Σενάρια πολιτικών εξελίξεων πυροδοτεί και πάλι η εμπλοκή μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για την αξιολόγηση – σενάρια που διαψεύδει μεν το Μαξίμου, αλλά χτίζονται σταθερά πάνω στο μήνυμα της κυβέρνησης ότι «δεν θα προχωρήσει ούτε βήμα πέρα από τη συμφωνία του Αυγούστου» και διευκολύνουν την τακτική εκλογικής ετοιμότητας και συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας.

Ads

Δύο σημερινά πρωτοσέλιδα, της Real News και της Καθημερινής της Κυριακής, έδωσαν νέα τροφή στην εν λόγω σεναριολογία εμφανίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα να προειδοποιεί τους δανειστές με παραίτηση αν επιμείνουν σε μέτρα πέραν της συμφωνίας του καλοκαιριού.

Real News: «Απειλεί με παραίτηση!»

«Απειλεί με παραίτηση!» είναι ο τίτλος της Real News, που στο ρεπορτάζ της υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην συνάντησή του αυτή την εβδομάδα με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ του έθεσε το ξεκάθαρο μήνυμα: «‘Η θα κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που αποφασίσαμε το καλοκαίρι ή… εγώ φεύγω!».

Ads

Κατά την εφημερίδα το ίδιο μήνυμα κόμισε ο πρωθυπουργός και προς τον πρόεδρο του Ευρωκποινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ σε ανάλογο κλίμα κινείται και η Καθημερινή: «Το χαρτί της πολιτικής αστάθειας στο τραπέζι από τον κ. Αλ. Τσίπρα», γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη επίσης τις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τους Φρανσουά Ολάντ και Μάρτιν Σουλτς και κάνοντας λόγο για σενάρια περί οικουμενικής και πρόωρων εκλογών.
 
Η διάψευση από το Μαξίμου
 
Η διάψευση από το Μαξίμου ήταν άμεση, με επίσημη ανακοίνωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού:

«Ο τόπος», αναφέρει η ανακοίνωση, «έχει πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και στόχο να απαλλάξει την κοινωνία και την οικονομία από την επιτήρηση. Όσοι ακόμα ονειρεύονται παρενθέσεις με ατυχήματα, τρικλοποδιές και, εσχάτως, και παραιτήσεις, ας το πάρουν απόφαση ότι θα μείνουν με την όρεξη».

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν επίσης ότι «κάποιοι παίζουν με τη φωτιά, και θέλουν να εκμεταλλευθούν την λεπτή φάση στην οποία βρίσκεται η διαπραγμάτευση προς ίδιον μικροκομματικό όφελος».

«Οσοι θυμούνται τις… αριστερές παρενθέσεις και επενδύουν σε δήθεν ηρωϊκή έξοδο Τσίπρα, απλώς θα διαψευστούν ξανά»,  τόνιζε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Η Νέα Δημοκρατία και οι «53+»

Το σενάριο της ηρωϊκής εξόδου, πάντως, είναι το προσφιλές αφήγημα του στρατηγικού σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας – ενός σχεδιασμού, που στοχεύει στην συσπείρωση της κομματικής βάσης και στην ανάδειξη της εικόνας του μάχιμου και «εν αναμονή» πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γαλάζια στελέχη, μάλιστα, επικαλούντο χθες προς ενίσχυση των… εκλογικών προβλέψεων και το κείμενο – παρέμβαση της Ομάδας των «53+» του ΣΥΡΙΖΑ. Με το κείμενό τους οι «53+» καλούν την κυβέρνηση να μην ταυτιστεί με την εφαρμογή του 3ου Μνημονίου και επισημαίνουν: «Αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους «δανειστές», προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία».

Τα ίδια στελέχη στελέχη δείχνουν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ως δικαίωση της τακτικής τους – με την Pulse να δίνει προβάδισμα 6% στη ΝΔ και την Kappa Research 4,5% – και διαμηνύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να ζητά, σταθερά, άμεσες εκλογές.

«Ξεχάστε τις κάλπες»

Κυβερνητικές πηγές απαντούν λέγοντας ότι «ο Κυριάκος είναι, απλώς αναγκασμένος να ζητά εκλογές για να δείξει στο κόμμα του ότι έγινε ηγέτης», υπενθυμίζουν πόσες δημοσκοπήσεις έπεσαν στα… βράχια στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και επιμένουν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και καμία κάλπη δεν πρόκειται να ανοίξει πριν από το τέλος της τετραετίας.

«Οι δανειστές» λέει, με νόημα, κυβερνητικό στέλεχος, «καλό είναι να θυμούνται πως η λαϊκή εντολή και η νομιμοποίηση της κυβερνητικής εντολής έχει όρια, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι υπάρχει στο τραπέζι ο οποιοσδήποτε εκλογικός σχεδιασμός – πολύ περισσότερο, δε, η όποια σκέψη παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα».