Σοβαρά και βίαια επεισόδια σημειώθηκαν για δεύτερη μέρα σε Λέσβο και Χίο, με τους κάτοικους να βρίσκονται στους δρόμους ενάντια στην κατασκευή των νέων, κλειστών κέντρων και να καταγγέλλουν ανελέητες βιαιότητες, χυδαίες εκφράσεις, ανεξέλεγκτη ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, ακόμη και χρήση πλαστικών σφαιρών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Ads

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν συνολικά 52 αστυνομικοί και δέκα πολίτες, ενώ προκλήθηκε και φωτιά στην περιοχή της Καράβας από χειροβομβίδες κρότου-λάμψης των αστυνομικών δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης

Στη Λέσβο, τα επεισόδια ξεκίνησαν από νωρίς το μεσημέρι στην Καράβα και το Διαβολόρεμα. Τελικά, τα μπλόκα των πολιτών απέδωσαν, αφού τα ΜΑΤ αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Κατά την αποχώρησή τους από τα μέτωπα οι αστυνομικοί κατευθυνόμενοι στην πόλη της Μυτιλήνης, δέχθηκαν επίθεση διαδηλωτών, οι οποίοι τους υποχρέωσαν να μπουν σε στρατόπεδο της περιοχής Παγανή.

Ads

Το νησί βρίσκεται σε κινητοποίηση όλη την ημέρα, ενώ έγινε και μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο από το ΠΑΜΕ, την ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο.

Στην κεντρική πλατεία Βουνακίου της Χίου συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν μαζικά οι Χιώτες, τα μαγαζιά, τα σχολεία οι υπηρεσίες όλος ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας έβαλαν λουκέτο με στόχο τα «αυτιά» της κυβέρνησης και ζητούμενο να φύγουν οι δυνάμεις καταστολής από το νησί.

Μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία, το πλήθος, πραγματοποίησε πορεία προς την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου όπου και επέδωσε κείμενο διαμαρτυρίας για την παρουσία των ΜΑΤ στο νησί και για την αναίτια εδώ και δυο μέρες άσκηση βίας και χρήσης χημικών και δακρυγόνων.

image

Από εκεί άλλοι πεζοί και άλλοι με αυτοκίνητα κατευθύνθηκαν προς το ξενοδοχείο Ελληνικό κάστρο όπου και διαμένουν άντρες των ΜΑΤ διαμαρτυρόμενοι στους ιδιοκτήτες για την επιλογή τους να παρέχουν στέγη στις δυνάμεις καταστολής.

Κατά τη διάρκεια της εισβολής στο ξενοδοχείο και του λιντσαρίσματος που ακολούθησε, σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί, έγιναν μία σύλληψη και 11 προσαγωγές.