Αθωώθηκαν οι δύο φοιτητές που είχαν συλληφθεί μετά την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ τον περασμένο Νοέμβριο και στους οποίους είχε φορτωθεί σειρά ανυπόστατων κατηγοριών.

Ads

Ενθουσιώδη χειροκροτήματα ξέσπασαν με την ανάγνωση της απόφασης ενώ πολλοί ήταν οι αλληλέγγυοι μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Στο δικαστήριο κατέπεσαν όλες οι κατηγορίες, καθώς οι αστυνομικοί που προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν τους δύο φοιτητές υπέπεσαν σε σοβαρές αντιφάσεις ως προς τον χώρο και τον χρόνο των γεγονότων και κυρίως, σε σχέση με τις αρχικές τους καταθέσεις στη ΓΑΔΑ.

Διαβάστε επίσης: Οι δύο φοιτητές που συνελήφθησαν στην ΑΣΟΕΕ μιλούν στο Tvxs.gr: «Το μήνυμα είναι ότι όποιος διεκδικεί θα τιμωρείται»

Ads

Στις απολογίες τους οι δύο κατηγορούμενοι παρουσίασαν τα πραγματικά περιστατικά αλλά και το πολιτικό κριτήριο με το οποίο δρουν και κινητοποιούνται.

Ακολούθησε αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος υποστήριξε ότι από τα πραγματικά περιστατικά δεν προκύπτει καμία εμπλοκή των κατηγορούμενων στις πράξεις που τους αποδίδονται. Σημείωσε δε ότι συγκεκριμένα για τον Γιάννη Παχάκη δεν προκύπτει καν ότι βρισκόταν στο σημείο που ισχυρίζονται οι μάρτυρες κατηγορίας αστυνομικοί.

Στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης ανέδειξαν το πλέγμα των μεθοδεύσεων από την αστυνομία για την ενοχοποίηση των δύο φοιτητών, που κορυφώθηκαν με το «ανώνυμο τηλεφώνημα» με το οποίο απήχθη, επί της ουσίας, κάτω από το σπίτι του ο Γιάννης Παχάκης και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, όπου και κρατήθηκε για ώρες μέχρι να κληθούν για κατάθεση οι αστυνομικοί που τον ενοχοποίησαν.

Ενδεικτικό της μεθόδευσης ήταν ότι οι καταθέσεις των δύο αστυνομικών ήταν πανομοιότυπες, πιστά αντίγραφα η μια της άλλης. Αίσθηση δε προκάλεσε η ευκολία με την οποία ο αστυνομικός της ΟΠΚΕ παραδέχτηκε και προσπάθησε να δικαιολογήσει τη χρήση του μη ελαστικού πτυσσόμενου κλομπ, κατά παράβαση των υπηρεσιακών οδηγιών.

Ο διάλογος μεταξύ του συνηγόρου και του αστυνομικού, όπως δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα «Εφ.Συν.»:

Συνήγορος: Γιατί θέλατε να τον συλλάβετε;
Αστυνομικός: Μας είπε «ελάτε», αυτό είναι απειλή.
Συνήγορος: Οποιος πολίτης σάς λέει «ελάτε», τον συλλαμβάνετε; Φοβηθήκατε;
Αστυνομικός: Οχι, αλλά δεν συνεργαζόταν.
Συνήγορος: Τον χτυπήσατε;
Αστυνομικός: Πρώτα τον χτύπησα και μετά αντιστάθηκε.
Συνήγορος: Είχατε πτυσσόμενο κλομπ;
Αστυνομικός: Ναι, δεν θυμάμαι αν το χτύπησα με το πτυσσόμενο ή το κλομπ της υπηρεσίας […] Εβαλα μέσα το κλομπ γιατί δεν ήθελα να του κάνω ζημιά.
Συνήγορος: Γι’ αυτό είναι οι αστυνομικοί εκεί; Αν θέλουν, να κάνουν ζημιά;

Μάλιστα, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι εκείνη τη μέρα βρισκόταν σε σύγχυση και ένταση επειδή εκτάκτως κλήθηκε να διαχειριστεί αντιπαράθεση με πλήθος και πρώτη φορά συνέδραμε ΥΑΤ. Δεν μπορούσε, μάλιστα, να διακρίνει αν οι διαδηλωτές ήταν φοιτητές, περιέγραψε ότι υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κόσμος, τηλεοπτικά συνεργεία στα οποία φοιτητές έκαναν δηλώσεις, «δεν είδα καδρόνια, ούτε πέτρες».

Στη συνέχεια, κατά την ίδια πηγή, κατέθεσε ο αστυνομικός Γ.Κ. που ανήκε στη διμοιρία η οποία κάνοντας χρήση χημικών εισέβαλε στην ΑΣΟΕΕ με εντολή «να μην επιτρέψουμε στους φοιτητές να βγουν» και είπε ότι τραυματίστηκε από καδρόνι κατά την είσοδό του στο Πανεπιστήμιο. «Ημασταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, δεν μας επιτέθηκαν, φώναζαν μόνο συνθήματα. Υστερα αποχωρήσαμε και μείναμε στην Πατησίων μέχρι να σχολάσουμε», πρόσθεσε.

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο Γ. Παχάκης ήταν έξω από την ΑΣΟΕΕ αλλά «δεν τον είδα να κάνει κάτι, ούτε είναι εκείνος που με χτύπησε».

Υπενθυμίζεται ότι η σύλληψη του φοιτητή Ιατρικής Δημήτρη Κατρινάκη έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο έχει καταγραφεί σε βίντεο, ενώ ο Γιάννης Παχάκης, που σπουδάζει στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συνελήφθη κάτω από το σπίτι του στις 9 το βράδυ.