Αποφυλακίζονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης οι προφυλακισμένοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κατηγορούνται για βασανισμό μέχρι θανάτου του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλίε Καρέλι. Πρόκειται για έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους, που μετά τις απολογίες τους τον περασμένο Απρίλιο είχαν κριθεί προφυλακιστέοι.

Ads

Το δικαστικό συμβούλιο, λόγω της συμπλήρωσης του 12μηνου, αποφάσισε να αντικαταστήσει την προσωρινή τους κράτηση με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της αυτοπρόσωπης εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα όπου διαμένουν, όπως επίσης υπό τον όρο της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 3000 ευρώ, στον καθένα.

Την υπό όρους αποφυλάκισή τους είχε προτείνει νωρίτερα προς το Συμβούλιο κι ο εισαγγελέας. Στην πρότασή του ανέφερε ότι η προσωρινή τους κράτηση δεν έχει δικονομικό και ουσιαστικό έρεισμα, τονίζοντας ότι οι έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν έκαναν προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διαφύγουν, ούτε είναι ύποπτοι φυγής, ούτε υπήρξαν φυγόποινοι ή φυγόδικοι, ενώ έχουν γνωστή διαμονή στη χώρα και είναι άπαντες οικογενειάρχες κι άρα με αυξημένες οικογενειακές ανάγκες.

Διαβάστε επίσης:

Οι έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, μαζί με ακόμη επτά συναδέλφους τους, έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία του συστηματικού βασανισμού του Καρέλι που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατό του, τον περασμένο Μάρτιο στις φυλακές Νιγρίτας. Ο Καρέλι νωρίτερα είχε δολοφονήσει τον σωφρονιστικό υπάλληλο Γιώργο Τσιρώνη στις φυλακές Μαλανδρίνου. Σε δίκη παραπέμφθηκε και ο τότε διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή.

Ads