Οι «ένοχοι» είναι και πάλι οι νέοι. Είναι οι ίδιοι νέοι που πριν από μία εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαριστούσε «για την επιμονή και την υπομονή τους στην πανδημία» και, εν είδει «ευχαριστώ» όπως έλεγε, τους αντάμειβε με 150 ευρώ τον καθένα προκειμένου να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Επειδή όμως η «δωροκάρτα» δεν έπιασε, και δεν απέδωσε τα αναμενόμενα σε ρυθμούς εμβολιασμού, η «ευγνωμοσύνη» προς τους νέους τελείωσε με συνοπτικές διαδικασίες και η κυβερνητική προσέγγιση επανέρχεται στην τιμωρία.
Την προαναγγελία είχε κάνει από το πρωί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. Είχε προειδοποιήσει πως σήμερα τα κρούσματα κορονοϊού θα ξεπεράσουν τα 1.500 – τελικά έφθασαν τα 1.797 -, και είχε πει πως η μεγαλύτερη διασπορά διαπιστώνεται στους χώρους διασκέδασης.
Το απόγευμα ήρθε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς να τον επιβεβαιώσει και να ανακοινώσει τα νέα μέτρα πρόληψης (του τέταρτου κύματος) και τιμωρίας (των νέων).
Εν ολίγοις, η απάντηση της κυβέρνησης στην νέα έξαρση της πανδημίας είναι η απαγόρευση, από αύριο Πέμπτη, των ορθίων σε όλους τους χώρους διασκέδασης – σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και κλαμπ.
Οι παραβάτες απειλούνται με βαριά πρόστιμα και κυρώσεις, με τον Νίκο Χαρδαλιά να ξεκαθαρίζει πως ακόμη και από την πρώτη παράβαση, όποιο κατάστημα πιάνεται να μην ακολουθεί το μέτρο των «υποχρεωτικά καθήμενων» θα τιμωρείται με αυτόματο «λουκέτο».
Αιτιολογώντας την απόφαση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επικαλέστηκε τον συνωστισμό και τα ανεξέλεγκτα, όπως είπε, πάρτι που έγιναν σε μαγαζιά της παραλιακής. Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις εικόνες μαζικής διασκέδασης του Σαββατοκύριακου οι οποίες, παρεμπιπτόντως, υπερπροβλήθηκαν όλο το τελευταίο τριήμερο.

Η απόφαση της κυβέρνησης για νέα περιοριστικά μέτρα ήρθε μετά την έκρηξη των κρουσμάτων σήμερα, με τα hot spots της πανδημίας να εντοπίζονται κυρίως στην Αττική και στην Κρήτη, σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.