«Οι δυνάμεις της συντήρησης δίνουν το δικό τους αγώνα να αντιστρέψουν τη πορεία της χώρας προς τα μπροστά. Να μας γυρίσουν πίσω στα χρόνια της σκληρής λιτότητας, των μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής. Εμείς όμως σήμερα τους δίνουμε δυναμική απάντηση. Είμαστε εδώ. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε μπροστά με μεγαλύτερη ορμή, δύναμη και αποφασιστικότητα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουγός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Πανελλαδική Συνάντηση για τη «Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη». 

Ads

O Αλέξης Τσίπρας, από το κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου, έδωσε το στίγμα της συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων κάτω από την «ομπρέλα» του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την προγραμματική σύγκλιση απέναντι στις δυνάμεις της Ακροδεξιάς αλλά και της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς.

«Η παρουσία σας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να ξεμπερδεύουν με τη μεγάλη αλλαγή που έχει ξεκινήσει εδώ και 4 χρόνια», τόνισε στη συνέχεια και χαρακτήρισε κομβικά, δύο ιστορικής σημασίας γεγονότα, την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως «αναδιατάσσουν τις πολιτικές προτεραιότητες και τις τοποθετήσεις όλων», την ίδια στιγμή που η άνοδος της ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο «καθιστά ακόμα πιο αναγκαία τη διαμόρφωση μιας συλλογικής προοδευτικής απάντησης». «Το νέο πολιτικό τοπίο ορίζει νέα καθήκοντα, νέες προκλήσεις και νέες δυνατότητες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια να προτάσσονται διαφορές.

Σε κομβικό μονοπάτι η Ευρώπη

Σε αυτό το σημείο, ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, καθώς, όπως είπε «το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο συντρίφτηκε κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης». Αναφέρθηκε επίσης στις ευθύνες των συντηρητικών ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων που διαχειρίστηκαν την κρίση και πως όλα αυτά «έφεραν απειλητικά στο προσκήνιο την Ακροδεξιά και την απλουστευτική ρητορική της ξενοφοβίας και του μίσους», ενώ ακόμα και σήμερα αυτές οι συντηρητικές δυνάμεις, με τις βαριές ευθύνες, κωφεύουν. Σημείωσε ότι κάποιοι έδωσαν πάτημα στην ακροδεξιά, δεν έπεσε από τον ουρανό και παριστάνει δήθεν την αντισυστημική δύναμη. «Εκτός από το να κυνηγάνε πρόσφυγες και να υψώνουν φράκτες, συρρικνώνουν ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα, καταργούν το 8άωρο θεσπίζοντας το 12ωρο εργασίας, διαλύουν εργασιακά δικαιώματα απελευθερώνοντας τις απολύσεις και ενώ λαμβάνουν πόρους από την ΕΕ παριστάνουν τα κοκκόρια όταν έρχεται η ώρα να συζητήσουμε για τις υποχρεώσεις τους», υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Πρόκειται περί πολιτικών απατεώνων», υπογράμμισε.

Ads

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ΕΛΚ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μιλώ», είπε, «για αυτούς που εδώ και καιρό προσπαθούν να διαγράψουν υποτίθεται τον Όρμπαν, αλλά οι βουλευτές του είναι ακόμα μέλη της Ευρωομάδας τους. Αυτούς που με μπροστάρη τον κ. Βέμπερ και βαθειά ανθέλληνα, επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα γιατί απειλούμε, λένε την ευρωπαϊκή συνοχή. Αυτούς που το 2015 μας κουνούσαν το δάχτυλο και ζητούσαν να αποπεμφθεί η Ελλάδα από την ΕΕ για να τιμωρηθεί ο λαός της». «Αποδεικνύεται ότι η Αριστερά έμεινε αταλάντευτη στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, όταν πλήθαιναν οι φωνές στην Ευρωπαϊκή Δεξιά, υπέρ του Grexit», είπε ο πρωθυπουργός. «Η Αριστερά και ο ελληνικός λαός, διέσωσαν την τιμή της Ευρώπης στο προσφυγικό, όταν η Δεξιά του Βέμπερ, του Κουρτς, του Όρμπαν υπερασπιζόταν τα κλειστά σύνορα και πέταγε το μπαλάκι στο Νότο», πρόσθεσε. «Η Αριστερά ήταν αυτή που τελικά έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, όταν η Δεξιά τα επέβαλε και τα εφάρμοσε στην πιο σκληρή μορφή τους και έκανε το ιστορικό βήμα για τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν η Δεξιά στην Ελλάδα ταυτιζόταν με τον εθνικισμό και διαδήλωνε μαζί με τους εθνικιστές της Χρυσής Αυγής», συμπλήρωσε. «Εμείς αποδείξαμε στην πράξη τι σημαίνει ευρωπαϊσμός, όχι η ΝΔ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέστησε την προσοχή στην ανάγκη ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου για την Ευρώπη, βασισμένο στην ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, για να τελειώσει η άνοδος της ακροδεξιάς, πράγμα που όπως είπε θα γίνει όταν αρχίσουν να τελειώνουν οι ανισότητες. Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τους εφτά άξονες αυτού του νέου Κοινωνικού Συμβολαίου: 

  • Πρώτον, την κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα, για την εγγύηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Για έναν ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, ευρωπαϊκές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινές ευρωπαϊκές κοινωνικές υπηρεσίες με πρόσβαση ελεύθερη στους πολίτες.
  • Δεύτερον, την αποφασιστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού με νέους πόρους, χωρίς να επιβαρύνουμε τα λαϊκά στρώματα. Όπως, ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο φόρος στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ο φόρος στις συναλλαγές μέσω ψηφιακών πλατφορμών.
  • Τρίτον, η ανάπτυξη μηχανισμών διαμερισμού της ευθύνης αλλά και του βάρους –αμοιβαιοποίηση δηλαδή του ρίσκου και των δημόσιων χρεών στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.
  • Τέταρτον, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής του μεγάλου πλούτου. Με ευρωπαϊκές και διεθνείς ρυθμίσεις για τους φορολογικούς παραδείσους, καθώς και με τη στροφή προς μια δίκαιη φορολογική εναρμόνιση.
  • Πέμπτον, η ριζική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα στις επενδύσεις, για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Με βάση ένα νέο επενδυτικό πρότυπο που θα προάγει τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.
  • Έκτον, η άμεση συντονισμένη δράση σε επίπεδο κρατών μελών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη βάση των Στόχων που έχει ήδη θέσει η Ένωση ως το 2050. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των μαθητών για το κλίμα, μας δείχνουν το δρόμο.
  • Και έβδομο, η διεύρυνση της δημοκρατίας.

Σε ακροδεξιό παροξυσμό η ΝΔ

Όπως είπε στη συνέχεια,  η Ευρωπαϊκή Δεξιά και η Ακροδεξιά είναι αντίθετη ακριβώς σε αυτά τα σημεία και το αντικοινωνικό της όραμα εκφράζεται στο πρόσωπο του υποψηφίου του ΕΛΚ για την Προεδρία της Κομισιόν, κ. Βέμπερ, «ο οποίος έχει χτίσει πολιτική καριέρα στη Γερμανία προσβάλλοντας και απαξιώνοντας τον ελληνικό λαό και τις θυσίες του». «Δεν μου προκαλεί έκπληξη που τον στηρίζει ο κ. Μητσοτάκης», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Συνεπώς, τόνισε «ψήφος στη ΝΔ, είναι ψήφος στο ανθέλληνα Βέμπερ που ήθελε έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, σημαίνει ψήφος στην Ευρώπη των μνημονίων, του ΔΝΤ, του διχασμού, του εθνικισμού». «Για το λόγο αυτό, η μάχη στην Ελλάδα είναι κομβική για την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ευρώπη», τόνισε.

Συνεχίζοντας τη σκληρή κριτική, μίλησε για διαρκή ακροδεξιό παροξυσμό από τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, «ένα κόμμα της κεντροδεξιάς που έχει μετατραπεί σε ένα υβρίδιο επιθετικού νεοφιλελευθερισμού και άκρατου εθνικισμού, που πολιτεύεται μονάχα με ψέματα, fake news και λάσπη». Σχολίασε επίσης ότι δεν αναφέρεται φωναχτά στο πρόγραμμα του «μην τυχόν και ακούσει ο λαός και ανατριχιάσει», «αλλά όσο χρειάζεται για να ακούν οι χορηγοί του», συμπλήρωσε. Σημείωσε στη συνέχεια ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι βαθιά αντιλαϊκό, περιγράφοντας ένα πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης, με: ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, απορρύθμιση της εργασίας, συρρίκνωση των μισθών, διευρυμένη φοροαποφυγή του μεγάλου πλούτου, διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και θέσπιση ασφαλιστικού Πινοσέτ, απολύσεις στο δημόσιο, επαναφορά του κανόνα 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις στο δημόσιο, που θα έχει άμεση επίπτωση στη δημόσια υγεία, στη παιδεία και τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Υποστήριξε ότι επειδή αυτό το πρόγραμμα προκαλεί ανατριχίλα στις λαϊκές τάξεις, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αποκτήσει επιρροή σε αυτές μέσα από τη ρητορική της ακροδεξιάς και του εθνικισμού. Ρητορική στην οποία, όπως είπε, έχουν ρίξει όλη τους τη δυναμική στη διχαστική ρητορική, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητες της κατηγορίες της ΝΔ περί «προδοσίας» της ιστορίας της Μακεδονίας, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σημείωσε ότι πριν ακόμα υπογραφεί η Συμφωνία, στη γείτονα γκρεμίστηκαν αγάλματα, κατέβηκαν πινακίδες, άλλαξαν επιγραφές στα μνημεία, ότι με την αλλαγή του Συντάγματός τους αφαίρεσαν τις ανιστόρητες αλυτρωτικές αναφορές, άλλαξαν τα σχολικά βιβλία και απέρριψαν ρητά και κατηγορηματικά την οποιαδήποτε σχέση τους με την Αρχαία Ελληνική Μακεδονία. Μίλησε επίσης για τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων, καθώς η χώρα μας απέκτησε ένα σταθερό σύμμαχο στην περιοχή, αναλαμβάνει την προστασία του εναέριου χώρου του, προωθεί επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων και βάζει φραγμό στα σχέδια τρίτων χωρών για τη διεύρυνση της επιρροής τους στην περιοχή. Υπενθύμισε επίσης ότι «όλο το δημοκρατικό πολιτικό τόξο στην Ευρώπη, ακόμη και ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής δεξιάς προτείνουν την επιβράβευσή της Συμφωνίας με νόμπελ ειρήνης» και διερωτήθηκε αναφορικά με τα περί συναλλαγής για τις συντάξεις, αν ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ αντιλαμβάνονται την Ευρώπη ως χώρο «φτηνών και ανίερων συναλλαγών κάτω από το τραπέζι» και αν ναι, ποιος τις κάνει, τα ηγετικά στελέχη του ΕΛΚ, «οι Μέρκελ και ο Γιούνκερ;».

Είπε ότι «αυτή η άθλια εμμονή του κου Μητσοτάκη στα περί συναλλαγής του Μακεδονικού με τις συντάξεις, ξεπερνάει τη ρητορική της ακροδεξιάς και τον κατατάσσει ισότιμα στο πλάι των Ευρωπαίων ηγετών της, της Λεπέν, του Σαλβίνι και του Όρμπαν» και πως το χειρότερο ολίσθημα του ήταν η επιμονή του να μη πει ούτε μια κουβέντα στη Βουλή για τις απειλές, τους τραμπουκισμούς, τις επιθέσεις από φασιστικές συμμορίες εναντίον των βουλευτών που στήριξαν τη συμφωνία.

Η νέα στρατηγική για την Ελλάδα

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται με σημαντικές κατακτήσεις, στον αγώνα για τη νέα εποχή. «Δώσαμε μεγάλες μάχες, πήραμε δύσκολες αποφάσεις, όμως δικαιωθήκαμε», τόνισε μιλώντας για την έξοδο από τα μνημόνια «με την κοινωνία όρθια», απαριθμώντας τις πρωτοβουλίες και τα νομοσχέδια για το κοινωνικό κράτος, ανάσχεση ανθρωπιστικής κρίσης, καθολική πρόσβαση στο ΕΣΥ, μείωση ανεργίας, συλλογικές διαπραγματεύσεις, προστασία λαϊκής κατοικίας.

Επιπλέον, έδωσε το στίγμα της προοδευτικής διακυβέρνησης αναφερόμενος σε: παροχή ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου, πρωτοβουλία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Τόνισε δε ότι αυτή θα γίνει πράξη όταν τον Οκτώβρη στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-προοδευτική Συμμαχία λάβει την εντολή για νέα τετραετία.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις συνιστούν βασικά στοιχεία της στρατηγικής μας για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Ελλάδα των πολλών, τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να υποτάσσεται στην κυριαρχία των λίγων». Τόνισε ότι η Ελλάδα της νέας εποχής, είναι η Ελλάδα των πολλών, η Ελλάδα της νέας γενιάς, του κόσμου της εργασίας, των ανθρώπων του μόχθου, της επιστήμης, του πολιτισμού, της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

Τέλος τόνισε πως αυτή η Ελλάδα χτίζει τη νέα εθνική της ταυτότητα και τη νέα εθνική της αυτοπεποίθηση, ως χώρα συνώνυμο της δημοκρατίας και της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, της ειρήνης και της φιλίας των λαών, στα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο λόγος στους νέους

Τέλος, ο Αλέξης Ταίπρας τονίζοντας τη σημασία των ευρωεκλογών, είπε ότι απάντηση θα δώσουν οι νέες και οι νέοι για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Απευθυνόμενος στις Ελληνίδες και τους Έλληνες που γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’90 και τις αρχές του 21ου αιώνα, σε αυτούς που ψηφίζουν για πρώτη φορά, τους είπε ξεκάθαρα: «Κρατάτε στα χέρια σας τα κλειδιά των εξελίξεων», «η Ελλάδα και η Ευρώπη του 21ου αιώνα είναι η δική σας Ελλάδα και η δική σας Ευρώπη», «τώρα λοιπόν μιλάτε εσείς, το δικαίωμα της ψήφου το έχετε εσείς στα χέρια σας, οι φίλοι σας, οι συμμαθητές σας, οι συμφοιτητές σας, οι συνάδελφοι σας». Τους κάλεσε να μην κάνουν τη χάρη σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την απουσία τους από την κάλπη για να μπορεί την επόμενη μέρα να μιλά εξ ονόματός τους.

Το μήνυμα του προς τους νέους ευθύ: «το 2015 κάνατε πράξη το ‘Πρώτη φορά Αριστερά’, ξανά λοιπόν στην κάλπη, για να μην ξαναγυρίσει πίσω η χώρα».

«Όλοι μαζί για τη νίκη στις ευρωεκλογές που θα ανοίξει τον δρόμο για μια μεγάλη νίκη στις εθνικές εκλογές που θα αποδείξει ότι η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, ότι είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ποιοι μίλησαν πριν τον Τσίπρα

Τον λόγο έλαβαν νωρίτερα εκπρόσωποι πολιτικών κινήσεων και προσωπικότητες της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Οι ομιλητές προέκριναν την ανάγκη δημιουργίας Αριστερού προοδευτικού πόλου απέναντι στις προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Επεσήμαναν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται θεσμική μεταρρύθμιση αλλά παραμένει το σπίτι μας.

Πριν τον πρωθυπουργό τον λόγο έλαβαν συγκεκριμένα ο πρόεδρος ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, ο Χρήστος Κουτσονάσιος από την κίνηση «Πράττω», ο πρώην υφυπουργός και μέλος της «Γέφυρας» Νίκος Μπίστης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος από τη Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου, η Νατάσα Πενταγιώτη από την κίνηση πολιτών «Κόσμος», ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, η πρώην βουλευτής και συμμετέχουσα στη «Γέφυρα» Μαρία Ρεπούση, ο εκπρόσωπος της κίνησης «Χάρτα 19» Λάμπρος Ρώσσης, ο πρώην υπουργός Στέφανος Τζουμάκας, και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Σημειώνεται πως νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου, ο ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσαν την συμπόρευσή τους, έπειτα από την σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος Θανάση Θεοχαρόπουλο, στη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλωσόρισε τη ΔΗΜΑΡ στο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων. «Ενώνουμε δυνάμεις απέναντι στην οπισθοδρόμηση, τον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία» ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα.

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ