Eστω και με σοβαρή καθυστέρηση οι εργαζόμενοι του Market in, που παραμένουν «όμηροι» από τον Νοέμβριο του 2016 και μετά, δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια και και πλέον η εργοδοσία οφείλει να συμμορφωθεί στην απόφαση.

Ads

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση 2833/2019 αναγνώρισε ότι έχει επέλθει καθολική μεταβίβαση της επιχείρησης «Καρυπίδης» στην «Market in» ήδη από τον Νοέμβριο του 16.

Ως εκ τούτου, η αλυσίδα «Market In» καλείται, με βάση την απόφαση, να προσλάβει τους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους που πάνω από 2,5 χρόνια παρέμεναν στον «αέρα», καθώς ο «Καρυπίδης» έκλεισε όλα τα super market, ενώ η «Market In» προχώρησε στο άνοιγμά αρκετών εξ αυτών των καταστημάτων, χωρίς τους εργαζόμενους της «Καρυπίδης» – παρά το ΠΔ 178/2002 που αφορά στην προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων.

Η απόφαση που στηρίχθηκε σε τεκμηριωμένη εγκύκλιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ήδη από τις αρχές 2017), αφορά συγκεκριμένα 60 εργαζόμενους από τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, την περιοχή όπου βρίσκονταν και τα περισσότερα καταστήματα της «Καρυπίδης».

Ads

Τα «Market In», ως διάδοχος του «Καρυπίδη», υποχρεώνονται να προσλάβουν τους εργαζόμενους αυτούς διατηρώντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που είχαν κατοχυρωθεί στην «Καρυπίδης» (μισθολογικά, αποζημιώσεις, άδεις κ.λπ.), ενώ ευθύνονται και για όλες τις μισθολογικές εκκρεμότητες (δεδουλευμένα, μισθούς υπερημερίας κ.λπ.).

Συνολικά, οι εργαζόμενοι των super market «Καρυπίδης» ήταν περίπου 1.300, σχεδόν αποκλειστικά στη Βόρεια Ελλάδα και η απόφαση αυτή ασφαλώς αφορά και τους υπόλοιπους, πέραν δηλαδή όσων προσέφυγαν και απέδειξαν ότι υπάρχει συνέχεια των 2 επιχειρήσεων.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις θα λάβει χώρα τριμερής συνάντηση στις 17 Απριλίου στην οποία θα πάρουν μέρος στελέχη του υπουργείου εργασίας, αντιπροσωπεία των εργαζόμενων και αντιπροσωπεία της εργοδοσίας που οφείλει πλέον να συμμορφωθεί με την απόφαση.

Είναι, ωστόσο, άγνωστο αν η εργοδοσία επιλέξει να παρευρεθεί στη συνάντηση.