Σχεδόν δυο 24ωρα από την αποκάλυψη του tvxs.gr, σχετικά με την ακύρωση παρασημοφόρησης του διασώστη προσφύγων Ιάσονα Αποστολόπουλου, από την πρόεδρο της Δημοκρατίας,  λόγω παρεμβάσεων της κυβέρνησης, δεν έχει δοθεί καμία απάντηση για την συγκεκριμένη απόφαση.

Ads

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει δώσει κάποια απάντηση, ύστερα και από ερώτηση του tvxs.gr, ωστόσο κύκλοι της Προεδρίας, μιλώντας στο tvxs.gr, τόνιζαν πως η ευθύνη βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών. «Σύμφωνα με τον νόμο, το υπουργείο εξωτερικών προτείνει τα πρόσωπα τα οποία παρασημοφορεί κατόπιν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έτσι έγινε και στην περίπτωση του κ. Αποστολόπουλου. Ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι, προτάθηκαν από το ΥΠΕΞ, το οποίο αποφάσισε μετά τον αποκλεισμό του», σημείωναν συγκεκριμένα.

Το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών, δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής κάποια εξήγηση, την ώρα που σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και όχι μόνο.

Ειδικότερα, με ευκαιρία την 47η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επρόκειτο να προχωρήσει στην παρασημοφόρηση του Ιάσονα Αποστολόπουλου, ο οποίος έχει διακριθεί διεθνώς για τη πολυετή συνεισφορά του στη διάσωση των προσφύγων στη Μεσόγειο και σήμερα συνεργάζεται με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών από την Λιβύη και την Αφρική.

Ads

Με τον ίδιο είχε επικοινωνήσει και η ίδια η κ. Σακελλαροπούλου, για να του ανακοινώσει το γεγονός, λέγοντας πως παρακολουθεί το έργο του. Αιφνιδιαστικά όμως, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μπογδάνος, μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, ενημέρωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής πως «ο επιθετικός επικριτής της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας, ΔΕΝ θα τιμηθεί αύριο από την πρόεδρο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί».

Το tvxs επικοινώνησε με τον Ιάσονα Αποστολόπουλο, ο οποίος βρισκόταν σε αποστολή διάσωσης στη Σικελία. «Μετά τα μεσάνυχτα δέχθηκα ένα τηλεφώνημα  από το υπουργείο Εξωτερικών», είπε, « στο οποίο ο κ. Ζεβελέκης, που δεν γνωρίζω, μου ανακοίνωσε ότι “με τα νέα δεδομένα, δεν συγκροτείται η υπόθεση της παρασημοφόρησής μου”».

Πλέον, το θέμα προτίθεται να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, και σε ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής: «Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος δεν χρειάζεται κανένα βραβείο από θεσμούς, που είναι πια απόλυτα ταυτισμένοι με την κυβερνητική πολιτική της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Ο άνθρωπος αυτός με τη δράση του και έχοντας σώσει εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, έχει ήδη κατακτήσει πολλά βραβεία στις καρδιές των δημοκρατικών πολιτών της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Το γεγονός όμως ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας υποχωρεί στις απαιτήσεις της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, η οποία μάλιστα διαφημίζει την παρέμβασή της, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και δεν μπορεί παρά να μας γεννά έντονο προβληματισμό, λίγο καιρό μάλιστα μετά την φωτογράφιση της ΠτΔ στο τείχος της ντροπής στον Έβρο».

Έντονες αντιδράσεις και σιωπή των αμνών

Το θέμα του αποκλεισμού του Ιάσ. Αποστολόπουλου, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από πολίτες στα social media, ανήμερα της εκδήλωσης για την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το tvxs.gr αναζήτησε δύο ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών που παραμένουν στη λίστα των ανθρώπων για να παρασημοφορηθούν. Τον ποιητή και στιχουργό Μιχάλη Γκάνα, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει τον αποκλεισμό του διασώστη και τη συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη, η οποία δεν ανταποκρίθηκε στο σχετικό μήνυμα. Δεν έχουν προς το παρόν υπάρξει -ή δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές- αντιδράσεις από άλλες προσωπικότητες που πρόκειται να παρασημοφορηθούν.

H Nτόρα Γροσομανίδου ωστόσο, πρώην πρέσβειρα, με δήλωσή της ανακοίνωσε ότι φέτος δεν αποδέχεται την πρόσκληση, ως μέλος του Συνδέσμου Φυλακισμένων και Εξορισθέντων (ΣΦΕΑ), να παρευρεθεί στο προεδρικό μέγαρο, εξαιτίας του αποκλεισμού του Ιάσ. Αποστολόπουλου. Η δήλωσή της έχει ως εξής:

«Τί νά πεί κανείς γιά τό πάθος καί τήν αφοσίωση τού διασώστη ανθρώπινων ψυχών Ιάσονα Αποστολόπουλου.

Ανήμερα τού εορτασμού τής Αποκατάτασης τής Δημοκρατίας, πληροφορούμεθα διά χειρός Μπογδάνου,ότι ο Ιάσονας δέν θά λάβει τό παράσημο πού είχε προβλεφθεί,”επειδή είναι επικριτής υπεράσπισης τών συνόρων τής Ελληνικής Δημοκρατίας καί τών Αρχών Ασφαλείας”.

Μία μέρα σάν τήν σημερινή, πού σηματοδοτεί στόν ύψιστο βαθμό, τήν αποκατάσταση τών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατόπιν αυτού, καί γιά λόγους αυτοσεβασμού,δέν θά ανταποκριθώ στήν πρόσκληση πού έλαβα ώς μέλος τού ΣΦΕΑ, νά παραστώ στόν αποψινό εορτασμό.
Ελπίζω, κάποτε, διαφορετικά…».

Nάσος Ηλιόπουλος: βαρύτατα εκτεθειμένοι από την αποκάλυψη του tvxs

To θλιβερό περιστατικό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και του  ΜέΡΑ 25. Ο εκπρόσωπος Τύπου  Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε:

«Τόσο η ΠτΔ όσο και η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι από την αποκάλυψη του tvxs. Οφείλουν να απαντήσουν άμεσα και να εξηγήσουν τι έχει συμβεί. Είναι αδιανόητο την ημέρα που τιμάμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην χώρα μας, να αντιμετωπίζουμε περισταστικό ελέγχου κοινωνικών φρονημάτων. Σίγουρα δεν είναι αυτή η δημοκρατία για την οποία πάλεψαν οι Έλληνες πολίτες ούτε η δημοκρατία που τους αξίζει».

Στη δήλωση του, το ΜέΡΑ 25 τονίζει μεταξύ των άλλων:

«Ένα ακόμα περιστατικό που πλήττει τη Δημοκρατία μας, έλαβε -με τραγική ειρωνεία- χώρα, με αφορμή την 47η επέτειο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με πρωταγωνιστές την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, έναν διασώστη με διεθνές και αναγνωρισμένο ανθρωπιστικό έργο και τον Βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Μία δημόσια παρέμβαση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας «ανακοίνωσε» την ακύρωση της σχετικής βράβευσης, πριν καν το υπουργείο Εξωτερικών που μοιράζεται την ευθύνη των τιμητικών διακρίσεων ενημερώσει το ίδιο το τιμώμενο πρόσωπο, και χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από την ίδια την Προεδρία της Δημοκρατίας!

Η alt right ρητορική του κ. Μπογδάνου (oι βίαιες επαναπροωθήσεις θαλασσοδαρμένων ψυχών βαφτίζονται «πολιτική υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας») ξεβάφει επάνω στον κορυφαίο θεσμό της χώρας με ευθύνη της σιωπής της τρέχουσας εκπροσώπου του για το θέμα.

Ο κ. Μπογδάνος δε μαρτυρά μόνο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τη βράβευση του διασώστη, το γεγονός ότι υποκαθιστά το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ου μην και της Κυβέρνησης, δείχνει ενεργή εμπλοκή στην ίδια τη διαδικασία ματαίωσης της συγκεκριμένης βράβευσης.

Τίθεται επιτακτικά ζητήματα της ποιότητας της Δημοκρατίας μας, ανήμερα της γιορτής της, επαναφέροντας σκοτεινές μνήμες, και αναζωπυρώνοντας το ανατριχιαστικό ερώτημα του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας: «Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;».

Επιπλέον, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε στο tvxs: «Η ανάκληση της απόφασης για την παρασημοφόρηση του κ. Ιάσονα Αποστολόπουλου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνιστά πλήγμα για τη δημοκρατία, για τους αγώνες του ελληνικού λαού για την αποκατάστασή της, για τους αγώνες των πολιτών για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.

Ο κ. Ιάσονας Αποστολόπουλος, παράδειγμα ανθρωπιάς, παράδειγμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου, παράδειγμα διάσωσης του πολιτισμού της Μεσογείου-θάλασσα ζωής, επικοινωνίας και επιβίωσης ανθρώπων και πολιτισμών- είναι ο “διασώστης προσφύγων” που βρέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο στη Μεσόγειο. Η παρασημοφόρηση αυτού του ανθρώπου της “Μεσογείου της ανθρωπιάς μας” ανακλήθηκε κατόπιν πιέσεων που ασκήθηκαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας από κάποιους γνωστούς για τις ακροδεξιές θέσεις τους της ΝΔ.  Τουλάχιστον αυτό καταδεικνύει η πανηγυρική ανάρτηση ενός από τους γνωστούς κάποιους, του βουλευτή κ. Μπογδάνου.

Ωστόσο, εμείς, γυναίκες και άντρες βουλευτές του ΣΎΡΙΖΑ-ΠΣ ψηφίσαμε την κ. Σακελλαροπούλου, όχι μόνο ως πρώτη γυναίκα στο ύπατο αξίωμα, αλλά και ως ενσυνείδητη υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων.  Ως άνθρωπο που ανθίσταται στις πιέσεις και δεν θα υποστέλλει τη δική της σημαία (αυτή για την οποία ταχθήκαμε υπέρ της εκλογής της), όταν αυτό το επιβάλει η ενδοκυβερνητική ισορροπία.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να σηκώσει το ανάστημα της και να μην επιτρέψει να σημειωθεί τέτοιο πλήγμα στην 47η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας».

Δήλωση στο tvxs πραγματοποιήσε και η πρώην βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, σημειώνοντας τα εξής:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας εκπλήσσει δυσάρεστα. Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από τη φωτογράφισή της μπροστά στο φράχτη του Έβρου ή από την «αφωνία» της για θέματα που θα έφερναν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση της ΝΔ.

Η υπαναχώρησή της σε ό,τι αφορά τη βράβευση του Ιάσονα Αποστολόπουλου – ενδίδοντας στις πιέσεις της ακροδεξιάς πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος – καταγράφεται. Και προσμετράται, και αυτή, στη θητεία της.

Γιατί μπορεί, όπως απορρέει από το Σύνταγμα, η εξουσία του ύπατου αξιώματος να είναι συμβολική αλλά η διαχείριση των συμβόλων, που απαιτεί μαεστρία, είναι ίσως ένας από τους πιο ισχυρούς μηχανισμούς εξουσίας. Και η κ. Σακελλαροπούλου φαίνεται να έχει επιλέξει τους δικούς της συμβολισμούς. Δικαίωμά της. Όπως είναι και δικαίωμα όλων να την κρίνουμε».