Από Δευτέρα 4 Μαϊου ξεκινάνε στα νοσοκομεία τα τακτικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία. «Προετοιμαζόμαστε για την επαναλειτουργία  των τακτικών χειρουργείων, αλλά αυτό  θα γίνει υπό όρους και προϋποθέσεις και όχι αμέσως» είπε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Διευκρίνισε ότι αυτό θα εφαρμοστεί ταυτόχρονα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα «και βεβαίως, όχι με τον ίδιο ρυθμό χειρουργείων  με αυτόν που είχαμε πριν την έναρξη της πανδημίας».

Ads

Όπως είπε, τα βήματα θα γίνονται βάσει των οδηγιών της ειδικής επιστημονικής επιτροπής και των επιτροπών λοιμώξεων και  χειρουργείων που υπάρχουν σε κάθε νοσοκομείο και ανάλογα θα ανοίγουν τα τακτικά χειρουργεία. Σε δεύτερο χρόνο θα ξεκινήσει η επαναλειτουργία  των τακτικών εξωτερικών ιατρείων υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, διότι στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία παρατηρείται μεγάλη προσέλευση κόσμου και συγχρωτισμός.

Τα νοσοκομεία αναφοράς συνεχίζουν την λειτουργία τους ως τέτοια, η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και παραμένουν σε ετοιμότητα οι ΜΕΘ κοροναϊού. Τα νοσοκομεία «Παμμακάριστος» , «Αγία Βαρβάρα» και ΝΙΜΤΣ παραμένουν σε αποκλειστική χρήση από ασθενείς με covid 19. Σε κάθε νοσοκομείο της χώρας ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για τον ιό. Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται στο πλαίσιο της ΠΦΥ μονάδες αποκλειστικά για τον κοροναϊό.

Οι υπηρεσίες που ξεκίνησαν την περίοδο της πανδημίας θα συνεχίσουν να παρέχονται κανονικά, όπως η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Ads

Η επιτροπή των ειδικών συνεχίζει κανονικά τις συνεδριάσεις και η επιδημιολογική επιτήρηση του covid 19 «παραμένει αναγκαία». Τα αποτελέσματα, είπε ο υφυπουργός, θα αποτελέσουν τον γνώμονα για την λήψη των απαραίτητων αποφάσεων. Τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, ενώ τα γρήγορα τεστ ανίχνευσης του ιού αυτή τη στιγμή αξιολογούνται.