Νέο νόμο για το πόθεν έσχες που θα επιλύει όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, προανήγγειλε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. 

Ads

Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός ανέφερε ότι σε σύνολο 4.500 δικαστικών λειτουργών, μόλις 605 κατέθεσαν την ηλεκτρονική δήλωση πόθεν έσχες το 2017.

Στην Γ’ Μονάδα Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος – στην οποία υπάγονται και οι δικαστικοί – σε σύνολο 88.668 υπόχρεων υπέβαλαν δήλωση 69.148, δηλαδή, ποσοστό συμμετοχής 77%.

Στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σε σύνολο 2.131 υπόχρεων για την υποβολή της δήλωση, υπέβαλαν 2.073, δηλαδή ποσοστό συμμετοχής 97%. Στο Λιμενικό, σε σύνολο 8.000 υπόχρεων, υπέβαλαν 7.716, ποσοστό 96%. Στην Αστυνομία, σε σύνολο 73.631 υπόχρεων, υπέβαλαν δήλωση 68.000, ποσοστό 92%.

Ads

«Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία ότι η συντριπτική πλειονότητα των υπόχρεων για ηλεκτρονική δήλωση πόθεν έσχες υπέβαλε εμπροθέσμως τις δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ευρύτατη αποδοχή και ανταπόκριση από τους Έλληνες, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επικρατήσει, επιτέλους, πλήρης διαφάνεια στον δημόσιο βίο» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε:

«Όσοι αντιδρούν στην προσπάθεια αυτή, το πράττουν είτε από αντιπολιτευτική διάθεση, στην καλύτερη περίπτωση, είτε επειδή κάτι θέλουν να κρύψουν στη χειρότερη. Εγώ, επειδή είμαι αθεράπευτα ρομαντικός, θέλω να πιστεύω ότι οι αντιδράσεις για την πάταξη της διαφθοράς οφείλονται μόνο σε αντιπολιτευτικό μένος και όχι σε σκελετούς στις ντουλάπες, στα στρώματα, στις θυρίδες και στις off shore κάποιων. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση στη Βουλή, που θα γίνει πολύ σύντομα, για το νέο νόμο, θα είναι αποκαλυπτική. Απεύχομαι ειλικρινά να έχει δυσάρεστες εκπλήξεις για άλλους».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την ηλεκτρονική δήλωση του πόθεν έσχες, τόνισε ότι είναι λάθος και έγκλημα κατά την άποψή του – ως απλού πολίτη και όχι ως υπουργού. Πρόσθεσε δε, ότι «πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή νέος νόμος, που θα επιλύει όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ». 

Προειδοποίησε τέλος ότι «δεν θα υπάρξει ο παραμικρός συμβιβασμός σε θέματα καταπολέμησης διαφθοράς και επικράτησης απόλυτης, κατά το δυνατόν, διαφάνειας του δημόσιου βίου».