Η πολύμηνη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, όπως όλα δείχνουν, τελειώνει. Την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται η υπογραφή του Staff Level Agreement και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος για να ψηφιστεί πιθανότατα πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα (14-15 Μαίου), αν και τα συνδικάτα προγραμματίζουν κινητοποιήσεις για τις 17 Μαίου, προβλέποντας κάποια καθυστέρηση.

Ads

Ορόσημο για το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης παραμένει το Γιούρογκρουπ της 22ης Μαίου, προκειμένου να αρχίσει η εκταμίευση δόσεων τον Ιούνιο, ενώ γίνονται ήδη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα σχετικά με τη ρύθμιση του χρέους.

Η κυβέρνηση ελπίζει σε μια καλή συνολική συμφωνία έχοντας διαμηνύσει ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα που θα ψηφιστούν αν οι θεσμικοί πιστωτές δεν τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις σε σχέση με το χρέος.
Εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα και τηρηθεί ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου θα είναι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές το αργότερο το φθινόπωρο και η προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκδηλωθεί κινεζικό ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκα και αυτό θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο των συζητήσεων που θα έχει στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός στα μέσα Μαίου.

Ads

Νέα διλήμματα

Τα επόμενα 24ωρα θα ενημερωθούν αναλυτικά οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το περιεχόμενο της συμφωνίας, με κυρίαρχη την εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ψηφοφορία χάρη στα αντίμετρα που θα εξισορροπήσουν τις μειώσεις συντάξεων και του αφορολόγητου και με δεδομένη τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος δεν πρόκειται να υλοποιηθεί η δυσάρεστη πλευρά του συμβιβασμού.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση ο κύβος έχει ριφθεί, δεν θα ψηφιστούν ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα και εύχονται να γίνει η ψηφοφορία με τον συνήθη τρόπο του ενός άρθρου για να μην ανακύψει κίνδυνος διαρροών και κάποιοι βουλευτές δυσκολευτούν να καταψηφίσουν μέτρα στήριξης απόρων και μείωσης φόρων.

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα δημιουργήσει νέες προκλήσεις τόσο για το Μέγαρο Μαξίμου όσο και για την ΝΔ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει από τη διαπραγμάτευση στη διακυβέρνηση και να σημειώσει καλές επιδόσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και στις μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την αναπτυξιακή προοπτική. Θα πρέπει επίσης να διαχειριστεί ενδεχόμενες συνδικαλιστικές αντιδράσεις σε ΔΕΚΟ που θα περάσουν στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων κοκ και να πείσει ότι ανοίγει ένας θετικός κύκλος για την ελληνική οικονομία που θα καθοριστεί από τη μείωση της ανεργίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει κάτι να κάνει με το αίτημα για εκλογές, αφού οι κάλπες απομακρύνονται από τον ορίζοντα και αφού δεν μπορεί να κατεβάσει κόσμο στο δρόμο για να δημιουργήσει κλίμα αφόρητης πίεσης προς την κυβέρνηση. Η διάθεση για πόλωση είναι δεδομένη, χωρίς αυτό όμως να συνεπαίρνει ολόκληρη την κοινοβουλευτική ομάδα, όπως φάνηκε με το πρόσφατο επεισόδιο Αδ. Γεωργιάδη-Κ. Παπακώστα.