελέψαμε», καθώς και ότι «γαμήσαμε τα κομμούνια» και ότι «τους τρέχουν οι δικοί μας τώρα», ενώ ο Δεβελέκος ανταποδίδει τους πανηγυρισμούς, λέγοντας ότι «στο Πέραμα έπεσαν στα νύχια του Τάσου (σ.σ. του Αναστάσιου Πανταζή, επικεφαλής του τάγματος εφόδου του Περάματος). Κρίμα τα παιδιά», και ρωτά: «Κάνα κοκαλάκι μένει για μας;». Είναι επίσης ο Δεβελέκος που αναλαμβάνει για λογαριασμό της οργάνωσης, συνομιλώντας με χρυσαυγίτη αστυνομικό των ΜΑΤ, να ενημερώνεται για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και για την εξέλιξη και το μέγεθος του μεγάλου αντιφασιστικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (25.9.2013) ενάντια στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Αλλά ήδη από την επομένη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα (18.9.2013) ο Λαγός, στο πλαίσιο της επιχείρισης συγκάλυψης της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης, συνομιλεί με τον Δεβελέκο για να του δώσει εντολή να «καθαρίσει» το σπίτι του τότε πυρηνάρχη Πειραιά, Μάκη Μπαρέκα, από μαχαίρια και όπλα. Και την ίδια μέρα ο Λαγός, ο Μιχαλολιάκος και ο Κασιδιάρης συνομιλούν τηλεφωνικά και πάλι με τον Δεβελέκο και του δίνουν εντολή, εάν κληθεί στη ΓΑΔΑ, να κάνει ότι δεν ξέρει τον Ρουπακιά.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός της νεοναζιστικής οργάνωσης,  Νίκος Μιχαλολιάκος, είχε σπεύσει μετά την επίθεση να διαψεύσει ότι εμπλέκονταν σε αυτή μέλη της Χρυσής Αυγής.