Έναν άτυπο καταυλισμό έξω απ` τη δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά, έχουν στήσει από το βράδυ της Πέμπτης εκατοντάδες πρόσφυγες. Στόχος τους να διασχίσουν τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη.

Το πρωί της Παρασκευής προκλήθηκε ένταση
. Οι συγκεντρωθέντες μάζεψαν τις σκηνές και τα πράγματα τους και κατευθύνθηκαν προς τις κλούβες των αστυνομικών, ζητώντας να τους αφήσουν να περάσουν για να κατευθυνθούν προς τα σύνορα. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα κι οι πρόσφυγες οπισθοχώρησαν αφού άναψαν φωτιά σε σκουπίδια που υπάρχουν στο χωράφι.

Ads

Σταδιακά επικράτησε η ηρεμία, ενώ στην περιοχή παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Οι συγκεντρωθέντες έχουν στήσει τις σκηνές τους και άναψαν φωτιές προκειμένου να διανυκτερεύσουν, ενώ σε παρακείμενο σημείο που έχει μετατραπεί σε χωματερή, ξέσπασε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να επέμβει άμεσα η πυροσβεστική που παραμένει με οχήματα στην περιοχή.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις αρμοδίων να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνται, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ελάχιστοι από τους πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες, δέχθηκαν να μεταφερθούν πίσω, στους χώρους φιλοξενίας τους, με ναυλωμένα λεωφορεία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ads

image

image

image

image

Την ίδια ώρα, σε κατάληψη των γραμμών του τρένου στο Σταθμό Λαρίσης προχώρησαν το πρωί πρόσφυγες, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, για κάποιες ώρες να μείνουν ακινητοποιημένα τα δρομολόγιά της. Οι πρόσφυγες μετά από κάποιες ώρες αποχώρησαν και τα πούλμαν τους μετέφεραν πίσω στις δομές, όπου φιλοξενούνται.

image

image

Από την πρώτη στιγμή ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας προσπαθούσε να εξηγήσει στους πρόσφυγες ότι είναι παραπλανητική η όποια  πληροφορία για «άνοιγμα συνόρων με τη Βόρεια Μακεδονία» και πως ακόμη κι αν φτάσουν στα σύνορα θα συλληφθούν και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα. Στους πρόσφυγες δόθηκε η δυνατότητα επιστροφής χρημάτων για τα εισιτήρια που έβγαλαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, προηγήθηκε ένα διαδικτυακό, ψευδές κάλεσμα ότι θα μπορέσουν να μεταβούν στα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δημήτρης Βίτσας: Δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα

O υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι οι άνθρωποι αυτοί παρασύρθηκαν από φήμη που κυκλοφόρησε ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και σημείωσε ότι κάποιοι καλλιεργούν στους πρόσφυγες ψεύτικες ελπίδες.

Ο Δ. Βίτσας απηύθυνε έκκληση να επιστρέψουν οι μετανάστες στις δομές φιλοξενίας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα. Παράλληλα σημείωσε ότι οι μετανάστες ως άνθρωποι έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις με βάσεις τις διεθνείς συμβάσεις και οφείλουν να σέβονται το κράτος που τους φιλοξενεί, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος να βάζουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους αλλά και την οικογένεια τους, γιατί έχουν κάτι φαντασιακό και δεν πρόκειται να γίνει». Ο Δ. Βίτσας σημείωσε ότι η ψευδής πληροφόρηση γίνεται μέσω των social media και πως αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτές τις πληροφορίες είναι διακινητές.

«Εμείς», πρόσθεσε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, «κάνουμε μια κοινή έκκληση, ο καθένας από τη δική του τη μεριά, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία έχει εκδώσει ανακοίνωση σε έξι γλώσσες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, άλλες οργανώσεις διεθνείς, ότι όλα αυτά που ξέρουν είναι ψέματα και η κανονική πληροφόρηση είναι από τις ελληνικές αρχές και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Και πρέπει να πειστούν να επιστρέψουν στους ικανοποιητικούς έως πολύ καλούς χώρους, στους οποίους τους φιλοξενεί το ελληνικό κράτος».

Όπως είπε ο Δ. Βίτσας έχει δημιουργηθεί ένα info point, ένα σημείο πληροφόρησης στα Διαβατά, όπου μπορούν οι πρόσφυγες να παίρνουν πληροφορίες και μπορούν να βοηθηθούν να επιστρέψουν εκεί όπου φιλοξενούνται. Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι «ως πολίτες τρίτων χωρών που έχουν κάνει αίτηση ασύλου, δηλαδή ζητούν διεθνή προστασία, βεβαίως έχουν τα δικαιώματά τους, τα οποία υπερασπιζόμαστε ως κόρη οφθαλμού αλλά έχουν και κάποιες υποχρεώσεις. Και μία από τις βασικές υποχρεώσεις, που βγαίνει και από τη Συνθήκη της Γενεύης και από διεθνείς συνθήκες είναι ότι πρέπει να σέβονται τους νόμους του κράτους, που με πολύ κόπο αλλά με μεγάλη και ανοιχτή καρδιά τους φιλοξενεί».

Όλγα Γεροβασίλη: Δεν θα τους επιτραπεί να φύγουν από τα Διαβατά

«Δεν πρέπει να ρισκάρουν τα προνόμια που έχουν και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως ασπίδες, επειδή κάποιοι διακινητές τους πούλησαν ψεύτικες ελπίδες. Σταδιακά θα πειστούν να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνται. Δεν πρόκειται να τους επιτραπεί να φύγουν από τα Διαβατά. Δεν ανοίγουν τα σύνορα για άλλη χώρα. Δεν θα τους επιτραπεί να μεταφερθούν στη Βόρεια Ελλάδα από τον σταθμό Λαρίσης», τόνισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7», σχετικά με τους πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να φύγουν από την Ελλάδα μέσω Ειδομένης, αλλά και για αυτούς που κάνουν κατάληψη στον σταθμό Λαρίσης.