Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το κίνημα «Δεν πληρώνω», αλλά και να αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε πως η έκτακτη εισφορά θα παρακρατείται από το νέο έτος από τους μισθούς και στις συντάξεις. Θα κυμαίνεται από 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος των εισφορών.

Ads

«Τώρα αυτό θα εισπράττεται σταδιακά μέσα από την παρακράτηση του φόρου. Και αυτό, όμως, δεν συνιστά καμία περαιτέρω επιβάρυνση, είναι τα ποσά τα οποία έχουν ψηφισθεί και ισχύουν, απλώς είναι η τεχνική μέθοδος της μηνιαίας καταβολής του ποσού», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
 
Η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή. Ουσιαστικά, το ποσό που θα πληρώνει ο κάθε φορολογούμενος θα παρακρατείται σε 12 με 14 μηνιαίες δόσεις.
 
Οι φορολογούμενοι που εκτός από μισθούς και συντάξεις έχουν και άλλες πηγές εισοδήματος (μισθώματα ακινήτων, ελεύθερα επαγγέλματα κ.ά.) θα χρεώνονται την επιπλέον εισφορά με την έκδοση του πολυεκκαθαριστικού.

Η τροπολογία αυτή θα φέρει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στο καθαρό εισόδημα, καθώς από την 1η του νέου έτους τίθενται σε ισχύ οι νέες φορολογικές κλίμακες που ρίχνουν το αφορολόγητο (στις 5.000 ευρώ και ειδικότερα για συνταξιούχους άνω των 65 ετών, νέους κάτω των 30 ετών και άτομα με ειδικές ανάγκες στις 9.000).
 
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η σχετική ρύθμιση θεσμοθετείται για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα «Δεν πληρώνω», αλλά και για να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου. Σημειώενται ότι κόμματα όπως το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως το ΠΑΜΕ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, οι έμποροι και οι βιοτέχνες αλλά και από σωματεία εργαζόμενων σε νοσοκομεία (Ευαγγελισμός), βιοτεχνίες, τουριστικές επιχειρήσεις, συνταξιούχους κ.λπ., έχουν καλέσει επανειλημένως σε φορολογικό “αντάρτικο”.
 
Ακόμη, περισσότεροι από 7 στους 10 Ελληνες δήλωναν σε πρόσφατη δημοσκόπηση ότι δεν έχουν και δεν θα πληρώσουν κανένα φόρο.

Διαβάστε επίσης:

Επεκτείνεται το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων

Ads