Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαν την Πέμπτη το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού έφυγαν με την αίσθηση ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για πρόωρες εκλογές.

Ads

Ρώτησαν και ξαναρώτησαν και σε καμία περίπτωση δεν αφέθηκε να εννοηθεί ότι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, για παράδειγμα στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, τότε θα μπορούσε να αναζητηθεί διέξοδος στις κάλπες.

Αντίθετα, το μήνυμα που τους μεταφέρθηκε ήταν ότι θα επιδειχθεί επιμονή με τη βεβαιότητα ότι μετά από λίγους μήνες η εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική γιατί:

-Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος θα γίνει σύντομα, το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς να σημειωθούν μεγάλες υποχωρήσεις από ελληνικής πλευράς.

Ads

-Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι πιθανό να ακολουθήσει αμέσως μετά και αυτό είναι το σήμα που περιμένουν ξένοι επενδυτές για να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.

-Μια απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους είναι αναπόφευκτη παρά την κόντρα Σόιμπλε-Λαγκάρντ εφόσον η κυβέρνηση έχει διανύσει την απόσταση που της αναλογεί.

-Σε λίγο καιρό θα έχει διαμορφωθεί το νέο τηλεοπτικό τοπίο, με την ολοκλήρωση του ελέγχου των πόθεν έσχες και την απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα του νόμου Παππά, επομένως εκ των πραγμάτων θα υπάρξει καταλλαγή μέσα από την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα.

Ο πρωθυπουργός, αντίθετα, δεν έδειξε βεβαιότητα ως προς το αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και ως προς αυτό παρέπεμψε στο ταξίδι του ΥΠΟΙΚ Ευ. Τσακαλώτου στις ΗΠΑ όπου θα έχει σχετικές συζητήσεις.

Αναζητώντας νέο αφήγημα

Η συνάντηση του Α. Τσίπρα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενόψει συνεδρίου, που θα ξεκινήσει στις 13 Οκτωβρίου. Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή τη Δευτέρα θα είναι το κατάλληλο “ζέσταμα” αφού ο πρωθυπουργός, όπως είπε στους βουλευτές, θα βγάλει έναν μακρύ λογιαριασμό στον Κ. Μητσοτάκη για τους σκελετούς που κρύβει στο ντουλάπι η παράταξή του.

Από εκεί και πέρα το συνέδριο θα επηρεάσει τις αποφάσεις για τον ανασχηματισμό. Γιατί θα μετρηθούν οι υπουργοί με βάση την εκλογή τους στην Κεντρική Επιτροπή και με βάση τα πυρά ή τη στήριξη που θα δεχθούν από το κομματικό ακροατήριο. Στο επιτελείο Τσίπρα δεν υπάρχει ιδιαίτερο άγχος για ανεξέλεγκτες εσωκομματικές εντάσεις, δεν υπάρχουν ούτε μεγαλεπήβολα σχέδια για ουσιώδεις αλλαγές. Δεν πρόκειται να κυριαρχήσει το θέμα της διεύρυνσης με προσχωρήσεις στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους ούτε θα γίνουν διακηρύξεις ιδεολογικής και πολιτικής μετατόπισης προς τη σοσιαλδημοκρατία, όπως πιέζουν οι ευρωσοσιαλιστές.

Αυτό που επείγει για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η αλλαγή της σύνθεσης της κυβέρνησης ώστε να επιχειρηθεί επανεκκίνηση και να εκτονωθεί όσο γίνεται η κοινωνική πίεση για την υπερφορολόγηση, τις μειώσεις εισοδημάτων, τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Θεωρούν ότι η “ευημερία των αριθμών”, η πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2017, δεν θα αργήσει να φανεί στην πραγματικότητα των πολιτών, όμως μέχρι τότε η κούραση και η απογοήτευση, όπως όλα δείχνουν, θα εκφράζονται ως αποστασιοποίηση από την κυβέρνηση.

Ο Α. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να διεκδικήσει το ρόλο του πρωθυπουργού που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια στις αγορές και πιστεύει ότι αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στο 2018  δηλαδή πριν από την εκπνοή της κυβερνητικής θητείας το φθινόπωρο του 2019. Γι αυτό και δεν επηρεάζεται καταλυτικά από τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε από τις φωνές που του λένε ότι καλύτερα να φύγει τώρα για να γλιτώσει τα χειρότερα.