Διχασμένο θα γιορτάσει φέτος το ΠΑΣΟΚ την 40η επέτειο από την ίδρυσή του. Δυο διαφορετικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν γεγονός ενδεικτικό του κλίματος. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί σήμερα από το Ίδρυμα Ανδρέας Γ. Παπανδρέου με ομιλητή τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ την Τετάρτη θα γίνει η εκδήλωση στο Ζάππειο με ομιλητή τον Ευ. Βενιζέλο.

Ads

 
Από τη δεύτερη θα απουσιάσει ο Γιώργος Παπανδρέου που έχει επικαλεστεί ανειλημμένη υποχρέωση στο εξωτερικό. Θα παρευρεθεί όμως ο Κώστας Σημίτης ο οποίος αντίθετα δεν θα δώσει το παρόν στην σημερινή εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό.
 
Στην εκδήλωση του ιδρύματος Ανδρέας Γ. Παπανδρέου θα απευθύνει χαιρετισμό ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε μια κίνηση που δείχνει ενωτική. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα η παρουσία του εκεί συνοδεύεται από ιδιαίτερο παρασκήνιο.
 
Το real.gr, αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ουσιαστικά απαίτησε από τον Γ. Παπανδρέου να χαιρετίσει στην εκδήλωση, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα παραστεί.
 
Ανησυχία προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο το περιεχόμενο της ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου στην εκδήλωση. Υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις ότι θα κινηθεί ενωτικά, αλλά θα θελήσει να τονίσει τις διαφωνίες του. Ωστόσο, δεν λείπουν οι πληροφορίες που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να ασκεί κριτική στη συγκυβέρνηση και στην ΕΕ για τις επιβαλλόμενες πολιτικές. Εφόσον ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ακολουθήσει τη δεύτερη επιλογή ενδιαφέρον θα έχει το αν και πότε θα υπάρξει απάντηση από τον νυν πρόεδρο του κόμματος.
 
Πάντως θεωρείται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει μέσω αυτής της εκδήλωσης ένα βήμα για τη δυναμική και με πρωταγωνιστικό ρόλο επάνοδό του στην πολιτική. Η έκθεση που διοργανώνει το ίδρυμα θα μεταφερθεί τις προσεχείς ημέρες σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Σε κάποιες περιπτώσεις ο Γιώργος Παπανδρέου θα παρευρεθεί και θα δώσει ομιλίες.
 
Στη σημερινή εκδήλωση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας – που δεν θα παρευρεθεί λόγω θεσμικής θέσης – αλλά και οι πρώην πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής, Λουκάς Παπαδήμος και Παναγιώτης Πικραμένος. Τέλος, έχουν προσκληθεί και αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ.