Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco, το 41,7% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «Ναι» ενώ το 41,1% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «Όχι». Η διαφορά είναι μόλις 0,6%. Στο 10,7% ανέρχεται το ποσοστό των αναποφάσιστων, ενώ 4,1% δηλώνει ότι θα απέχει από την κάλπη και το 2,4% ότι θα ρίξει λευκό.

Ads

Τα ποσοστά αυτά δείχνουν τη διαφορά να μειώνεται καθώς μόλις στην προηγούμενη έρευνα της Alco – και πάλι για το Πρώτο Θέμα – που ολοκληρώθηκε μια μέρα νωρίτερα η διαφορά ήταν στο 1,3% υπέρ του «ναι». 

image

image

Ads

image

* Πατήστε πάνω στους πίνακες για να τους δείτε σε μεγέθυνση

Το «Ναι» φθάνει στο 78% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στο 77% σε όσους ψήφισαν το Ποτάμι. Οι ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ επιλέγουν «Όχι» σε ποσοστό 72% ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 69%. «Όχι» δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 62% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής. 

image

Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ πάντως δεν ακολουθούν τη γραμμή του άκυρου ή της αποχής που προτείνεται από την ηγεσία αλλά το 39% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «Όχι» και το 13% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «Ναι». 

Αναφορικά με το δημοψήφισμα το 48% χαρακτηρίζει λανθασμένη την απόφαση για τη διεξαγωγή του και το 42% τη χαρακτηρίζει σωστή. Επίσης το το 44% συμφωνεί με την άποψη ότι ουσία του ερωτήματος είναι το «Ναι» ή «Όχι» στην πρόταση των Θεσμών ενώ το 42% θεωρεί ότι το ερώτημα είναι επί της ουσίας «Ναι» ή «Όχι» στο ευρώ. 

image

image

image

image

Παράλληλα το 51%  εκτιμά ότι με το «Όχι» δεν θα αλλάξει η στάση των δανειστών ενώ το 31% πιστεύει ότι θα την αλλάξει. Την ίδια ώρα, το 60% των πολιτών πιστεύει ότι το «Όχι» δεν ενέχει τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη ενώ το 31% πιστεύει το αντίθετο. 

image

image

Πάντως το 76% των πολιτών πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ ενώ μόλις το 14% των πολιτών πιστεύουν ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα με εθνικό νόμισμα. Οι ψηφοφόροι του Ποταμιού δηλώνουν υπέρ του ευρώ σε ποσοστό 94%, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 68%, της ΝΔ κατά 90%, της Χρυσής Αυγής κατά 56%, των ΑΝΕΛ κατά 64%, του ΠΑΣΟΚ κατά 87%. Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ προτιμούν το ευρώ σε ποσοστό 40% ενώ την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα στηρίζει το 38%. 

image

image

* Η έρευνα διενεργήθηκε το τελευταίο τριήμερο – 1η με 3 Ιουλίου – σε δείγμα 1400 ψηφοφόρων με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων.