Διαδηλώσεις διοργανώνονται σε όλη τη χώρα το Σάββατο, ημέρα μνήμης, 6 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Οι διαδηλώσεις γίνονται στη σκιά της επί 27 ημέρες απεργίας πείνας του φίλου Ν. Ρωμανού, που ζητά τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών. Μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Δράσεις για τη συμπλήρωση 6 χρόνων από την δολοφονία του Γρηγορόπουλου αλλά και σε ένδειξη αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν και εκτός Ελλάδας, όπως στο Λονδίνο, στην Κωνσταντινούπολη (πλατεία Ταξίμ), τη Βενετία, τη Νυρεμβέργη κα. 

Ads

Με το κίνημα αλληλεγγύης στον Ν. Ρωμανό να φουντώνει, και την Αθήνα να έχει μετατραπεί από την ΕΛΑΣ σε σιδερόφρακτη πόλη, το Σάββατο μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, φορείς και συλλογικότητες δίνουν το παρών σε δύο συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης. 

Στην Αθήνα

Μαζική διαδήλωση μαθητικών και φοιτητικών συλλόγων πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς. Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια, πέρασε από το Σύνταγμα, και ολοκληρώθηκε στην Ομόνοια. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 15:00 είχαν απαγορευτεί οι συγκεντρώσεις και πορείες σε δρόμους της Αθήνας (τα Προπύλαια δεν βρίσκονται εντός της ζώνης μέτρων). Κλειστοί θα παραμείνουν για το επιβατικό κοινό, με εντολή της Αστυνομίας, από τις 11:00 το πρωί του Σαββάτου οι σταθμοί «Κατεχάκη», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής» του Μετρό. Μικρή ένταση επικράτησε το απόγευμα στην περοχή των Εξαρχείων, λίγο μετά την διαδήλωση, με χειροβομβίδες κρότου λάμψης από την αστυνομία, και φωτιές σε κάδους από ομάδες νεαρών.  Σημειώνεται πως νωρίτερα το πρωί, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου προχώρησαν σε κατάληψη του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα», στο Θησείο, σε ένδειξη συμπαράστασης στον Ν.Ρωμανό.

Στις 6 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και δεύτερη συγκέντρωση, επίσης στα Προπύλαια, μετά από κάλεσμα οργανώσεων και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου. Για τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της Αθήνας περίπου 8.000 αστυνομικοί.  

Ads

Στη Θεσσαλονίκη

Ένταση και πλήθος κόσμου στη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Η αστυνομία έσπασε την πορεία στη μέση, ενώ βρισκόταν στην Τσιμισκή. Κρότου λάμψης από την αστυνομία, ενώ έπεσαν και μολότοφ από ομάδα διαδηλωτών. Καταστροφές σε γνωστό πολυκατάστημα στην Τσιμισκή. Κυνηγητό στους γύρω δρόμους και πολλές προσαγωγές. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για περίπου 15 τραυματίες διαδηλωτές. Ομάδα διαδηλωτών στην καταστολή απάντησε με κατάληψη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Ύστερα από συνέλευση αποφασίστηκε νέα κινητοποίηση στις 19:00. Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης της αστυνομίας

Στην Πάτρα

Επεισόδια σημειώθηκαν στην Πάτρα με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση χημικών και να προχωρούν σε δεκάδες προσαγωγές. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα TheBest έπεσαν μολότοφ, ενώ ομάδες διαδηλωτών και ΜΑΤ συγκρούστηκαν σε στενά της πόλης, που όπως αναφέρει μετατράπηκαν σε «πεδία μάχης». Φωτιές σε κάδους και αποπνικτική ατμόσφαιρα. Πολίτες διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τις ενέργειες και την καταστολή της αστυνομίας, ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση, όπου μεταφέρθηκαν οι προσαχθέντες. Πέντε προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Σημειώνεται πως υπάρχουν πολλές καταγγελίες για αναίτιες προσαγωγές (τελευταίο βίντεο). Ένταση σημειώθηκε και στο Αγρίνιο, έξω από το Δημαρχείο. Στην πόλη έχει προγραμματιστεί και νέα συγκέντρωση το απόγευμα. Βίντεο από την Πάτρα:

Αναίτιες προσαγωγές και αντίδρασεις από συγκεντρωμένους

* Φωτογραφίες από Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη (ΑΠΕ – ΜΠΕ)