Σε αποκαλύψεις για την πολιτικά δραματική περίοδο του 1989 και την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο με αφορμή το σκάνδαλο Κοσκωτά προχωρά ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης μέσα από το βιβλίο του, «Όπως τα έζησα (1983-1991)» (εκδόσεις Πατάκη), από το οποίο αντλεί στοιχεία δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Σελίδα».

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται το βιβλίο του ιστορικού στελέχους της ΝΔ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πίεζε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και όσους είχαν αντίρρηση για την παραπομπή Παπανδρέου, λέγοντας ότι έχει ισχυρά στοιχεία σε βάρος του και ότι με αυτά «θα τελειώσουμε άπαξ δια παντός με τον Παπανδρέου».

Ο ίδιος ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης γράφει ότι είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του στον πρόεδρο της ΝΔ, για το κατά πόσο ήταν ισχυρά αυτά τα στοιχεία, διαβεβαιώνοντας πάντως τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι θα ψήφιζε ό,τι αποφασιζόταν.

Όταν αυτή η διαφωνία διέρρευσε, ο Μητσοτάκης είχε πει ότι «κανείς στην Νέα Δημοκρατία δεν έχει εκφράει διαφωνίες για την παραπομπή Παπανδρέου και, πάντως, όχι ο Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εκ των υστέρων λέει ότι ήταν αντίθετος».

Ads

Ο τρόπος που απαντά ο Βαρβιτσιώτης στην παραπάνω δήλωση μέσα στο βιβλίο του είναι ενδιαφέρων, αφού επικαλείται ένα άγνωστο περιστατικό που του διηγήθηκε ο Μιχάλης Λιάπης.

Συγκεκριμένα, ο Βαρβιτσιώτης γράφει ότι ο Μητσοτάκης «δεν έλεγε την αλήθεια» για να μην παραδεχθεί τόσο τις δικές του αντιρρήσεις (σσ. του Βαρβιτσιώτη), όσο και τις προειδοποιήσεις του Καραμανλή, τις οποίες είχε διαβιβάσει στον Μητσοτάκη μέσω του Λιάπη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προειδοποιούσε ότι αν τα στοιχεία του Παπανδρέου δεν ήταν συντριπτικά, τότε, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο θα αθωωνόταν, αλλά και θα ενισχυόταν πολιτικά. Ωστόσο ο Μητσοτάκης απάντησε ότι τα στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από συντριπτικά και ότι «θα τελειώσουν» τον Παπανδρέου. Όταν άκουσε την απάντηση Μητσοτάκη από τον Λιάπη, ο Καραμανλής «απλώς κούνησε το κεφάλι του».

Τελικά, η αθώωση Παπανδρέου και οι πρόωρες εκλογές του 1993 μετά την ηχηρότατη πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ υπό τον Κ. Μητσοτάκη, είναι προφανές ποιον δικαιώνουν.