Στις εγκαταστάσεις του Mega συγκεντρώθηκαν οι 420 εργαζόμενοι του καναλιού λόγω της απειλής «ξαφνικού θανάτου» του σταθμού ύστερα από την απόφαση των μετόχων να μην διεκδικήσουν τηλεοπτική άδεια και να οδηγήσουν, καθώς φαίνεται, την εταιρεία σε διαδικασία πτώχευσης. 

Ads

Οι εργαζόμενοι, που μετέδωσαν την Πέμπτη δύο έκτακτα δελτία ειδήσεων, το πρώτο στις 14:00 και το δεύτερο στις 20:00, παρέμεναν για ώρες στα γραφεία, με τους εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ και της ETITA, αναμένοντας με αγωνία τους εκπροσώπους τους οι οποίοι βρίσκονταν σε συνάντηση με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη -συνάντηση που έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Ομίλου.

Το τοπίο όμως, δεν ξεκαθάρισε ούτε και στη συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων του Mega με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη. Ο μεγαλύτερος μέτοχος του καναλιού είπε στους έξι εκπροσώπους των εργαζομένων ότι δεν συμμετείχε στη διαδικασία αδειοδότησης, διότι, κατά τα λεγόμενα του, δεν υπήρχε διαβεβαίωση από το ΕΣΡ ότι η νέα εταιρεία θα μπορούσε να απορροφήσει το Mega εν λειτουργία.

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κρατήσει μόνος του το κανάλι, αφήνοντας ωστόσο, ένα «παραθυράκι» ότι εάν βρεθεί άλλος μέτοχος, ενδέχεται να διεκδικήσει την έβδομη άδεια. Όσο για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων απάντησε ότι οι σύμβουλοι του μελετούν τα νέα δεδομένα με τις τράπεζες και τον τρόπο με τον οποίον μπορούν να διεκδικήσουν τα χρήματά τους και αν υπάρξει κάποια διαφορά, όπως είπε, «θα βάλουμε το χέρι στην τσέπη.»

Ads

Το tvxs.gr επικοινώνησε με τον δημοσιογράφο και αρχισυντάκτη του Mega, Γιάννη Καφάτο, θέτοντας ερωτήσεις για τις επόμενες κινήσεις των εργαζομένων και ζητώντας την εκτίμηση του όσον αφορά το βάρος της ευθύνης σε σχέση με την κατάσταση στην οποία περιήλθε αιφνιδίως το Mega, παρά το γεγονός ότι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι στήριξαν απλήρωτοι εδώ και δύο χρόνια το κανάλι προκειμένου να μην κλείσει και επιπλέον, έφεραν στις τράπεζες 50 εκατ. ευρώ από τις διαφημίσεις.

Σχετικά με τους υπευθύνους για την πορεία του Mega, ο Γιάννης Καφάτος σημείωσε πως κατά την άποψη του «και παρά το όποιο τραπεζικό, επιχειρηματικό ή πολιτικό power game, την κύρια ευθύνη φέρουν οι μέτοχοι».

Ο δημοσιογράφος στάθηκε στα βασικά σημεία της περιπέτειας που ξεκίνησε όταν οι μέτοχοι δεν προχώρησαν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και υπενθύμισε την ενημέρωση τους από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο, Νίκο Πεφάνη, ο οποίος ανέλαβε στο Mega, κατόπιν απαίτησης Ψυχάρη, για μειώσεις μισθού -«για τέταρτη κατά σειρά φορά». Αμέσως μετά, τον Μάρτιο του 2016 έγινε η δέσμευση των κεφαλαίων και ο Πεφάνης αποχώρησε.

Ο Γ. Καφάτος εξήγησε ότι «όπως γνωρίζουν οι μέτοχοι» τα 50 εκατομμύρια από τις διαφημίσεις πηγαίνουν κατευθείαν στους δεσμευμένους λογαριασμούς των τραπεζών και ότι οι μισθοί έχουν καταβληθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου του 2016. «Όταν ήρθε η ώρα να κοπεί το ρεύμα, δεν ξέρω από ποιούς λογαριασμούς και με ποιόν τρόπο, πληρώθηκε. Όταν διαμαρτυρήθηκαν παραγωγοί για τις σειρές που προβάλλονται σε επανάληψη, πληρώθηκαν. Όμως, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχουμε ούτε νερό… είναι κομμένο».

«Πρόθεση μας, αν και θα πρέπει να αποφασιστεί σε γενική συνέλευση, είναι να βγάζουμε καθημερινά στον αέρα μία εκπομπή με όλα τα γεγονότα και τις εξελίξεις, χωρίς αυτή τη στιγμή να είμαι σε θέση να πω ποιά ώρα θα μεταδίδεται». Όσο για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, ο κ. Καφάτος σημειώνει: «Η κατάσταση μας; Απόγνωση, θυμός, οργή, απορία… Κυρίως, απόγνωση».

Η ανακοίνωση των εργαζομένων

«Αυτές τις ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έγκλημα σε βάρος 420 εργαζομένων του Mega. Δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι στήριξαν απλήρωτοι εδώ και δύο χρόνια το κανάλι, προκειμένου να μην κλείσει. Τώρα αποκαλύπτεται, ότι εξαπατήθηκαν. Στα ταμεία των τραπεζών σωρεύτηκαν 50 εκατ. ευρώ από διαφημίσεις, όμως οι μέτοχοι του καναλιού, αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Το Mega οδηγείται σε ξαφνικό θάνατο. Οι μέτοχοι του Mega και η κυβέρνηση οφείλουν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους έστω και την ύστατη στιγμή. 420 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους τίθενται σε άμεσο κίνδυνο».