Mε τελικό ορίζοντα Μαΐου πλέον και με ενδιάμεσους σταθμούς τα Eurogroup της 20ης Μαρτίου και της 7ης Απριλίου προχωρά ο μαραθώνιος της αξιολόγησης – ένας μαραθώνιος, που μέχρι στιγμής εγγράφει συμφωνία στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, συγκλίσεις στο μέτωπο «μέτρων-αντίμετρων» μετά το 2019 και βαθύ χάσμα στα εργασιακά.
 
Η διαπραγμάτευση του Hilton ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους δανειστές συνεχίζεται από το μεσημέρι, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα μετάσχουν τελικά στο αποψινό  ΕuroWorkingGroup μέσω τηλεδιάσκεψης.
 
Η παραμονή και μόνον των δανειστών στην Αθήνα και η συνέχιση των τεχνικών διαπραγματεύσεων συνιστά βήμα που μπορεί να αποφέρει ένα ενθαρρυντικό πολιτικό «σήμα» από το EWG – ωστόσο, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και, όπως πάντα στην μνημονιακή επταετία, απρόβλεπτος.
 
Η αρχική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να κλείσει το staff level agreement (η «τεχνική συμφωνία») στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου χωρίς να περιλαμβάνει το πακέτο των «μεταμνημονιακών» μέτρων και αντίμετρων και ενδεχομένως και χωρίς τα εργασιακά, φαίνεται να συναντά τοίχο – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – από την πλευρά του ΔΝΤ.
 
Οι όροι του ΔΝΤ
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, το Ταμείο επιμένει ότι το SLA θα πρέπει να περιλαμβάνει και το πακέτο μέτρων μετά το 2019 – δηλαδή, τις φορολογικές παρεμβάσεις και τις περικοπές στις συντάξεις -καθώς και τα εργασιακά, και να ξεκινήσει άμεσα η νομοθέτησή τους.
 
Με βάση έγκυρες πληροφορίες από πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, μετά και τον χθεσινό, μακρύ γύρο διαβουλεύσεων, έχουν καταγραφεί σημαντικές συγκλίσεις στο ένα σκέλος των μέτρων και των αντίμετρων που θα ισχύσουν μετά το 2019 – στο σκέλος του φορολογικού.
 
Τα φορολογικά μέτρα και αντίμετρα
 
Σε αυτές τις συγκλίσεις φέρεται να εντάσσεται η αποδοχή από την ελληνική πλευρά της μείωσης του αφορολόγητου ορίου ακόμη και κάτω από τις 6.000 ευρώ με «κοινωνικό αντάλλαγμα» τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή στην περιοχή κοντά στο 10%. Ταυτχρόνα όμως, και στην κατεύθυνση των «αναπτυξιακών αντίμετρων» που ζητά το ΔΝΤ, η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται γενναία μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων.
 
Αντιθέτως, ναρκοθετημένο πεδίο παραμένει ακόμη το μείζον θέμα των περικοπών στις συντάξεις μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς – το θέμα, που μπορεί εν τέλει να κρίνει και το σύνολο της συμφωνίας.
 
Το ΔΝΤ επιμένει οι περικοπές στις συντάξεις να γίνουν one off το 2019, ενώ αντιθέτως η ελληνική πλευρά πιέζει για σταδιακές και κλιμακωτές μειώσεις από το 2020 και μετά και, στο ιδανικό σενάριο, σε ορίζοντα τετραετίας.
 
Χάσμα στα εργασιακά
 
Χάσμα χωρίζει ακόμη τις δύο πλευρές και στα εργασιακά, με το Ταμείο να αποκλείει κατηγορηματικά το αίτημα αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και με την έως τώρα μάχη για τις ομαδικές απολύσεις να δείχνει αύξηση του ορίου από το 5% στο 8%.
 
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει μεν τον στόχο για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, ισχυρό όμως είναι πλέον και το σενάριο για μια ακόμη «δήλωση προόδου» από τους υπουργούς Οικονομικών και συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο την συνολική συμφωνία.
 
«Συμφωνία με τρεις πυλώνες»
 
Ενδεικτικό είναι ότι το χρονοδιάγραμμα αυτής της συνολικής συμφωνίας άφησε σήμερα ανοιχτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημειώνοντας ότι «στόχος είναι μια συνολική συμφωνία με τρεις πυλώνες»:
 
«Ο ένας πυλώνας», είπε, «είναι το SLA που περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα έως τη λήξη του προγράμματος το 2018 – ενερφειακά, εργασιακά, εξωδικαστικό συμβιβασμό.
 
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τα δημοσιονομικά για το 2019, δηλαδή τα θετικά και αρνητικά μέτρα με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Και το τρίτο πεδίο είναι τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά».
 
Ανοιχτό χρονοδιάγραμμα
 
Στην πράξη, τόσο η Αθήνα όσο και κοινοτικές πηγές δείχνουν μια διαδικασία βήμα-βήμα, με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες να θεωρούν ως πλέον ρεαλιστικό στόχο το πλήρες κλείσιμο της συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. 

Ads

Με δεδομένο, ωστόσο, πως έως τότε ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη μπορεί να έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα – θα έχουν ήδη γίνει οι προεδρικές εκλογές και στη Γαλλία – η Αθήνα πιέζει για επιτάχυνση. Και, παρ’ ό,τι δεν υπάρχουν κλεισμένα ραντεβού κορυφής Τσίπρα στην εν εξελίξει σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν πρωτοβουλίες σε υψηλό πολιτικό επίπεδο το επόμενο διάστημα «εάν αυτό κριθεί αναγκαίο»….