Στην απόσυρση τριών υπουργικών τροπολογιών που είχαν κατατεθεί σήμερα εκπρόθεσμα, προκειμένου να υπερψηφιστούν μαζί με τα άρθρα του νομοσχεδίου για την Εφοδιαστική, προχώρησε η κυβέρνηση. Ωστόσο, επέμεινε στην υπερψήφιση της επίσης εκπρόθεσμης τροπολογίας για την απαλλαγή των τραπεζών από τον αναβαλλόμενο φόρο, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε σκάνδαλο.

Ads

Της απόσυρσης των τριών σημερινών τροπολογιών, προηγήθηκαν διαρκείς και έντονες διαμαρτυρίες από πλευράς αντιπολίτευσης. «Η κυβέρνηση σπεύδει να τελειώνει με ο,τιδήποτε υπάρχει ενόψει των εκλογών», τονίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, ακόμη και ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κοντογιάννης, έκανε λόγο για «βροχή τροπολογιών που δεν είναι κατανοητό, γιατί έρχονται στο “παρά ένα”, δίνοντας επιχειρήματα στην αντιπολίτευση». «Τέτοιου είδους πρακτικές δίνουν επιχειρήματα στην αντιπολίτευση. Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν είναι μόνο ζήτημα κοινοβουλευτικής τάξης, αλλά και πολιτικής ουσίας- ιδίως όταν αναζητούμε ένα τοπίο τέτοιο, που δεν θα μας οδηγήσει σε πολιτικές περιπέτειες κατά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Θάνος Μωραϊτης δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει τις τροπολογίες εάν δεν αποσυρθούν. «Το Σύνταγμα και ο Κανονισμός παραβιάζονται ασυστόλως αυτά τα χρόνια της κρίσης», παρατήρησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Ads

Οι ρυθμίσεις που αποσύρθηκαν, αφορούσαν:

  • Το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς του φυσικού αερίου και τη δυνατότητα των βιομηχανιών να συμμετέχουν σε δημοπρασίες για αγορά φυσικού αερίου σε φθηνότερες τιμές.
  • Τη δυνατότητα των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, να καταλαμβάνουν θέσεις προϊσταμένων στις Γενικές Διευθύνσεις, καθώς και τη δυνατότητα δημοσίων υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης να καταλαμβάνουν θέσεις προϊσταμένων, σε διαφορετικές Γενικές Διευθύνσεις από εκείνες στις οποίες υπάγονται.
  • Την παράταση της προθεσμίας που είχε η εταιρεία ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ, προκειμένου να υποβάλει έγκριση του δανείου από την τράπεζα που την χρηματοδοτεί, είτε (σε περίπτωση απόρριψης του δανείου), αίτηση τροποποίησης της απόφασης υπαγωγής των επενδυτικών της σχεδίων στις διατάξεις του ν.3908/2001.

Οι τέσσερις εκπρόθεσμες τροπολογίες της κυβέρνησης (οι αποσυρθείσες και η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών), προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης τόσο για την κατάθεσή τους όσο και επί της πολιτικής τους ουσίας.

«Η Βουλή έκλεισε πριν την ώρα της με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχε νομοθετικό έργο και έκτοτε ακολούθησε βομβαρδισμός, όχι μόνον νομοθετημάτων, αλλά και τροπολογιών της τελευταίας στιγμής», δήλωσε, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.

«Διερωτώμαι, δούλευαν τα επιτελεία της κυβέρνησης τα μεσάνυχτα για να φέρουν τις τροπολογίες; Ας αλλάξουμε τότε τον Κανονισμό για να είμαστε κανονικοί!» ανέφερε, ειρωνικά, από τους ΑΝΕΛ.

Από την πλευρά του, ο εισηγητήε του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτη, σημείωσε πως η τροπολογία για το Παράκτιο Μέτωπο, (στην επιχειρηματική αξιοποίηση του οποίου έχει αντιταχθεί το ΚΚΕ) «κατατέθηκε κυριολεκτικά σήμερα στις 12 το μεσημέρι».