Με αφορμή τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δέχεται συγχαρητήρια μηνύματα και επιστολές από τους ηγέτες όλου του κόσμου, από τις Βρυξέλλες και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μέχρι και τη Βενεζουέλα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ads

Με γραπτή επιστολή του, το Υπουργείο Λαϊκής Εξουσίας για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Βενεζουέλας, μεταφέρει συγχαρητήριο μήνυμα του προέδρου Μαδούρο, στο οποίο αναφέρεται – μεταξύ άλλων: «Η Βενεζουέλα αποστέλλει τα θερμά της συγχαρητήρια στο πολιτικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στον σύντροφο Αλέξη Τσίπρα για την ιστορική νίκη και εύχεται κάθε επιτυχία στη θητεία του, εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη και τη στήριξή της».

Προστίθεται δε: «Από την Πατρίδα του Απελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ και του Αήττητου Κομαντάντε της Μπολιβαριανής Επανάστασης Ούγκο Τσάβες, ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο επιθυμεί να εκφράσει στον αδελφό ελληνικό λαό κάθε επιτυχία σε αυτή τη νέα εποχή πολιτικών και οικονομικών μετασχηματισμών».

Διαβάστε ακόμη:

Επιστολή προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα απέστειλε και ο πρόεδρος του Κόμματος Εργαζομένων της Βραζιλίας, Ρούι Φαλκάο (PT). «Παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εκλογές στην Ελλάδα και ελπίζουμε ότι οι δυνάμεις της Αριστεράς θα καταφέρουν το καλύτερο. Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία και ενδυνάμωση των φιλικών μας σxέσεων και της συνεργασίας μας μέσα στο 2015», επισημαίνει στην επιστολή του ο επικεφαλής του PT.

Ads

Θερμά συγχαρητήρια απέστειλε το Ιρλανδικό Sinn Fein στον ΣΥΡΙΖΑ για την μεγάλη του νίκη στις εκλογές. «Ξέρω ότι θα έχετε ένα μεγάλο έργο στα χέρια σας οσο αφορά την διαπραγμάτευση με σκοπό την καλύτερη δυνατή συμφωνία με την ΕΕ για τον ελληνικό λαό και θα θέλαμε να προσφέρουμε την υποστήριξή μας με όποιον τρόπο θα καθιστούσε δυνατό την επιτυχία των στόχων σας. Ότι είναι ήταν καλό για τον ελληνικό λαό είναι επίσης καλό και για τον Ιρλανδικό λαό, έχουμε κοινό σκοπό βάζοντας τέλος στις πολιτικές λιτότητας», σημειώνει ο Κεν Ο’ Κόνελ, επικεφαλής του Sinn Fein.

Σε επιστολή του προς τον νέο Ελληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σημειώνει – μεταξύ άλλων: «Το να προωθήσουμε βιώσιμες λύσεις για την απασχόληση και την ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας παράλληλα δημοσιονομική σταθερότητα είναι μια κοινή πρόκληση στο σύνολο της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα στην επίτευξη αυτών των στόχων».

To tweet του αντιπροέδρου της Ε.Ε.

Ραχόι: Ελπίζω σε μια ελληνική κυβέρνηση με ευρωπαϊκές προοπτικές

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, συνεχάρη τη Δευτέρα τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τη νίκη του στις εκλογές. «Αγαπητέ κ. Τσίπρα, θέλω να σας συγχαρώ για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζω ότι αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα θα οδηγήσει στην εγκαθίδρυση μιας σταθερής κυβέρνησης στρατευμένης υπέρ του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που μοιραζόμαστε στην Ελλάδα και την Ισπανία», έγραψε σε μήνυμά του ο Ραχόι προς τον Έλληνα ομόλογό του.

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνησή μου είναι διατεθειμένη να εργασθεί (μαζί σας) για την ενίσχυση των διμερών και ευρωπαϊκών σχέσεών μας, όπως πρέπει να γίνεται μεταξύ δύο εταίρων και συμμάχων μεσογειακών χωρών όπως είναι η Ισπανία και η Ελλάδα».

«Συγχαίρουμε την Ελλάδα για την ομαλή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών», δήλωσε ο Μαρκ Στρο, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, της υπηρεσίας εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία. «Ελπίζουμε ότι θα συνεργασθούμε στενά με την επόμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Τέλος, πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το συντομότερο την Κύπρο απηύθυνε μέσω Twitter ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστιάδης.