Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάστηκε έντονα κατά την ομιλία του στην σημερινή εκδήλωση για την 40η επέτειο του κόμματος στο «Ίδρυμα Ανδρέας Γ. Παπανδρέου» από τους παρευρισκόμενους. Αφορμή για τις αποδοκιμασίες αποτέλεσε η αναφορά του στο σύνθημα που ακούστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: «Γερά να πέσει η Δεξιά». «Επειδή σας άκουσα να φωνάζετε αυτό το σύνθημα, το θέμα του πως φτάσαμε σε σύμπραξη με τη Δεξιά θα το συζητήσουμε την Τετάρτη», στην κεντρική εκδήλωση. Άμεσα από το κοινό ακούστηκαν γιουχαϊσματα. Αντίθετα, αποθέωση και υποδοχή αρχηγού επιφύλαξαν οι παρευρισκόμενοι για τον Γιώργο Παπανδρέου. 

Ads

Ενδεικτικό του διχασμού στο ΠΑΣΟΚ είναι και το γεγονός πως στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί δύο εκδηλώσεις. Η πρώτη είναι αυτή που πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα στο Ίδρυμα Ανδρέας Γ. Παπανδρέου με ομιλητή τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στο Ζάππειο με ομιλητή τον Ευ. Βενιζέλο. Μετά τις σημερινές αποδοκιμασίες αναμένεται με ενδιαφέρον και η απάντηση του Βενιζέλου. Εξάλλου όπως ο ίδιος είπε: «το πως φτάσαμε σε σύμπραξη με τη Δεξιά θα το συζητήσουμε την Τετάρτη».

image

Σημειώνεται πως από τη δεύτερη εκδήλωση θα απουσιάζει ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος έχει επικαλεστεί ανειλημμένη υποχρέωση στο εξωτερικό. Θα παρευρεθεί όμως ο Κώστας Σημίτης ο οποίος αντίθετα δεν έδωσε το παρόν στην σημερινή εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό. Ο χαιρετισμός του Ευάγγελλου Βενιζέλου στην εκδήλωση στο Ίδρυμα Ανδρέας Γ. Παπανδρέου είχε ερμηνευτεί από πολλούς ως «ενωτική κίνηση». Ωστόσο, όπως φάνηκε, επικράτησαν περισσότερο οι διχαστικές τάσεις.

Ads

image

Βενιζέλος: Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας

Κατά την ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος και μετά τις αποδοκιμασίες είπε πως «θα πρέπει να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας που δε μπορεί να χαρίζεται ούτε να αδικεί και να μηδενίζει. Με τη γλώσσα της ιστορικής συνείδησης, αλλά και με τη γλώσσα που υπαγορεύει το μέλλον του τόπου και της παράταξης. Που υπάρχει για το λαό και το Έθνος και οφείλει να εκφράζει τις πιο ζωντανές δημιουργικές και υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου».

Παράλληλα υπενθύμισε πως η κεντρική εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ είναι την Τετάρτη. «Πήραμε, ευθύς αμέσως μόλις μάθαμε την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου να οργανώσει στο Ζάππειο αυτή την έκθεση, την απόφαση να την αναδείξουμε και να την αξιοποιήσουμε οργανώνοντας στον ίδιο χώρο τον επίσημο εορτασμό της επετείου», ανέφερε και συνέχισε:

«Παρ’ όλα αυτά εμφανίστηκαν αμέσως οι γνωστοί “καλοθελητές” που ασχολούνται εργολαβικά με τη δημιουργία νοσηρών εντυπώσεων με στόχο την πρόκληση τεχνητής εσωστρέφειας, την υπονόμευση των προσπαθειών συσπείρωσης και ανάκαμψης της παράταξης, τον ευτελισμό των προθέσεων».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως «ηχηρό ράπισμα στους κύκλους των ‘καλοθελητών’ είναι η παρουσία όλων στα εγκαίνια της έκθεσης», η οποία όπως είπε αποτελεί το «προοίμιο της ενωτικής παρουσίας όλων στην κεντρική εκδήλωση της Τετάρτης». Για την ηχηρή απουσία του Γιώργου Παπανδρέου από την εκδήλωση της Τετάρτης δήλωσε πως «η απουσία στο εξωτερικό την Τετάρτη ανήμερα 3ης Σεπτέμβρη, ξέρω ότι οφείλεται σε ανειλημμένη υποχρέωση, πολιτικά όμως και συναισθηματικά, προφανώς και θα είναι παρών, όπως και ο Πρόεδρος Κώστας Σημίτης, συμβολίζοντας τη συνέχεια της παράταξης και στα εύκολα και  στα δύσκολα».

Παπανδρέου: Ήμαστα μόνοι μας

image

Μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε πως «η έκθεση αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στην Ελλάδα που αντιστέκεται στην Ελλάδα που θέλει να αλλάξει. Μέσα από δύο ιστορικές προσωπικότητες, τον Γεώργιο Παπανδρέου – τον Γέρο της Δημοκρατίας, και τον Ανδρέα Παπανδρέου, να παρουσιάσουμε τους αγώνες μιας Παράταξης, ενός λαού. Για περισσότερη Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη, Αξιοπρέπεια».

Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός «στο διάβα αυτής της ιστορικής πορείας έχουν γίνει και λάθη, κανείς δεν είναι αλάθητος». «Ωστόσο όσοι θέλουν να απαξιώσουν τις τεράστιες προσπάθειες για τη Δημοκρατία και την αλλαγή, την ιστορία του λαϊκού κινήματος, τους αγώνες που άλλαξαν τη χώρα, απλά θέλουν έναν λαό και έναν πολίτη ηττοπαθή, που δεν πιστεύει στον εαυτό του, παραιτημένο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Με αυτήν την έκθεση λέμε ‘όχι’ στην ηττοπάθεια και ‘ναι’ μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την ιστορία του Κινήματος».

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για «σκληρές αποφάσεις, που ήταν απαραίτητες αλλά όχι αρεστές», σημειώνοντας πως «η ιστορία δεν ακυρώνεται». Σημείωσε πως «θα υπηρετήσει ενωτικά και απλά για μια νέα αρχή και την αναγέννηση» του ΠΑΣΟΚ. Κάνοντας αναφορά στα γεγονότα επί πρωθυπουργίας του είπε πως «το 2009 ήμασταν μόνοι», σημειώνοντας πως 2009, είχε ένα κοινό με τις περασμένες δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70: «Τη μάχη ενάντια στην εξάρτηση της χώρας». «Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε αυτό το βάρος μόνο του, κινούμενοι σε αχαρτογράφητα νερά, παλέψαμε σκληρά και αποτρέψαμε μια εθνική καταστροφή. Έδωσα προσωπικό αγώνα μαζί με το οικονομικό μας επιτελείο. Αλλά ήμασταν μόνοι, στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. Δεν μας έδωσαν ούτε το χρόνο που ζητούσαμε ενώ στο εσωτερικό μας λοιδορούσαν παριστάνοντας τους μάγκες, την ώρα που η χώρα ήταν ετοιμόρροπή. Όμως τα καταφέραμε, διασφαλίσαμε ένα πρόγραμμα στήριξη και σήμερα κάποιοι σκόπιμα αποσιωπούν τα όσα πέτυχε η χωρά, τα οποία οφείλονται σε αυτούς που ξεκίνησαν την προσπάθεια και έπεισαν τους Ευρωπαίους να στηρίξουν την Ελλάδα».