Αποκρυπτογραφήθηκε το μαύρο κουτί του Norman Atlantic. Πρόκειται για το πλοίο στο οποίο σημειώθηκε η μεγάλη τραγωδία στις 27 Δεκεμβρίου με 11 νεκρούς και 18 επισήμους αγνοούμενους. Στο πλοίο ξέσπασε πυρκαγιά ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα – Αγκόνα. 

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Ιλ Φάττο Κουοτιντιάνο «οι συνομιλίες που περιέχονται στο μαύρο κουτί του πλοίου αποτελούν ωφέλιμο, καθοριστικό υλικό για την έρευνα σχετικά με το ναυάγιο». 

Κατά την συγκεκριμένη πηγή το ηχητικό υλικό εντοπίστηκε και «αποκρυπτογραφήθηκε» από σειρά ειδικών, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που θα μπορούσαν να το έχουν καταστρέψει, προσφέροντας σημαντικά στοιχεία για τα αίτια της τραγωδίας που σημειώθηκε την νύχτα της 27ης προς 28η Δεκεμβρίου του 2014.

Έτσι, οι δικαστικοί του Μπάρι που ερευνούν την υπόθεση, έχουν στη διάθεσή τους ηχητικά ντοκουμέντα που θα πρέπει να περιλαμβάνουν τις συνομιλίες του καπετάνιου με τους στενούς του συνεργάτες και με τις λιμενικές αρχές τουλάχιστον κατά τις πρώτες κρίσιμες ώρες από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά.

Ads

«Είμαστε βέβαιοι ότι τα ηχητικά αυτά στοιχεία, τα οποία ανακτήθηκαν, σχεδόν ανέλπιστα, θα βοηθήσουν στο να λάμψει η αλήθεια, επιτρέποντας στη δικαιοσύνη να εντοπίσει και να τιμωρήσει όλους τους υπεύθυνους, ενδεχομένως και σε εταιρικό επίπεδο» σχολιάζει η ομάδα δικηγόρων που ανέλαβε να εκπροσωπήσει μέρος των επιβατών του Norman Atlantic.

H έρευνα της εισαγγελίας του Μπάρι, η οποία έχει αποστείλει κλήσεις σε απολογία σε συνολικά δώδεκα άτομα, (με τις κατηγορίες πολλαπλής ανθρωποκτονίας, πρόκλησης σωματικής βλάβης και εξ αμελείας συνέργεια σε ναυάγιο) παρατάθηκε, πρόσφατα, για άλλους έξι μήνες.