Τη διεξαγωγή έρευνας για τον εντοπισμό πιθανών ευθυνών των αστυνομικών, οι οποίοι ήταν μπροστά στην ξυλοδαρμό του Γ. Κουμουτσάκου στο Σύνταγμα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αστυνομία αποδίδει την επίθεση σε πυρήνα νεοναζί, του οποίου ερευνάται η ιδιαίτερη σχέση με τη Χρυσή Αυγή.

Ads

«Έχει διαταχθεί ΕΔΕ γιατί έχει εντοπιστεί αδράνεια των αστυνομικών που ήταν στην περιοχή και υπήρξε κάποια αδράνεια η οποία ερευνάται» υπογράμμισε. Μιλώντας στο Mega και αναφερόμενος στην πορεία των ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών είπε πως «αυτή τη στιγμή έχει συλληφθεί ένα άτομο έχουν ταυτοποιηθεί άλλα τέσσερα που αναζητούνται». Ο κ. Τόσκας σημείωσε πως κατά την έρευνα βρέθηκε υλικό της Χρυσής Αυγής.

Ο αναπληρωτής υπουργός, που μίλησε και στον Σκάι, εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως «θα εντοπίσουμε τους δράστες που επιτέθηκαν στον βουλευτή της ΝΔ κ. Κουμουτσάκο». «Γίνονται έρευνες εντός και εκτός Αττικής για τον εντοπισμό των υπευθύνων», πρόσθεσε.

Αιχμές για τη στάση των αστυνομικών άφησε και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Οι άνθρωποι που ήταν εκεί από μεριάς της αστυνομίας και οποίοι όφειλαν να παρέμβουν και δεν παρενέβησαν, έχουν βαρύτατη ευθύνη πλημμελούς άσκησης του καθήκοντός τους», δήλωσε μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε: «Όπου υπάρχουν ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν».

Παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα στα σώματα ασφαλείας: «Όποιος νομίζει ότι σε αυτό το χώρο μπορεί να παίζει παιχνίδια θα βρεθεί εκτός». O υπουργός Εσωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν στεγανά μεταξύ αστυνομίας και Χρυσής Αυγής και είπε αυτά τα στεγανά αυτά πρέπει να σπάσουν. Ο καθένας θα μάθει να ασκεί με ευσυνείδητο τρόπο τα καθήκοντά του, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ads

Η αστυνομία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποδίδει την επίθεση στον Γ. Κουμουτσάκο σε πυρήνα νεοναζί, του οποίου ερευνάται η ιδιαίτερη σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Σημειώνεται πως οι τέσσερις δράστες της επίθεσης, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, αναζητούνται καθώς, όπως εκτιμάται, κρύβονται για να αποφύγουν τη σύλληψη. Δύο εκ των πέντε έχει διαπιστωθεί ότι είναι ακροδεξιοί, ενώ και ο τρίτος έχει κατηγορηθεί για άσκηση ρατσιστικής βίας και ληστεία.  

Ο πέμπτος που εμφανίζεται στο βίντεο, ο νεαρός που κρατά από το κεφάλι τον βουλευτή της ΝΔ και φαίνεται να τον προστατεύει παρουσιάστηκε αυτοβούλως στις αρχές. Η αστυνομία ερευνά αν ο εν λόγω νεαρός προστατεύε πραγματικά τον Γιώργο Κουμουτσάκο ή αν επίτηδες τον οδήγησε στο πλήθος, όπου δέχτηκε και την άγρια επίθεση. Ο 24χρονος αφέθηκε τελικά ελεύθερος και θα δικαστεί στις 19 Νοεμβρίου (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).