Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάσισε να απορρίψει την ένσταση ακυρότητας της προδικασίας που υπέβαλε ο Δημήτρης Λιγνάδης. Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου βρίσκεται με καθυστέρηση δύο ωρών ενώπιον της ανακρίτριας και έχει ξεκινήσει η απολογία του.

Ads

Σύμφωνα με το απολογητικό του υπόμνημα που κατέθεσε νωρίτερα, αθώος δηλώνει ο κατηγορούμενος για βιασμό κατά συρροή και άλλα αδικήματα, ισχυριζόμενος ότι ποτέ στη ζωή του δεν εξεδήλωσε ερωτικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα, ενώ επιτίθεται στα θύματα, χαρακτηρίζει ψευδείς τόσο τις δύο μηνύσεις όσο και τις μαρτυρικές καταθέσεις και κάνει λόγο για σκευωρία γιατί τον ζήλευαν από τον ΣΕΗ.

«Ουδέποτε στην ζωή μου εκδήλωσα ερωτικό σεξουαλικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα, ουδέποτε ήρθα σε ερωτική – σεξουαλική επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο, με ή χωρίς την συναίνεση το , ουδέποτε έχω κάνει χρήση ναρκωτικών και ουδέποτε κατείχα ούτε διέθεσα σε οποιοδήποτε τρίτο οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

«Σκοπός τους η ηθική μου εξόντωση γιατί δεν έκανα “αριστερές” επιλογές», υποστηρίζει ο Δ. Λιγνάδης στο αποτελούμενο από 27 σελίδες απολογητικό του υπόμνημα.

Ads

Κάποια υποκινούμενα σάιτ ξεκίνησαν, όπως λέει, να αφήνουν διαρροές σχετικά με αποκαλύψεις για κορυφαίο ηθοποιό και ακολούθησε η ανάρτηση της Ελενας Ακρίτα, την οποία χαρακτηρίζει συνδεόμενη πολιτικά με την αντιπολίτευση και ακολούθησε η μήνυση του Βασίλη. Μέχρι εκείνο το σημείο, όπως υποστηρίζει, σκοπός ήταν η ηθική εξόντωσή του και όχι ο εγκλεισμός του σε φυλακή αλλά στην πορεία το σε βάρος του σχέδιο άλλαξε επειδή, όπως ισχυρίζεται, κάποιοι αποφάσισαν να αποκομίσουν κέρδος από την υπόθεση αυτή εμφανίζοντας δύο αδίστακτους ανθρώπους να τον καταγγέλλουν για βιασμό.

Σχετικά με τον μηνυτή Α.Χ., που καταγγέλλει βιασμό του από τον Δ. Λιγνάδη τον Αύγουστο του 2010, ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι από τις 3 έως τις 9 Αυγούστου ήταν στο Κάιρο και όταν επέστρεψε έκανε πρόβες για παράσταση στην Επίδαυρο και είχε αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Για τον άλλον καταγγελλόμενο βιασμό υποστηρίζει ότι δεν θα μπορούσε να έχει συναντήσει το φερόμενο θύμα σε gay bar, διότι δεν συχνάζει εκεί, αντίθετα ισχυρίζεται ότι τον γνώρισε στα Goodies. Λέει ακόμα ότι δεν ήταν το επίμαχο διάστημα στην Επίδαυρο, όπου καταγγέλλεται ο φερόμενος βιασμός. Προσκομίζει μάλιστα φωτογραφίες εκείνων των ημερών που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύουν ότι όλο τον Αύγουστο του 2015 βρισκόταν στην Ιθάκη με την πρώην υπουργό Ελένη Κούρκουλα και τον σύζυγό της Διονύση Παναγιωτάκη.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η 40χρονη που κατέθεσε εναντίον του, είχε εμμονή μαζί του και ήθελε να τον παντρευτεί.

Όπως λέει, υποδομή της κατασκευασμένης υπόθεσης είναι η ευθεία αντιπαράθεσή του εδώ και χρόνια με πρόσωπα που συγκροτούν το Δ.Σ. για τον τρόπο που διαχειρίζονται την Ένωση Ελλήνων Ηθοποιών και τα χρήματα που έρχονται στην κατοχή τους και εξαιτίας αυτής της αντιπαράθεσης υπάρχει χρόνια εχθρότητα ανάμεσα σε εκείνον και στο πρόεδρο του Σωματείου, Σπύρο Μπιμπίλα, τον οποίο χαρακτηρίζει μέτριο ηθοποιό που βρίσκεται συμπτωματικά και όχι αξιοκρατικά σε αυτή τη θέση.

Αναφέρεται, τέλος, αναλυτικά στην πορεία του ως ηθοποιού και ως καλλιτεχνικού διευθυντή και τονίζει ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο, ότι δεν προσπάθησε να εξαφανιστεί, ότι δεν υπάρχει κανένα αντικειμενικό και αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο.

Εν κατακλείδι, στο απολογητικό του υπόμνημα ζητά να αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους και να απαλλαγεί με βούλευμα.