Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Θάνος Θανόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ έδωσε σημαντικές απαντήσεις σε ερωτήματα που προκύπτουν για την διαδικασία της απογραφής.

Ads

Αρχικά, ο κ. Θανόπουλος είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η διανομή των φακέλων και θα δοθεί η παράταση που απαιτείται για να ολοκληρώσουν την διαδικασία της απογραφής οι πολίτες.

Σε περίπτωση, πρόσθεσε, που κάποιος πολίτης δεν λάβει κωδικό μέχρι το τέλος της εβδομάδας πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα στην ΕΛΣΤΑΤ για να του δοθεί κλειδάριθμος.

Επιπλέον, εξήγησε ότι εάν διαπιστωθεί από κάποιον πολίτη ότι είναι ο μόνος στην γειτονιά του που δεν έχει λάβει φάκελο πρέπει να επικοινωνήσει με την ΕΛΣΤΑΤ, εάν όμως όλη η γειτονιά δεν έχει λάβει σημαίνει ότι αυτό το τοπογραφικό σημείο δεν έχει στελεχωθεί.

Ads

Στην συνέχεια, επισήμανε ότι στις απομακρυσμένες περιοχές θα μεταβεί ο ίδιος με το λιμενικό για να ολοκληρώσει την απογραφή.

Όσον αφορά, τις δυσκολίες της διαδικασίας τόνισε πως η απογραφή είναι πάρα πολύ δύσκολη, λόγω της πανδημίας αλλά και της οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη η απογραφή που γίνεται κατά πρόσωπο, καθώς μπορεί τα άτομα να μην θέλουν να απογραφούν καθόλου.

Αναφορικά με τις ερωτήσεις για την ύπαρξη τουαλέτας στο σπίτι, που όπως είπε κάποιοι μπορούν να τις θεωρούν παρωχημένες, ο Θ. Θανόπουλος εξήγησε ότι στοχεύουν στην καταγραφή των βασικών συνθηκών διαβίωσης.

Επίσης, για τους μετανάστες είπε ότι απογράφονται όλοι αλλά ως μόνιμοι κάτοικοι θεωρούνται όσοι έχουν μείνει πάνω από 12 μήνες στην Ελλάδα.

Τέλος, για την προθεσμία ολοκλήρωσης της είπε ότι «Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου θα διαρκέσει η πρώτη περίοδος όσον αφορά την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, και από τις 27 Νοεμβρίου και έπειτα θα ξεκινήσει η παραδοσιακή κατά πρόσωπο απογραφή που θα έχει να κάνει με τις επισκέψεις, στο μικρότερο δυνατό βαθμό -που δεν μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά -στα σπίτια των απογραφούμενων».