Με κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας ξεκίνησε το 2012. Τετραήμερη απεργία πραγματοποιούν από σήμερα έως και την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι γιατροί του ΙΚΑ και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί. Κλειστά για 48 ώρες και τα φαρμακεία, με τους φαρμακοποιούς να προχωρούν παράλληλα σε αναστολή πίστωσης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Για σκοπιμότητες πίσω από την 48ωρη των φαρμακοποιών κάνει λόγο ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ενώ δήλωσε οργισμένος γιατί σταμάτησαν να δίνουν φάρμακα επί πιστώσει, αν και όπως υποστήριξε στις 5 Ιανουαρίου οι φαρμακοποιοί θα πληρωθούν κανονικά.

Ads

Ειδικότερα, οι νοσοκομειακοί γιατροί βρίσκονται στις θέσεις τους, ωστόσο δεν εξυπηρετούν τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, παρά μόνο τα επείγοντα. Zητούν να μην μειωθεί περαιτέρω το ιατρικό μισθολόγιο που έχει ήδη περικοπεί κατά 35%.

 
Όπως ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί απεργούν, αντιδρώντας στην «επιχειρούμενη πρόχειρη και επικίνδυνη εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ» και ζητώντας αναστολή της λειτουργίας του για ένα τουλάχιστον τετράμηνο μέχρι να καθοριστούν οι κανόνες λειτουργίας του. Επίσης, ζητούν, να καταβάλει ο ΟΠΑΔ τα 350 εκατ. ευρώ που οφείλει σε όσους είναι συμβεβλημένοι μαζί του.

 Σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες κατέρχονται και οι γιατροί του ΙΚΑ.

Ads

Κλειστά τα φαρμακεία
 
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο και τα φαρμακεία όλης της χώρας, καθώς 48ωρη απεργία πραγματοποιούν και οι φαρμακοποιοί, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Υγείας για περαιτέρω μείωση (κατά 3%) του κέρδους τους.
 
Το ποσοστό κέρδους τους αναμένεται να διαμορφωθεί στο 15%, με οριζόντια μείωση 1,5% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων και με επιπλέον κλιμακωτή μείωση 1,5% σε φαρμακεία που ο μηνιαίος τζίρος τους είναι άνω των 40.000 ευρώ.
 
Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί προχωρούν σε αναστολή πίστωσης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Οι κινητοποιήσεις των γιατρών είναι αποτέλεσμα της έλλειψης προετοιμασίας λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και της αποσπασματικής πολιτικής ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ Μ. Αγγελάκας, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των γιατρών και των φαρμακοποιών.
 
Κάλεσε επίσης τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο «να αναστείλει τις “ευρεσιτεχνίες” που εφαρμόζει στον ΕΟΠΠΥ» και να προχωρήσει σε άμεση εξόφληση των οφειλομένων στους φαρμακοποιούς, «ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, για την οποία έχει τη κύρια ευθύνη».