Οι πολιτικές αντιφάσεις αλλά και η διγλωσσία της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ βρίσκονται στο επίκεντρο νέου αποκαλυπτικού δημοσιεύματος της ιστοσελίδας της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung. Υπενθυμίζεται πως η ίδια εφημερίδα είχε πάλι αποκαλύψει πριν λίγους μήνες την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να «ισορροπήσει σε δύο βάρκες» πάνω στο ζήτημα.

Ads

Πρόκειται για την ανταπόκριση του Michael Martens από τα Σκόπια στην οποία αποκαλύπτει «μυστικά έγγραφα» από πρακτικά συνεδριάσεων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και των πολιτικών ηγεσιών, καθώς και του Προέδρου της χώρας. Σε αυτήν γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά σε δυο συναντήσεις (η μια, όπως γράφει, «μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας») του Ζ. Ζάεφ με τη Μ. Σπυράκη, «απεσταλμένη» του Κ. Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μεν ένας φιλελεύθερος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για το λόγο αυτό, αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο Μακεδονικό. Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης στην πραγματικότητα δεν ανήκει στους οπαδούς της σκληρής γραμμής και αναζητά τις συνομιλίες, αποδεικνύεται παρασκηνιακά, σημειώνεται, καθώς όπως επισημαίνει, ο Ζάεφ, σε σύσκεψη στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου 2018, ο Μητσοτάκης του είχε στείλει ήδη από το Δεκέμβριο του 2017, την έμπιστή του, ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, προκειμένου, πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας, να του ανακοινώσει ποια είναι η θέση των ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της «διαμάχης για την ονομασία».

Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει διάψευση του δημοσιεύματος από τη Νέα Δημοκρατία.

Ads

Στις 19 Μαϊου 2018 λαμβάνει χώρα μία ακόμα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της πΓΔΜ. Αναφορικά με αυτήν, η FAZ αποκαλύπτει τη διγλωσσία της ΝΔ σημειώνοντας τα εξής: «(…) Ο Ζάεφ παρατηρεί ότι είχε μία ακόμα συνάντηση στις Βρυξέλλες με τη Μαρία Σπυράκη, την έμπιστη του Μητσοτάκη. Του μετέφερε τους χαιρετισμούς από τον Μητσοτάκη και του περιέγραψε τη δύσκολη θέση της Νέας Δημοκρατίας, που αγωνιά για ένα μέρος των ψηφοφόρων της».