Ads

Στο στόχαστρο αγανακτισμένων πολιτών βρέθηκαν την Παρασκευή πολιτικοί στη διάρκεια των τελετών Αγιασμού των Υδάτων. Σε Αθήνα, Πειραιά και Χαλκίδα, όπου παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, οι τελετές σημαδεύτηκαν από συνθήματα κατά της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας. Για τις αποδοκιμασίες σε βάρος του Κ. Παπούλια, 6 πολίτες συνελήφθησαν αρχικά, ωστόσο αργότερα απελευθερώθηκαν.

 
Με μία σύντομη τελετή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και του υπουργού Εσωτερικών, Αναστάσιου Γιαννίτση, έγινε η τελετή καθαγιασμού των υδάτων στη Χαλκίδα.

Κατά την τελετή, συγκεντρωμένοι πιστοί προέβησαν σε αποδοκιμασίες για την κυβερνητική πολιτική, στα πρόσωπα του Προέδρου, του υπουργού και των βουλευτών του νομού. Μετά το πέρας της τελετής, τόσο ο κ. Παπούλιας, όσο και οι υπόλοιποι επίσημοι, αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις στους δημοσιογράφους.


 

Για την αποδοκιμασία σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας έξι άτομα προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκίδας. Πρόκειται για τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες,  εναντίον των οποίων έχουν σχηματιστεί  δικογραφίες  για προσβολή της τιμής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. 

 
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με τσουχτερό κρύο και λιγοστό κόσμο, τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων για τα Θεοφάνια στην πλατεία Δεξαμενής, στην Αθήνα. Από νωρίς το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στην περιοχή του Κολωνακίου, προς αποφυγή επεισοδίων, ενώ κλειστή παρέμεινε η οδός Σκουφά καθ’ όλη τη διάρκεια της δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου, αλλά και την ώρα της τελετής του καθαγιασμού των υδάτων.
 
Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και οι βουλευτές Μιχάλης Καρχιμάκης, Προκόπης Παυλόπουλος, Όλγα Κεφαλογιάννη και Θανάσης Πλεύρης, οι οποίοι τόσο κατά την προσέλευσή τους στη Δεξαμενή, όσο και κατά την αποχώρησή τους αποδοκιμάστηκαν από τους συγκεντρωμένους πολίτες.
 
Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, το πρώτο λιμάνι της χώρας, ο αγιασμός των υδάτων, με τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού στη θάλασσα, ανάμεσα στα ναρκαλιευτικά «Καλυψώ», «Ευ. Νίκη» και «Καλυστώ». Άνδρες του Σώματος Ελλήνων Βατραχανθρώπων βούτηξαν στη θάλασσα και ανέσυραν τον σταυρό.
 
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Σταυρόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κώστας Αρβανιτόπουλος, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, και βουλευτές όλων των κομμάτων. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετά τη λήξη της τελετής ευχήθηκε «χρόνια πολλά και καλή φώτιση σε όλους, να είμαστε μονιασμένοι, να κάνουμε το καλό και θα τα καταφέρουμε».
 
Κατά τη διάρκεια της τελετής, δεν έλειψαν αποδοκιμασίες από ομάδες πολιτών, όπως οι πρώην εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, οι οποίοι ζήτησαν να γίνουν εργοστάσια και να φύγει η ανεργία. 

Ads

Στη Θεσσαλονίκη, όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, περισσότεροι από δέκα νεαροί βούτηξαν στα νερά του Θερμαϊκού, για να πιάσουν τον σταυρό. Και εκεί δεν έλειψαν οι αποδοκιμασίες των πολιτικών που παραβρέθηκαν στην τελετή.
 
Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκε και στην πόλη της Στυλίδας ο εορτασμός των Θεοφανίων. Ανάμεσα στους «βουτηχτάδες» και ο δήμαρχος της πόλης, Απόστολος Γκλέτσος.
 
Ατυχή κατάληξη είχε η τελετή Αγιασμού των Υδάτων στη Σκάλα της Κατερίνης, καθώς η βάρκα στην οποία επέβαιναν ο ιερέας και άλλα τέσσερα άτομα ανετράπη, λόγω των ισχυρών ανέμων και όλοι έπεσαν στη θάλασσα. Από το περιστατικό δεν τραυματίστηκε κανείς.