Έντονος αναβρασμός επικρατεί στη Δυτική Μακεδονία με φόντο τα κυβερνητικά σχέδια για άμεσο κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023, με τα πρόσφατα γεγονότα στην Πτολεμαΐδα να αποτελούν -κατά πολλούς- μια πρόγευση αναφορικά με το τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Ads

Ως πρόσχημα για μια τέτοια κίνηση τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ο οποίος μετά Βαϊων και Κλάδων ανακοίνωσε την απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028) όσο και ο Κωστής Χατζηδάκης χρησιμοποιούν το σχέδιο την Βρυξελλών να καταστεί η Ε.Ε. κλιματικά ουδέτερη. Μόνο που το εν λόγω σχέδιο έχει ως  χρονικό ορίζοντα το 2050, με το σκεπτικό πως η όποια μετάβαση θα πρέπει να γίνει με όσο το δυνατό πιο ομαλό τρόπο, ιδιαίτερα για εκείνες τις περιοχές, των οποίων η οικονομική δραστηριότητα βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πολωνία επικρατεί η εκτίμηση ότι θα πρέπει η μετάβαση να κρατήσει μέχρι το 2040, ενώ παραγωγικοί και πολιτικοί φορείς λιγνιτοφόρων περιοχών της Γερμανίας τονίζουν ότι είναι λίγος ο χρόνος που απομένει μέχρι το 2038.

Διαβάστε επίσης

Τις εν λόγω ανησυχίες δε φαίνεται να συμμερίζονται τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία προωθούν το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων «εδώ και τώρα», αδιαφορώντας για το γεγονός πως με αυτό τον τρόπο οδηγούν σε πλήρη μαρασμό ολόκληρες πόλεις, όπως η Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο, η Φλώρινα και η Κοζάνη, όπου ο ετήσιος κύκλος εργασιών από τη λειτουργία της ΔΕΗ αγγίζει τα 1,7 δισ. ευρώ.

Ads

Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που πιστεύουν ότι πίσω από την όλη διαδικασία «βίαιης απολιγνιτοποίησης» κρύβονται μεγάλα συμφέροντα στον -ιδιαίτερα επικερδή- τομέα της ενέργειας. Πως βλέπουν όμως όσοι ζουν στη Δυτική Μακεδονία την επιχειρούμενη εφαρμογή του «δόγματος του σοκ» στην περιοχή τους, η οποία ούτως ή άλλως μαστίζεται από ψηλά ποσοστά ανεργίας;

«Στόχος η εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων από το χώρο του φυσικού αερίου»

«Η όλη διαδικασία γίνεται με έναν πολύ βίαιο τρόπο» επισημαίνει μιλώντας στο tvxs ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, και προσθέτει ότι αυτό «δεν έχει προηγούμενο σε όλη την υφήλιο, ακόμη και με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας ότι πρέπει να έχουμε μια απεξάρτηση από τον λιγνίτη, όπως και όλη η Ευρώπη, μέχρι το 2050, να έχουμε δηλαδή μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος, όταν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν πως θα αποσύρουν τις μονάδες τους από το 2038 και μετά, η Ελλάδα να το κάνει το 2023. Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κανένας σχεδιασμός, κανένα πρόγραμμα για το τι θα γίνει και με την ασφάλεια ανεφοδιασμού της χώρας -διότι θα είμαστε απολύτως εξαρτημένοι μετά ενεργειακά, εφόσον δε θα έχεις κάποιο δικό σου καύσιμο- ούτε τι θα γίνει με τις τοπικές κοινωνίες, όπου 5 χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν αυτή την ώρα στην εκμετάλλευση του λιγνίτη».

Αναφορικά με την πραγματική στόχευση των κυβερνητικών σχεδιών, επισημαίνει ότι «είναι ξεκάθαρη κι έχει να κάνει με την πλήρη παράδοση του ενεργειακού ζητήματος της χώρας σε εισαγόμενα καύσιμα και σε αυτούς που δραστηριοποιούνται στο φυσικό αέριο. Άλλωστε, δεν είναι εκτίμηση αυτή, είναι παραδοχή του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι το καύσιμο μετάβασης στην οικονομία μηδενικού άνθρακα θα είναι το φυσικό αέριο. Μόνο που το φυσικό αέριο είναι εισαγόμενο, γνωρίζουμε όλοι ποιοι είναι αυτοί που μεταφέρουν φυσικό αέριο στη χώρας μας, είτε ως υγροποιημένο lng, είτε μέσω των αγωγών που υπάρχουν».

Ο κύριος Αδαμίδης αναφέρεται και στα πρόσφατα γεγονότα της Πτολεμαΐδας, κάνοντας λόγο για «απόπειρα στησίματος ενός προσχηματικού διαλόγου, πίσω από κλειστές πόρτες και υπό την επιτήρηση δυνάμεων καταστολής». 

«Εγώ για παράδειγμα, όπως και οι δήμαρχοι, ήμασταν εισηγητές χωρίς ουσιαστικά να το γνωρίζουμε καν. Το μάθαμε 24 ώρες πριν την ημερίδα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Κινδυνεύουμε να χάσουμε γενιές στη Δ. Μακεδονία, όπως συνέβη στο Νιουκάστλ τη δεκαετία του ’80»

«Θα υπάρχει μια έντονη μετανάστευση, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει, γιατί ο λιγνίτης ούτως ή άλλως βαίνει μειούμενος» υπογραμμίζει αναφορικά με τις συνέπειες της προωθούμενης κυβερνητικής πολιτικής και προσθέτει: «Οι επιπτώσεις λοιπόν θα είναι οι ίδιες με αυτές που έκαναν την εμφάνισή τους στην Αγγλία, στην περιοχή του Νιουκάστλ, τη δεκαετία του ’80, όταν χάθηκαν δυο γενιές εξαιτίας της ίδιας πολιτικής. Μιλάμε για εκτίναξη της ανεργίας σε μια περιοχή, όπου ήδη βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ δεν υπάρχει κάτι για να αντικαταστήσει τη συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ συμμετέχει με τη δραστηριότητά της σε ποσοστό άνω του 40% στο συνολικό ΑΕΠ».

«Μιλάμε για πλήρη ερημοποίηση, όταν κάνει κανείς μια προβολή στο μέλλον. Έχουμε ανάλογα παραδείγματα στο παρελθόν. Οι εκτιμήσεις λένε ότι το 2031 ο πληθυσμός της Πτολεμαΐδας από 33 χιλιάδες που είχε το 2011, θα έχει πέσει κάτω από 20 χιλιάδες» σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

«Ήδη από τον ερχόμενο Απρίλη αναμένεται να έχουμε κατάργηση θέσεων εργασίας, καθώς ένα ορυχείο και σε δυο λιγνιτικές μονάδες στο Αμύνταιο, με βάση την ανακοίνωση της διοίκησης θα κλείσουν. Σε αυτές τις μονάδες όμως δουλεύουν 400 εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν ξέρουμε ακόμη τι θα απογίνουν. Ενδεχομένως να απορροφηθούν σε άλλους σταθμούς. Στην πραγματικότητα όμως μιλάμε για άμεση κατάργηση θέσεων εργασίας, με ό,τι σημαίνει αυτό -με βάση και τη μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος- για τις ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Κι αυτό γιατί, όπως προκύπτει, για κάθε θέση της ΔΕΗ που χάνεται, υπολογίζεται πως έχουμε απώλεια άλλων 3,8 θέσεων εργασίας, μαζί με τις δορυφορικές επιχειρήσεις κλπ. ‘Αρα καταλαβαίνει κανείς πόσες θέσεις θα χαθούνε τον Απρίλιο. Μιλάμε για περίπου 1500 θέσεις εργασίας, κάτι που μπορεί να έχει επίδραση στη ζωή 5 χιλιάδων κατοίκων» τονίζει παράλληλα ο κύριος Αδαμίδης.

«Διάλογος μόνο εφόσον η κυβέρνηση έρθει με προτάσεις πολύ βελτιωμένες από το κλείσιμο των εργοστασίων»

Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά με την προοπτική απολιγνιτοποίησης σε μακροπρόθεσμη βάση σημειώνει: «Εμείς γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να δραστηριοποιείσαι στη εκμετάλλευση του λιγνίτη. Ο λιγνίτης είναι ούτως ή άλλως ένα μη ανανεώσιμο καύσιμο, άρα κάποια στιγμή προφανώς τελειώνει. Επίσης προφανές είναι ότι βαίνει μειούμενος. Ωστόσο δεν μπορεί να έχουμε τη λογική του σοκ, γιατί αυτό που έχουμε τώρα είναι ξαφνικός θάνατος. Αυτό δεν μπορεί να το δεχτεί κανείς».

«Εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε η κυβέρνηση να προσέλθει στον διάλογο με πολύ βελτιωμένες σε σχέση με αυτή τους κλεισίματος των μονάδων. Να υπάρχουν προβλέψεις για όσους δουλεύουν σε αυτές τις περιοχές» τονίζει ο κύριος Αδαμίδης και συνεχίζει αναφέροντας με νόημα: «Για να είναι μια λύση δίκαιη θα πρέπει -αν μη τι άλλο- οι όποιες δράσεις γίνουν να δημιουργούν αντίστοιχη επίδραση στο ΑΕΠ της περιοχής».

Τέλος αφήνει αιχμές κατά των τοπικών βουλευτών της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ταυτισμένοι απόλυτα με την κυβερνητική πολιτική. Δυστυχώς, το πολιτικό προσωπικό της περιοχής είναι κατώτερο των περιστάσεων, διότι διαφορετικά προσέγγιζαν το ζήτημα πριν από δυο χρόνια όταν η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει την υποτιθέμενη “αποεπέδνυση”. Εμείς τότε είχαμε διαφοροποιηθεί, είχαμε αντισταθεί σε ένα πρόγραμμα, όπου μπορεί τις εν λόγω μονάδες να τις αγόραζε κάποιος επενδυτής, αλλά αυτές θα συνέχιζαν να λειτουργούν. Τώρα, που η κυβέρνησή τους λέει πως θα τις κλείσει τελείως το 2023, δεν υπάρχει καμιά αντίδραση. Καταλαβαίνει κανείς πώς έχουν τα πράγματα» καταλήγει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.