Ένα τριήμερο πολιτικής μάχης με έντονες ιδεολογικές αποχρώσεις ολοκληρώνεται σήμερα. Ξεκίνησε από την Παιδεία και την… σημαία, πέρασε στην Υγεία και τέλος στα κανάλια και τον νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ads

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής άρχισε να συζητείται, χθες, στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα ολοκληρώνοντας την κοινοβουλευτική περίοδο. Σε αυτό κατατέθηκε και η νέα τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες που φέρνει νέους αυστηρότερους όρους για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό αδειοδότησης.

Το πλαίσιο του πολιτικού πολέμου για τα κανάλια είναι εν πολλοίς γνωστό. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο τη ρύθμιση της αγοράς και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για νόμιμες τηλεοπτικές άδειες, έχοντας απέναντί της, τόσο τους καναλάρχες, που δεν επιθυμούν να πληρώσουν και να φορολογηθούν αλλά και την αντιπολίτευση που κατηγορεί τον Νίκο Παππά για προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, σημείωσε, ότι αφού τα κόμματα είχαν θέσει ως μέγιστο ζήτημα το ρόλο του ΕΣΡ στον προηγούμενο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, πλέον δεν έχουν αυτή τη δικαιολογία και τα κάλεσε να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ads

«Η συνεργασία και η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ δεν αφήνει περιθώρια για μικροκομματικά παιχνίδια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκ της ΝΔ, η Άννα Ασημακοπούλου, τον κατηγόρησε για εμμονή στο θέμα της δικαίωσης αναφορικά με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και υποστήριξε, ότι «αφού ο κ. Παππάς δεν μπορούσε να μοιράζει τηλεοπτικές άδειες έφερε το σύστημα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην τηλεοπτική διαφήμιση για να ελέγξει τα έσοδα των καναλιών».

Η κόντρα για την Υγεία

Στην Βουλή προηγήθηκε η συζήτηση για την Υγεία που κατέληξε στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη επί της αρχής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Τσίπρας και Μητσοτάκης είχαν τη δεύτερη μετωπική σύγκρουση εντός δύο ημερών, αφού προηγήθηκε αυτή για την Παιδεία, που έκανε ξεκάθαρο ότι η μάχη ήδη δίνεται και το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεχίσει να δίνεται στη γραμμή φιλελευθερισμού – σοσιαλισμού.

Το ίδιο συνέβη και στη συζήτηση για την Υγεία, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μιλά για μια εμβληματική μεταρρύθμιση που εξασφαλίζει καθολική και ισότιμη πρόσβαση για όλους στο σύστημα περίθαλψης και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στηρίζει την εισαγωγή των ιδιωτών στο σύστημα υγείας.

«Το δικό μας όραμα είναι η καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας. Το δικό σας όραμα ποιο είναι; Υπηρετείτε με σαφήνεια τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της Υγείας, της Παιδείας» σημείωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη ΝΔ, την οποία κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη από όσους έχασαν την πρόσβαση στα νοσοκομεία υπενθυμίζοντας την επιβολή του «εισιτηρίου» από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στη συνέχεια έθεσε ως στόχο τη «νέα εποχή για τη χώρα που πρέπει να χτιστεί από σήμερα και οργανικό κομμάτι αυτής της νέας εποχής είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, που λεηλατήθηκε τα μνημονιακά χρόνια, δίχως ταξικούς και εισοδηματικούς φραγμούς».

Στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπέρμαχος των περικοπών στο δημόσιο τομέα, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο προσθέτει δημοσιονομικά βάρη στους πολίτες, τα οποία δεν αντέχει η ελληνική οικονομία, κάνοντας λόγο για «αλόγιστη επιβάρυνση» των πολιτών.

Υποστήριξε ότι ο νόμος της κυβέρνησης δεν πατάει πάνω στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη των προηγούμενων κυβερνήσεων και ανέφερε το νόμο 4238 «που διασφάλιζε αρμονική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

«Αυτό επί της αρχής σας ενοχλεί βαθιά. Το αντικαθιστάτε με μία φαραωνική δομή που είναι περιττή» πρόσθεσε, λέγοντας πως «σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου οι δημόσιες υπηρεσίες δεν παρέχονται υποχρεωτικά από δημοσίους υπαλλήλους». Πρότεινε τέλος ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για δράσεις αντί για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον υποστελεχωμένο τομέα της υγείας.