Δεκτή έκανε ο Άρειος Πάγος την αίτηση αναίρεσης του Υπουργείου Οικονομικών κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο έκρινε παράνομη την απομάκρυνση των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ και των ΔΟΥ και παράλληλα διέτασσε την επαναπρόσληψή τους. Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στις καθαρίστριες έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης. Επίθεση δέχθηκαν φωτορεπόρτερ, κάμεραμαν και αλληλέγγυοι. Οι καθαρίστριες καλούν σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο. 

Ads

«Οι καθαρίστριες συντονισμένα πήγαν στην Νίκης όταν έμαθαν την απόφαση. Σαν πορεία κινήθηκαν. Όχι στα κρυφά», δήλωσε στο Tvxs.gr ο Μάριος Λώλος, φωτορεπόρτερ, που ήταν παρών. «Τους περίμενε ένα μπλόκο από τα ΜΑΤ στην συμβολή Νίκης και Ερμού. Πέρασαν από αυτό και έφτασαν έξω από το Υπουργείο. Αμέσως κατέβηκαν τα στόρια και παρατάχθηκε μπροστά μια διμοιρία ΜΑΤ. Το Υπουργείο ήταν ασφαλισμένο από παντού. Δεν υπήρχε λόγος να επιτεθούν», περιέγραψε.

Παρόλα αυτά, λεπτά αργότερα τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους, αλλά και στους φωτορεπόρτερ και τους καμεραμάν. «Είχαν σταματήσει να μας χτυπούν για αρκετό καιρό. Το έλεγα. Όμως τώρα είχαν λόγο φαίνεται. Αλλά δεν κρατούσαν γκλομπ. Μας έριξαν κάτω και μας κλωτσούσαν. Και φωτορεπόρτερ και καμεραμάν. Έβλεπαν ποιους χτυπούσαν, δεν έγινε μέσα στον πανικό. Εμένα πέρασε μια διμοιρία πάνω από το πόδι μου. Την Τατιάνα την Μπόλαρη την έστειλαν με ασθενοφόρο στο ΚΑΤ», προσέθεσε ο Μάριος Λώλος. 

Ο Δημήτρης Μπόλαρης, αδελφός της φωτορεπόρτερ, μετέφερε στο Tvxs.gr ότι εκείνη κατά τα επεισόδια παρασύρθηκε από τις ασπίδες και έπεσε κάτω. «Τότε άρχισαν να την κλωτσούν. Κάτω από τις ασπίδες, για να μην φαίνεται. Το ίδιο μου είπε και μια από τις καθαρίστριες που διακομίσθηκε εδώ», δήλωσε ενώ αναφορικά με την κατάσταση της υγείας της είπε πως δεν φαίνεται να έχει σοβαρά τραύματα ή να έχει τρωθεί κάποιο ζωτικό όργανο. Παρόλα αυτά, ανέφερε ότι η φωτορεπόρτερ αισθάνεται έντονους πόνους στην πλάτη.  

Ads

Οι καθαρίστριες πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο στην Νίκης και απηύθυναν έκκληση για συμπαράσταση. «Μας φαίνονται μεγάλοι γιατί είμαστε σκυφτοί, σηκώστε το κεφάλι να σκύψουν αυτοί», είναι το σύνθημα που στέλνουν. 

Σημειώνεται πως το απόγευμα της Πέμπτης αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη καταγγέλλοντας την αστυνομική βία κατά των καθαριστριών και ζητώντας από τον νέο υπουργό να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα των απολυμένων γυναικών. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούνταν από τους βουλευτές Γ. Βαρεμένο, Θ. Πετράκο, Δ. Γελαλής, η Ν. Βαλαβάνη και Μ. Τριανταφύλλου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συνάντηση επικαλέστηκε έλλειψη ενημέρωσης για την ουσία της υπόθεσης και ζήτησε χρόνο ώστε να συναντηθεί και με την αντιπροσωπεία των καθαριστριών. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν πως για ένα ζήτημα για το οποίο απαιτείται πολιτική απόφαση δεν πρέπει να υπάρχει προσφυγή από το υπουργείο στη Δικαιοσύνη. Σχετικά με την παρουσία των ΜΑΤ ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως θα επικοινωνήσει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Διαβάστε επίσης: Κωνσταντοπούλου: Η Δικαιοσύνη στρέφεται κατά του λαού για να στηρίξει την κυβέρνηση

Την έντονη διαμαρτυρία του ΚΚΕ για την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών μετέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας πως οι καθαρίστριες συνεχίζουν το δίκαιο αγώνα τους για να ανακληθούν οι απολύσεις και να εξασφαλιστεί το δικαίωμά τους στη δουλειά.

Όπως ανέφερε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του οι αγώνες των εργαζομένων δεν κρίνονται στα δικαστήρια. «Η απόφαση του Αρείου Πάγου αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ουσιαστικά το δίκιο του αγώνα των εργαζομένων δεν κρίνεται στα δικαστήρια, αλλά πρέπει να επιβληθεί με τη μαζική και οργανωμένη πάλη του λαού, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε. και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη μόνιμη και αξιοπρεπή δουλειά, για όλους τους ανέργους και απολυμένους».

Κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο αντιμετώπισης των καθαριστριών άσκησε και η ΔΗΜΑΡ. «Ασχέτως δικαστικών αποφάσεων και νομικών ερμηνειών, η περιπέτεια των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών αναδεικνύει την άτεγκτη αντίληψη με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα αιτήματα μιας χαμηλά αμειβόμενης κατηγορίας εργαζομένων» αναφέρει και προσθέτει πως «οι καθαρίστριες βρίσκονται σε καθημερινή βάση αντιμέτωπες με τον αυταρχισμό των ΜΑΤ. Αυτό «πιστοποιεί πώς αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες την αγωνία των πολιτών για μία θέση εργασίας» .

Για «πολύ άσχημο πρώτο δείγμα γραφής του Β. Κικίλια» έκανε λόγο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Όπως είπε πρόκειται για «απαράδεκτες ενέργειες» και τόνισε ότι «η χθεσινή εξαγγελία του νέου υπουργού ότι θα “καθαρίσει την Αθήνα” παίρνει άλλη διάσταση». «Αν όντως πρόκειται για μάχη καθαριότητας, τότε αυτή θα την κερδίσουν τελικά οι καθαρίστριες και όχι ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης που έδωσε σήμερα το πρώτο, πολύ άσχημο δείγμα γραφής του» κατέληξε.

Η δικαστική απόφαση

Η απόφαση του Αρείου Πάγου σημαίνει πως οι καθαρίστριες δεν πρόκειται να επιστρέψουν στη δουλειά τους τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της απόφασης για την αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών και θα συζητηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου.

Το Υπουργείο Οικονομικών στην αίτησή για αναίρεση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου υποστήριζε πως η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών έγινε για λόγους «υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος». Επιπλέον ανέφερε ότι από την υπόθεση των καθαριστριών, επιβαρύνεται το Δημόσιο με 209 χιλιάδες ευρώ τον μήνα, χωρίς όμως να διευκρινίσει από που προέρχεται η εν λόγω επιβάρυνση, ενώ προσέθεσαν ότι εάν επανέλθουν οι καθαρίστριες, το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί και με τους μισθούς τους και τις αποδοχές των συνεργείων καθαριότητας που έχουν υπογράψει ήδη σχετική σύμβαση.

Από την πλευρά τους οι καθαρίστριες διαμηνύουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους καλώντας τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό τους και να συμμετάσχει στην κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών. Η Δήμητρα Μανώλη εκ μέρους των καθαριστριών μιλώντας «Στο Κόκκινο» δήλωσε πως δεν πρόκειται να το βάλουν κάτω. Όπως είπε τέτοιες αποφάσεις τις ατσαλώνουν και θα παραμείνουν στο Υπουργείο Οικονομικών υπερασπιζόμενες την αξιοπρέπεια τους και ζητώντας μέχρι τέλους την δουλειά τους πίσω.

Οι δύο δικηγόροι των καθαριστριών επισήμαναν ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας έχει ήδη παραταθεί για τρεις μήνες, ενώ οι καθαρίστριες απολύθηκαν χωρίς να λάβουν αποζημίωση. Παράλληλα, χαρακτήρισαν απαράδεκτη την αίτηση αναίρεσης του ΥΠΟΙΚ, καθώς το δικονομικό αυτό μέτρο επιτρέπεται μόνο κατά οριστικών αποφάσεων. Τέλος, τόνισαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης του Δημοσίου από την επανατοποθέτηση των καθαριστριών, όπως υποστηρίζει το Υπουργείο.

Μετά την αποδοχή του αιτήματος του ΥΠΟΙΚ από τον Άρειο Πάγο, ο δικηγόρος των καθαριστριών Γιάννης Καρούζος σημείωσε πως η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, κάτι, όπως είπε, που θα κριθεί τον Σεπτέμβριο. Πρόσθεσε όμως πως ασφαλώς και δεν είναι ευχάριστη απόφαση. «Δυστυχώς πλέον αμφισβητείται το δικαίωμα των εργαζομένων στη ζωή, όχι απλώς στην εργασία, και αυτό ίσως να αποτελεί ένα ορόσημο για τους μετέπειτα αγώνες τους» συμπλήρωσε.


 

ΕΔΕ για το ύπουλο χτύπημα στη Φωτεινή Νικηταρά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση για το ύπουλο χτύπημα από αστυνομικό των ΜΑΤ στη Φωτεινή Νικηταρά κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Τρίτης 10/6. Βίντεο από το Δρομογράφο.