Αποφασισμένο να προχωρήσει κανονικά το νομοσχέδιο για τις υιοθεσίες, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την αναδοχή για ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης και μέσω αυτού και σε ομόφυλα ζευγάρια, εμφανίζεται το μέγαρο Μαξίμου.

Ads

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ξεκαθαρίζουν ότι είναι αδύνατον να σταθεί στη δικαιοσύνη νομική εξαίρεση των ομόφυλων ζευγαριών σε σχέση με τα υπόλοιπα ζευγάρια που έχουν σύμφωνο συμβίωσης, καθώς οποιοδήποτε ελληνικό ή ευρωπαϊκό δικαστήριο θα αποφαίνονταν υπέρ της ακυρότητας τέτοιου νόμου.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η απόφαση για αναδοχή θα περνά από τρεις πολύ σκληρούς ελέγχους ειδικών, ότι υπάρχουν ελάχιστα ομόφυλα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης και ακόμη λιγότερα που ενδιαφέρονται να γίνουν ανάδοχοι γονείς, αλλά και ότι στη διαδικασία διαβούλευσης δεν είχαν υπάρξει αντιδράσεις της κοινωνίας.

Μετά όμως την αντίδραση βουλευτών της κυβέρνησης, οι οποίοι ζήτησαν είτε να αποσυρθεί η διάταξη, είτε να δοθεί χρόνος ωρίμανσης και την απάντηση της αρμόδιας υπουργού Έφης Αχτσιόγλου που χαρακτήρισε εντελώς παράλογη τη διάκριση μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών για την αναδοχή, νέες παρεμβάσεις βουλευτών υπέρ του νομοσχεδίου υπήρξανε τις τελευταίες ώρες.

Ads

Χρ. Μαντάς: Το σχέδιο νόμου για την υιοθεσία και την αναδοχή έχει στο κέντρο του το παιδί

Στον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου για τις υιοθεσίες αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Το νομοσχέδιο αυτό έχει ως κέντρο τα παιδιά που βρίσκονται στα ιδρύματα με στόχο να καταπολεμηθούν και φαινόμενα εμπορίου. Από τα 6 χρόνια που χρειάζονταν η διαδικασία της υιοθεσίας με το νέο νομοσχέδιο μειώνεται στους 5 – 6 μήνες», είπε ο Χρ. Μαντάς. Οι διαδικασίες απλοποιούνται προς όφελος των παιδιών που συσσωρεύονται στα ιδρύματα και των ζευγαριών που επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα παιδί και αναμένουν πολλά χρόνια εξαιτίας της γραφειοκρατίας που επικρατεί, πρόσθεσε.

Ο Χρ. Μαντάς εξήγησε ότι επεκτείνεται, όπως είναι λογικό, η δυνατότητα υιοθεσίας και αναδοχής σε ζευγάρια που είναι με σύμφωνο συμβίωσης. Αν δεν επεκτείνουμε την επιλογή στα ζευγάρια αυτά που είναι με σύμφωνο συμβίωσης θα αποκλείαμε πάρα πολλούς ανθρώπους και τα ζευγάρια που επιλέγουν αυτό τον τρόπο συμβίωσης, είπε. Ειδικότερα για τα ομόφυλα ζευγάρια, σύμφωνα με τους νομικούς, δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση σε ένα δικαίωμα λόγω της ταυτότητας φύλου, συμπλήρωσε. Επιπλέον στην περίπτωση αυτή πρόκειται για αναδοχή, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενες ρατσιστικές αντιδράσεις καθώς η κοινωνία δεν είναι έτοιμη, ο Χρ. Μαντάς υπογράμμισε ότι «οταν υπάρχει η διαφορά κρίνεται και η δημοκρατία», ενώ απαντώντας στον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένο, ο Χρ. Μαντάς υποστήριξε ότι έχει παρέλθει η εποχή που η ομοφυλοφιλία θεωρούνταν αρρώστια για να μιλά για φυσιολογικές ή μη οικογένειες.

Χρ. Καραγιαννίδης: Η αναδοχή παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια είναι συνεδριακή θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να υπάρξει κοινοβουλευτική συνοχή σε θεμελιώδη και εμβληματικά ζητήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό του γάμου και της υιοθεσίας για ομόφυλα ζευγάρια, επισήμανε ο βουλευτής του κόμματος Χρήστος Καραγιαννίδης μιλώντας «Στο Κόκκινο».

Όπως τόνισε ο Χρ. Καραγιαννίδης, η αναδοχή, η παιδοθεσία, και ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών πρόκειται για μία θέση που έχει διατυπωθεί στο ιδρυτικό Συνέδριο και προσφάτως στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, «δεν είναι κάτι που δεν το γνώριζαν οι βουλευτές και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, επομένως δε μπορούν να προκύψουν τώρα διαφωνίες».

«Δεν μπορεί ένα κόμμα της Αριστεράς, ριζοσπαστικό μάλιστα, να διατυπώνει τέτοιες σκοταδιστικές θέσεις, όπως των δέκα βουλευτών. Όποιος θέλει να εξυπηρετεί τους χριστιανοταλιμπάν και την εκλογική του πελατεία, νομίζω ότι έχει διαλέξει λάθος κόμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως υποστήριξε ο Χρ. Καραγιαννίδης αυτά τα θέματα λύνονται με διάλογο και μάχη θέσεων, και υποχρέωση της Αριστεράς είναι με τη στάση της και την πολιτική της να κάνει την κοινωνία καλύτερη. «Το νομοσχέδιο πρέπει να έρθει στη βουλή και να ψηφιστεί», δήλωσε με σαφήνεια ο βουλευτής, ενώ εκτίμησε ότι η κοινοβουλευτική συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε και θα υπάρχει.

«Αυτό που λέμε είναι το αυτονόητο, να βγάλουμε τα παιδιά που ζούνε σε ιδρύματα και σίγουρα προκαλούν περισσότερα προβλήματα στον ψυχισμό των παιδιών τα ιδρύματα- όχι γιατί δεν λειτουργούν καλά, αλλά γιατί όπως και να το κάνουμε έχει διαφορά όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που θεωρείται οικογενειακό από το να μεγαλώνει σε ένα ίδρυμα», εξήγησε ο Χρ. Καραγιαννίδης.

Η κοινωνία αλλάζει, διαπαιδαγωγείται και διαμορφώνει πρότυπα, ανάλογα με το τί προσπαθούν οι άνθρωποι να βελτιώσουν στις κοινωνικές τους σχέσεις, εξήγησε ο Χρ. Καραγιαννίδης, σχολιάζοντας ότι «αν ακολουθήσουμε το επιχείρημα ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη, θα καίγαμε ανθρώπους και μάγισσες αυτή τη στιγμή».