Η προστασία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι το «αποκλειστικό κριτήριο» του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται το περιστατικό των ρηγματώσεων που παρατηρήθηκαν στις 9 και 10 Ιουνίου στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Φυλής, τονίζεται σε ανακοίνωση του συνδέσμου.

Ads

Η αντιπρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) – του φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ δηλαδή – Αφροδίτη Μπιζά υπογραμμίζει στο Αθηναϊκό Πρακτοερείο, ότι το πρόβλημα θα αποκατασταθεί έως την Πέμπτη, οπότε και θα επαναλειτουργήσει κανονικά η ροή αποκομιδής των απορριμμάτων.

Στόχος, προσθέτει είναι η «συντομότερη επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ με όρους ασφάλειας» και ζητά την κατανόηση και τη συνεργασία των δήμων και των πολιτών για τις λίγες ημέρες που θα παραμείνει κλειστός, καθώς η «απορροφητικότητα» του ΕΜΑΚ είναι περιορισμένη.

Ενημερώνει ότι από την πρώτη στιγμή του συμβάντος υπήρξε γενική κινητοποίηση για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση της Κυριακής στα κύτταρα του υπό κατασκευή έργου με τίτλο: Εργασίες διαμόρφωσης κυττάρων Β’ φάσης».

Ads

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ σε συνεργασία με την εταιρεία κατασκευής του έργου και εξωτερικούς συνεργάτες γεωτεχνικούς συμβούλους εκτίμησαν από κοινού το φαινόμενο των ρηγματώσεων και αποφασίστηκε η λήψη εκτάκτων μέτρων για τη σταθεροποίηση του πρανούς όπως: αποφόρτιση της στέψης, ενίσχυση της βάσης του πρανούς (μέτρα αντιστήριξης), εκτροπή των πιθανών ομβρίων υδάτων από τις ρωγμές και παρακολούθηση των ρηγματώσεων με σύγχρονα τεχνικά μέσα.

Ο ΧΥΤΑ Φυλής υπολειτουργεί για έβδομη ημέρα λόγω τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν και αφορούν την επαπειλούμενη κατάρρευση σε ένα πρανές και την ανάγκη για εργασίες συντήρησης. Σύμφωνα με τον ΕΔΣΝΑ, στις 9 και 10 Ιουνίου, εντοπίστηκαν ρηγματώσεις εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης και εν συνεχεία η αρχική πρόβλεψη ήταν πως ο ΧΥΤΑ θα παρέμενε κλειστός για λίγα 24ωρα.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη με αποτέλεσμα σήμερα, η ατμόσφαιρα σε πολλά σημεία της πόλης να είναι αποπνικτική λόγω της έντονης δυσοσμίας και με τα σκουπίδια να σχηματίζουν βουνά στους δρόμους ή ακόμη και…ποτάμια λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων των τελευταίων 24ωρων.

Η διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ της Φυλής οδήγησε και σε κόντρα ανάμεσα στη ΚΕΔΕ και την Περιφέρεια με τον Γιώργο Πατούλη να θεωρεί υπεύθυνη την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, ζητώντας μάλιστα και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Χθες, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σε ανακοίνωση του τόνισε πως «άνθρωποι, σχεδιασμοί και υποδομές δοκιμάζονται αυτή την ώρα και κάθε άλλο παρά αυτονόητο είναι ότι η πρωτεύουσα θα μπορέσει για πολύ ακόμη να αντιμετωπίζει με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες το πρόβλημα, για το οποίο δεν είναι υπεύθυνη και βεβαίως δεν μπορεί να δώσει λύση».

Όπως ανέφερε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, σε σημεία μεγάλου υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως τα νοσοκομεία και οι κλινικές, καθώς και σε περιοχές μεγάλης τουριστικής σημασίας, η αποκομιδή γίνεται κανονικά με αποτέλεσμα να διατηρούνται καθαρά. Παρά τα αισθητά μειωμένα δρομολόγια, λόγω του επιχειρησιακού ανασχεδιασμού στον οποίο εκτάκτως προχωρήσαμε, οι περισσότερες γειτονιές της πόλης –πλην λίγων εξαιρέσεων- κρατιούνται ακόμη σε αξιοπρεπή επίπεδα καθαριότητας. Ζητάμε την κατανόηση και τη συνεργασία των κατοίκων, των επαγγελματιών των επιχειρήσεων και των επισκεπτών της Αθήνας, έτσι ώστε ένα ακόμη πρόβλημα να αντιμετωπιστεί από όλους μαζί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την Αθήνα. Εκφράζουμε την ελπίδα ότι οι διαβεβαιώσεις θα επαληθευτούν και μέσα στα επόμενα λίγα 24ωρα το πρόβλημα θα ξεπεραστεί, χωρίς να επηρεάσει περαιτέρω την πόλη και τους κατοίκους της».