Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκανε δεκτές την Τετάρτη τις ενστάσεις, που είχαν διατυπώσει η Μόνη Βατοπεδίου και η Αικατερίνη Πελέκη, περί αποβολής του Δημοσίου ως Πολιτικής Αγωγής στη δίκη για τις «ιερές ανταλλαγές».

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα «Το Βήμα», είχε προηγηθεί θετική εισήγηση από την εισαγγελέα της έδρας. Αναλυτικότερα, η Μονή υποστήριζε στην ένστασή της ότι δεν στοιχειοθετείται η ζημία του Δημοσίου σε όσες περιπτώσεις ακινήτων (4) έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις από τα πολιτικά δικαστήρια, ενώ στην περίπτωση της κυρίας Πελέκη, η ένσταση εστιάζει στο ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο κανόνας περί ευθύνης των συμβολαιογράφων, βάσει του οποίου η ευθύνη παραγράφεται σε έξι μήνες.

Σημειώνεται πως το Δημόσιο αξίωνε μέχρι πρότινος αποζημίωση συνολικού ύψους 234 εκατ. ευρώ, ποσό που αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία των ακινήτων που  περιλαμβάνονταν στις «ιερές» ανταλλαγές, καθώς και αποζημίωση για ηθική βλάβη που αγγίζει συνολικά το 1,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα, πάντα, με το «Βήμα», οι υπόλοιπες σχετικές ενστάσεις θα κριθούν μετά την αποδεικτική διαδικασία, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι σχετίζονται με την ουσία της υπόθεσης.

Ads