Την απόδοση ευθυνών για τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την Ανατολική Αττική, την Ηλεία, αλλά και τα νησιά της Ζακύνθου και των Κυθήρων, ζητά η ΚΕΔΕ με ανακοίνωσή της.

Ads

Παράλληλα, ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, καλεί την κυβέρνηση να μην μετακυλάει τις δικές της ευθύνες στους Δήμους, επισημαίνοντας ότι  εκείνη έχει την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης και συντονισμού στις περιπτώσεις πυρκαγιών.

Επίσης, ζητεί να συγκροτηθεί μία μόνιμη και διαρκής επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων «προκειμένου να διαμορφωθεί από κοινού ένα αποτελεσματικό σχέδιο ουσιαστικής πολιτικής προστασίας της χώρας».

Η ΚΕΔΕ στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει την «αδυναμία του κράτους να δρομολογήσει πολιτικές πρόληψης» καθώς και την «έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης από την πλευρά της Γ Γ Πολιτικής Προστασίας».

Ads

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, «χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σημαντική καθυστέρηση που σημειώθηκε στη χρήση των πτητικών εναέριων μέσων, λόγω σημαντικών ελλείψεων στον αριθμό τους κατά την εκδήλωση των πυρκαγιών, γεγονός που είχε ως συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να κινδυνεύσουν οι περιουσίες των κατοίκων».

Η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων, γιατί μειώθηκαν τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την πυροπροστασία. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επιρρίπτει ευθύνες και στις Περιφέρειες «που διαχειρίζονται και τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού» ενώ καταγγέλλει ότι «η γραφειοκρατία, για άλλη μία φορά,   εμπόδισε την έγκαιρη πρόσληψη εργαζομένων στους Δήμους με αντικείμενο τον καθαρισμό των δασικών εκτάσεων, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα μέσα του καλοκαιριού χωρίς προσωπικό».

Τέλος, καλεί όποιο αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος έχει στοιχεία για εμπρησμούς, να τα καταθέσει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ