Στον Ευαγγελισμό μεταφέρθηκε εκ νέου, επικαλούμενος καρδιακό πρόβλημα, ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.  Ο επιχειρηματίας, που προ της μεταφοράς του στο νοσοκομείο, ανεμένετο να οδηγηθεί εντός του Σαββάτου στις φυλακές Κορυδαλλού, διανυκτέρευσε στη ΓΑΔΑ.

Ads

Την Παρασκευή είχε επικαλεστεί ψυχολογικά προβλήματα και είχε μεταφερθεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Δαφνί. Ωστόσο, οι γιατροί έκριναν πως δεν συνέτρεχαν λόγοι για την παραμονή του εκεί, ενώ νωρίτερα, οι γιατροί του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, όπου νοσηλευόταν, είχαν επίσης αποφανθεί πως δεν υπήρχαν προβλήματα υγείας που να καθιστούν αναγκαία την παραμονή του στο νοσοκομείο.

Μπαράζ συλλήψεων

Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν τη Παρασκευή σε «μπαράζ» συλλήψεων κατηγορουμένων για την υπόθεση Proton Bank σε εκτέλεση σχετικών ενταλμάτων που εξέδωσε η 2η ειδική ανακρίτρια Ιω. Χατζάκη που χειρίζεται την υπόθεση.
Η ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα εντόπισε και συνέλαβε τους κατηγορουμένους στην υπόθεση Τρύφωνα Κολλίντζα (διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας) στη Φιλοθέη, Δημήτρη Σαραμαντή και Αντώνη Αθανάσογλου (μέλη του ΔΣ της διοίκησης και της επιτροπής πιστοδοτήσεων) στο Ψυχικό και στο Κολωνάκι αντίστοιχα.

Ads

Και οι τρεις κατηγορούνται ως συνεργάτες του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για άμεση συνέργεια στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και απάτη από κοινού, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Χθες αργά το απόγευμα οδηγήθηκαν και οι τρεις στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για να εκτελεστούν τα εντάλματα, καθώς κατηγορούνται για τα επισφαλή δάνεια ύψους 700 εκατ. ευρώ που έδωσε η τράπεζα σε εταιρείες άμεσου ή έμμεσου ενδιαφέροντος του Λ. Λαυρεντιάδη.

Εντάλματα σύλληψης έχει εκδώσει η ανακρίτρια και για άλλους εμπλεκομένους στην υπόθεση, όπως για τον στενό συνεργάτη του Λ. Λαυρεντιάδη, Πέτρο Κυριακίδη (με δραστηριότητα και στα ΜΜΕ), ο οποίος αναζητήθηκε από τις αστυνομικές αρχές στην κατοικία τη δική του αλλά και των παιδιών του χωρίς όμως να εντοπιστεί.

Σημειώνεται ότι μετά την άσκηση δίωξης η ανακρίτρια είχε εκδώσει για όλους διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αλλά τώρα εξέδωσε εντάλματα σύλληψης θεωρώντας ότι είναι ύποπτοι φυγής, προκειμένου να διασφαλίσει την εμφάνισή τους στην ανάκριση. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να παραδοθούν βρίσκονται άλλοι δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση, η Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου (μέλος της επιτροπής πιστοδοτήσεων της Proton Bank) και ο Διον. Μπίθαρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί με την παρουσία εισαγγελέα εκτός από διάφορα ηλεκτρονικά στοιχεία που εντόπισαν βρήκαν και κατέσχεσαν στο σπίτι του επιχειρηματία ποσό περίπου 630.000 ευρώ σε μετρητά, πολλά κοσμήματα και τιμαλφή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες φέρεται να εντοπίστηκαν και διάφοροι τραπεζικοί λογαριασμοί σε τράπεζες διαφόρων χωρών που τώρα θα ερευνηθούν από τις ανακριτικές αρχές, οι οποίες έχουν προχωρήσει εδώ και καιρό σε δέσμευση περιουσιακών του στοιχείων (κινητών και ακινήτων) στην Ελλάδα και το εξωτερικό (στην Ελβετία). Αν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη καταθέσεων και στις άλλες χώρες (Γερμανία, Σιγκαπούρη), θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία δέσμευσης.

Στο μεταξύ, συνελήφθησαν χθες κατά την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του στα όρια Βάρης-Βουλιαγμένης, 15 άτομα που εκτελούσαν χρέη προσωπικής (ιδιωτικής) ασφάλειας χωρίς όμως να έχουν σχετική άδεια άσκησης επαγγέλματος. Ανάμεσά τους ήταν δύο αστυνομικοί και δύο λιμενικοί (της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών) και σε βάρος όλων σχηματίστηκε δικογραφία για να οδηγηθούν στο αυτόφωρο. Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης έχει ασκήσει δίωξη για 5 συνολικά κακουργηματικές πράξεις, ενώ στην όλη υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 28 άτομα.