Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξέρει βέβαια ότι η ΝΔ δεν επιθυμεί αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατάργηση του bonus των 5ο εδρών στο πρώτο κόμμα. Θα ήταν σαν να παραδεχόταν την ήττα της, πριν ανοίξουν οι κάλπες. Ομως ο Ε. Βενιζέλος ανοίγει το ζήτημα για να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ και συγχρόνως για να κάνει τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συνεχίσουν να ελπίζουν: αν μετά τις πρώτες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα διεξαχθούν και δεύτερες με τον νέο εκλογικό νόμο. Τότε λοιπόν το bonus των 50 εδρών δεν θα πάει στο πρώτο κόμμα, αλλά στα κόμματα και τους -υποψήφιους-βουλευτές τους. Και ποιος ξέρει, μπροστά την ανάγκη να σχηματιστεί τότε κυβέρνηση, μπορεί το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος να παίξουν κάποιο ρόλο, αν δεν έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας…

Ads

 Τον  ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται δεν τον συμφέρει η αλλαγή του εκλογικού νόμου,οπότε και αν εφαρμοστεί. Ομως για να μην πέσει στην παγίδα Βενιζέλου και περάσει στην άμυνα, είναι υποχρεωμένος να ταχθεί υπέρ της κατάργησης του μπόνους και της προώθησης της απλής αναλογικής, με τον όρο η κυβέρνηση να παραιτηθεί και να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Στη συζήτηση που αναζωπυρώθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε πως «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα η αλλαγή του εκλογικού νόμου» και άδειασε τον Ευάγγελο Βενιζέλο: «Είναι πολυτέλεια, πράγματι, να μπορεί να λέει ο καθένας τη γνώμη του».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που επανέφερε το θέμα με δηλώσεις του, σημείωσε πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου περιλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία, ωστόσο πρόσθεσε πως πρώτα θα γίνει η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια οποιαδήποτε αλλαγή. «Οι θεσμικές λύσεις ξεκινούν από τη συναίνεση για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Ας δούμε αυτό το ζήτημα και έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε κι άλλα θέματα όταν έρθει η ώρα», είπε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βενιζέλου ανέφερε: «Αν θέλει η κυβέρνηση να φέρει νόμο τώρα για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, και να παραιτηθούν να πάμε σε εκλογές, εμείς θα τον ψηφίσουμε. Αμ’ έπος αμ’ έργον». «Προϋπόθεση είναι ο νόμος να είναι η απλή αναλογική. Είναι γνωστό πως εμείς είμαστε υπέρ της συνταγματικής καθιέρωσης της απλής αναλογικής», πρόσθεσε μιλώντας στο Σκάι και σημείωσε: «Αν θέλουν να συνδέσουν το θέμα της κατάργησης του μπόνους με άμεσες εκλογές, ας το επιχειρήσουν»

Ads

Διαβάστε επίσης: Χάνεται ο σφυγμός της κυβέρνησης

Από την πλευρά του γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, χαρακτήρισε «στοιχείο του πανικού που έχει καταλάβει την κυβέρνηση», την επαναφορά της συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Αποτελεί ένα τρικ, διότι αυτή η σκέψη είναι εντελώς απεξαρτημένη από τη μόνιμη συνταγματική θωράκιση της απλής αναλογικής. Τους ενδιαφέρει να είναι ενέργεια μιας χρήσης», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, επαναλαμβάνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της απλής αναλογικής και είναι ανοιχτός στο διάλογο «αν υπάρχει η πλειοψηφία της Βουλής και μάλιστα μια διευρυμένη πλειοψηφία που θα έχει την πολιτική δέσμευση για συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, ότι θα αποτελεί στοιχείο της συνταγματικής αναθεώρησης και της αναθεωρητέας ύλης, όποτε και αν γίνει αυτή».

Επιπλέον ο κ. Βούτσης εκτίμησε πως είναι πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές «πριν να δοκιμαστεί η υπόθεση της προεδρικής εκλογής». Υπάρχουν «δύο παράγοντες, που λειτουργούν αποτρεπτικά στη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας και κατά πάσα πιθανότητα -δεν λέω βεβαιότητα- μπορούν να οδηγήσουν σε εξελίξεις πριν να δοκιμαστεί η υπόθεση της προεδρικής εκλογής: Οι εσωτερικές αντιφάσεις στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, λόγω των τρομακτικών κοινωνικών πιέσεων που ασκούνται, αλλά και η άρνηση των εταίρων δανειστών επί της ουσίας να διαπραγματευθούν ακόμη και κάτι ελάχιστα ευτυχές μαζί τους σε σχέση με το ζήτημα του χρέους».

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι στον ορίζοντα επί του οποίου να έχουμε να συζητήσουμε. Υφίσταται ήδη ένας εκλογικός νόμος. Δεν υπάρχει κάτι επί του οποίου, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, μπορώ να σας δώσω απάντηση. Το κάθε κόμμα έχει τη θέση του πάνω σε αυτό το θέμα και γίνονται οι αναγκαίες ζυμώσεις», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, σημειώνοντας πως στο σύνολο της κυβέρνησης δεν έχει μπει σε τέτοια συζήτηση. «Είναι πολυτέλεια, πράγματι, να μπορεί να λέει ο καθένας τη γνώμη του», πρόσθεσε, σχολιάζοντας τις απόψεις που εκφράζουν στελέχη της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου, απαντώντας στις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Οι σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Πάνου Σκουρλέτη, σύμφωνα με τον οποίο “αν θέλει η κυβέρνηση να φέρει νόμο τώρα για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και να παραιτηθούμε να πάμε σε εκλογές, εμείς θα τον ψηφίσουμε. Αμ’ έπος αμ’ έργον”, αποτελούν δείγμα ηττοπάθειας, αλλά και απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα επικίνδυνο κόμμα που επιδιώκει την ακυβερνησία μέσω αλλεπάλληλων εκλογών».

«Η αλήθεια είναι πως πριν καν προλάβει ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη να ζητήσει εκλογές και να διακηρύξει τη βεβαιότητά του για αυτοδυναμία, τα στελέχη του τον επαναφέρουν στη ζοφερή πραγματικότητα των ποσοστών (και των απωλειών των 150.000 ψήφων) στις ευρωεκλογές», πρόσθεσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζοντας έκανε λόγο για «τρικυμία εν κρανίω» σε κυβέρνηση και ΝΔ, τονίζοντας πως «αδυνατούν να συγκροτήσουν την οποιαδήποτε τεκμηριωμένη απάντηση στη ρεαλιστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».