«Εξαιρετικά απίθανο» χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο μιας «καθαρής» εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο, χωρίς κάποιο είδος πρόσθετης βοήθειας που θα προϋποθέτει την επίτευξη νέων στόχων, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ. Όπως είπε με βάση τις υπάρχουσες διαβουλεύσεις η «νέα εποχή», που ευαγγελίζεται η ελληνική κυβέρνηση, θα διέπεται από κάποιου είδους «δομική σύμβαση».

Ads

Όπως είπε στο Reuters ο εν λόγω αξιωματούχος αυτή η «νέα σύμβαση» θα είναι «δομημένη  επίσημη, προβλέψιμη, ενδεχομένως με ρευστό και με μια νομική μορφή, κάνοντας χρήση των διαθέσιμων πόρων των Ευρωπαϊκών Μηχανισμών Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF και ESM)». Το ποσό του ΕΤΧΣ που προοριζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πιστοληπτική γραμμή, είπε.

«Μια ολοκληρωμένη, καθαρή έξοδος είναι εξαιρετικά απίθανη. Θα πρέπει να εξετάσουμε τι άλλες επιλογές υπάρχουν. Ό,τι επιλογές και να υιοθετήσουμε θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο των συμβατικών σχέσεων μεταξύ των θεσμών της ευρωζώνης και των ελληνικών αρχών» δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ, εκτιμώντας πως καθώς η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο υπάρχον πρόγραμμα λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου και εκτίμησε ότι οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα θα πρέπει να ληφθούν στην Ευρωομάδα της 8ης Δεκεμβρίου.

Προσδιορίζοντας το χρόνο αυτής της νέας σύμβασης, είπε πως αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια, τα οποία συνήθως διακόπτουν τις εργασίες τους, λόγω Χριστουγέννων. Ο αξιωματούχος ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στη νέα σύμβαση. «Υπάρχουν κυβερνήσεις που θεωρούν πως το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι τμήμα αυτών των διευθετήσεων. Οι σχετικές συζητήσεις δεν θα είναι εύκολες, όμως το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ δεν είναι το μείζον».

Ads