Όταν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είπε ότι οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν περισσότερο και νοσούν βαρύτερα πάγωσαν όλοι όσοι την άκουσαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Η δικαιολογία ότι το είπε εκ παραδρομής προφανώς δεν αρκούσε για να ανακουφιστούν, σε μια συγκυρία τόσο μεγάλης σύγχυσης που τροφοδοτείται από την πολυφωνία και την κακοφωνία που παράγει η κυβέρνηση.

Ads

Δεν ήταν η πρώτη της γκάφα. Είχε προαναγγείλει υποχρεωτικό rapid test για τους ανεμβολίαστους προκειμένου να μπουν στα σούπερ μάρκετ και πριν τη διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την «άδειασε» ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης που άλλο που δεν θέλει να προαναγγέλλει πρώτος τα μέτρα για την πανδημία.

Υποτίθεται ότι ένας βασικός λόγος που έκανε το διάγγελμα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ήταν για να βάλει φρένο στη φλυαρία των κυβερνητικών στελεχών που δημιουργούν μια εικόνα ασυναρτησίας.

Αλλά δεν απέδωσε. Και αυτή τη φορά το αυτογκόλ μπήκε από τον εξ απορρήτων του υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη μη υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους ενστόλους επινόησε τη θεωρία ότι δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως οι αστυνομικοί μεταδίδουν τον κορονοϊό.

Ads

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο MEGA, σε ερώτηση για αν υπάρχει περίπτωση να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό, απάντησε:

«Δεν εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο. Η υποχρεωτικότητα ακούγεται εύκολη αλλά εφαρμόζεται δύσκολα, ειδικά στις υπηρεσίες του σκληρού πυρήνα του κράτους. Οι ένστολοι λαμβάνουν ειδικη εκπαίδευση και αν τεθούν σε αναστολή, δεν αναπληρώνονται εύκολα».

Στην εύλογη παρατήρηση ότι πολύ περισσότερο δεν αναπληρώνονται εύκολα οι υγειονομικοί που τίθενται σε αναστολή, υποστήριξε ότι: «Τα νοσοκομεία είναι μέρη που εν δυνάμει μπορεί να υπάρχει υπερδιασπορά του ιού”. Και κατέληξε με την “δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό».

Δεν έχει νόημα να αναλύσει κανείς αυτό που είπε o A. Σκέρτσος γιατί δεν επιδέχεται ορθολογικής προσέγγισης. Μια ψηφοθηρική ανοησία παρουσιάστηκε ως επιστημονικό συμπέρασμα με αποτέλεσμα να αρχίσει η πλάκα στα social media και να ενισχυθεί ο προβληματισμός όσων συνδέουν την αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας με την έλλειψη κυβερνητικής σοβαρότητας.