Η κυβέρνηση πήρε, όπως ήταν αναμενόμενο, την ψήφο εμπιστοσύνης, ωστόσο δεν κατάφερε να επιτύχει το στόχο της που δεν ήταν άλλος από τη διεύρυνση της πλειοψηφίας της. Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν πως «τώρα η προσοχή μας στρέφεται στη διαπραγμάτευση για το χρέος» και αποκλείουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είναι γεγονός πως μια παρατεταμένη εκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει με πιθανότερο φινάλε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015.

Ads

«Ναι» στην ψήφο εμπιστοσύνης ψήφισαν 155 βουλευτές, αριθμός πολύ χαμηλότερος από τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναφέρθηκαν σε μια αλλαγή κλίματος υποσχόμενοι έξοδο από το μνημονίο και συμφωνία για το χρέος ευελπιστώντας πως με αυτόν τον τρόπο θα διαμορφωθούν οι συναινέσεις για την απαιτούμενη υποστήριξη στην εκλογή του προέδρου.

Την επομένη της ψήφου εμπιστοσύνης υπήρξαν ήδη διαρροές για επιστολή που θα στείλει ο Αντώνης Σαμαράς στο ΔΝΤ μέσω της οποίας θα ζητά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος και θα ανακοινώνει πως η Ελλάδα παραιτείται από τις εκκρεμείς δόσεις. Η εν λόγω επιστολή σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται θα αποσταλεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των stress tests.

Αυτή η κίνηση θα γίνει με στόχο να υποστηριχθεί το νέο κυβερνητικό αφήγημα για απεμπλοκή από την τρόικα, ωστόσο, όπως αναφέρει το Βήμα, «χωρίς συγκρουσιακή λογική». Το πρώτο μήνυμα από τον Αντώνη Σαμαράς προς αυτήν την πορεία είναι πως «δεν θα χρειαστούμε νέο αναγκαστικό δανεισμό».

Ads

Πλέον η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως έδειξε και από την συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, θα επιλέξει τη μέθοδο της μετωπικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την πόλωση. Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει πως η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση δεν επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο τη σχέση της κυβέρνησης με την κοινωνία που είναι «σχέση πλήρους πολιτικής απομόνωσης».

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», «όλα πλέον δείχνουν ότι έχουμε μπει στην τελική φάση του βίου αυτής της κυβέρνησης, με καταληκτική την ημερομηνία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς δεν παρουσιάστηκε κάποια δυναμική που να μεταφράζεται σε μια πιθανότητα να πιάσει η συγκυβέρνηση τους 180 βουλευτές που απαιτούνται».

Στο «Έθνος» αναφέρεται πως οι ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από την Κεντροδεξιά αποσύνδεσαν πλήρως τη στάση που επέδειξαν κατά τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία από τη θέση τους για το ζήτημα της προεδρικής εκλογής και αυτό «ερμηνεύθηκε από έμπειρους κοινοβουλευτικούς παράγοντες της ΝΔ ως ένα βήμα προσέγγισης προς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως στο Μέγαρο Μαξίμου «έχουν αναλύσει μία προς μία τις περιπτώσεις των βουλευτών που αμφιταλαντεύονται εν όψει της προεδρικής εκλογής»

Ωστόσο από την Αυγή «παραδίδουν» μαθήματα απλής αριθμητικής προς την κυβέρνηση. «Η χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στη Βουλή απέδειξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μαζέψει τους 180 βουλευτές για την προεδρική εκλογή. Τον πήχη της δυσκολίας για τους 180 ανεβάζει η απλή αριθμητική: η κυβέρνηση έχει 155, όλοι οι ανεξάρτητοι είναι 23, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν με το δικό τους σκεπτικό την διεξαγωγή εκλογών», επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Αυγής.