Στο τέλος της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο και την καθιέρωση της απλής αναλογικής, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ads

Η πρόταση θα περιλαμβάνει κατάργηση του μπόνους, απλή αναλογική και ψήφο στα 17 με στόχο να ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου – η κυβερνητική εκπρόσωπος, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιησεων στο πλαίσιο της προσπάθειας για ευρύτερη συναίνεση.

«Η πρότασή μας για την κατάργηση του μπόνους, την απλή αναλογική και την ψήφο στα 17 βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας», είπε η Ολγα Γεροβασίλη προσθέτοντας:

«Λαμβάνει υπόψη τις συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων, όπως για παράδειγμα την Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο 2015.

Ads

Η πρόταση της κυβέρνησης θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος αυτής της εβδομάδας και θα ψηφιστεί μέσα στο 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου, πιθανότατα με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Κίνα.

Η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες συγκλίσεις από αυτές που έχουν ήδη διαπιστωθεί.

Η ιστορική αναγκαιότητα για την καθιέρωση της ισοτιμίας της ψήφου και η απήχηση της πρότασης στο λαό πρέπει να είναι το κριτήριο των κομμάτων.

Από τη Ν.Δ. δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο».

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν οτι στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς υπήρξαν ενδείξεις συγκλίσεων στα ζητήματα της κατάργησης του μπόνους και της ψήφου στα 17 έτη, ωστόσο τα μηνύματα από τα μιρκότερα κόμματα δείχνουν ότι δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος της ψήφισής του από 200 βουλευτές.

ΝΔ: Η Απλή αναλογική και η κοινή  λογική

«Η απλή αναλογική αντιβαίνει αυτή τη στιγμή στην απλή λογική», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στην κυβερνητική πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Μιλώντας στον Real FM, είπε ότι η απλή αναλογική δεν υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας για γρήγορες και καθαρές αποφάσεις. Και καταλήγοντας σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι να μικρύνουμε τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, ενώ χαρακτήρισε υποχρέωση το να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες.

Κουτσούμπας: Μόνον απλή και άδολη αναλογική

Ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον Σκάι, επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει νόμο που θα διατηρεί το όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή, ενώ ήρθε και σε ανοιχτή κόντρα με το Μαξίμου για τα όσα είπε σε σχέση με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουγό την περασμένη εβδομάδα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είπε πως αλλάζει τον εκλογικό νόμο για «για να αφήσει κάτι σαν Αριστερά» διότι στα υπόλοιπα «δεν μπορεί να κάνει αυτά που υποσχέθηκε» – διάλογο που διέψευσαν κύκλοι του Μαξίμου λέγοντας πως  «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Το ΚΚΕ, ωστόσο, με ανακοίνωσή του επέμεινε πως τα όσα είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας «ισχύουν απόλυτα».

Λοβέρδος: Δεν πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίων

Αποστάσεις από την κυβερνητική πρόταση για την απλή αναλογική πήρε νωρίτερα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, παρ’ ότι στο κυβερνητικό επιτελειο το ΠΑΣΟΚ προσμετράται στα υποψήφια προς σύγκλιση κόμματα κατά την ψήφιση του εκλογικού νόμου.

«Δόθηκε οργανωμένη(λάθος)εντύπωση», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος προσθέτοντας: «Και μάλιστα ξέρω από πολιτικό αρχηγό, που είδε μετά τον κ. Τσίπρα, ότι του μετέφερε συμφωνίες, δικές μας, που δεν υπάρχουν. Δεν πιστεύουμε τίποτα, από ότι λένε, αν δεν το δούμε γραμμένο. Επειδή οι κυβερνήσεις, τα κόβουνε και τα ράβουνε αυτά, κατά τα συμφέροντα της επόμενης εκλογής, σοφά έκανε ο συνταγματικός νομοθέτης και θέλει αυξημένη πλειοψηφία, την οποία δεν πρέπει η κυβέρνηση να πάρει. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρξει η πλειοψηφία των δύο τρίτων».

Θεοδώρακης: Δεν υπογράφουμε τον εκλογικό νόμο γιατί είναι σύμφωνο ασυνεργασίας

«Το Ποτάμι δεν θα υπογράψει το σύμφωνο ακυβερνησίας που προτείνει ο κύριος Τσίπρας», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, έκανε επίσης έκκληση και στα άλλα κόμματα να πράξουν το ίδιο. «Καλούμε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μην στηρίξει την πρόταση Τσίπρα. Είναι έγκλημα αυτή τη στιγμή για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά. «Το σύστημα που προτείνει, θα σημάνει τον κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος. Θα γεμίσει η Βουλή με ευκαιριακά κινήματα διαμαρτυρίας. Πρώτη φορά Αριστερά. Μία Δεύτερη ευκαιρία στον νόμο Τσοχατζόπουλου», κατέληξε.