Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου σχεδόν σε όλη τη χώρα και σε όλους τους κλάδους, κατά του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Ads

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 24 Σεπτεμβρίου και απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 π.μ., ανακοίνωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ). Το ΕΚΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: «απεργεί στις 24 Σεπτέμβρη ενάντια στην επιστροφή των μνημονιακών εμμονών και την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, και ζητάει από την κυβέρνηση την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. Η Ανάπτυξη δεν αφορά τους λίγους. Ανάπτυξη υπάρχει μόνο με τους εργαζόμενους όρθιους, με αυξήσεις μισθών και με ισχυρές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις».

Διαβάστε επίσης: Εργασιακό πολυνομοσχέδιο: Μνημόνιο απ’ το «παράθυρο» κι ακόμη παραπέρα…

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία  προχωρά την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου και η ΑΔΕΔΥ, με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης προειδοποιεί πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση και την ψήφισή του, θα προχωρήσει σε απεργιακή κλιμάκωση. H AΔΕΔΥ επισημαίνει πως: «Το δικαίωμα της απεργίας αποτελεί το ύστατο όπλο των εργαζομένων και οφείλουμε να το υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Το δικαίωμα όλων στη δημόσια ασφάλιση είναι αναφαίρετο και αγωνιζόμαστε για να μην φέρει η κυβέρνηση, στη Βουλή για ψήφιση, νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης».

Ads

Πανελλαδική απεργία προκήρυξε επίσης  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας και Πρόνοια, με αίτημα την απόσυρση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου» που περιορίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο φέρνει αλλαγές, μεταξύ άλλων και στον συνδικαλιστικό νόμο, εκφράζουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.Κοινή διακήρυξη για την απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου έδωσαν στη δημοσιότητα οι τρεις ομοσπονδίες εκπαιδευτικών ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ αποφάσισε επίσης την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο την Τρίτη 24/9/2019. Η Ένωση Λιμενεργατών καλεί όλα τα μέλη της να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία την Τρίτη 24.9.19 που έχει εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στις 11:00 στην Πλ. Κλαυθμώνος. Τέλος και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θα συμμετέχουν με τρίωρη στάση εργασίας στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Την πορεία στηρίζουν ανοιχτά εκτός από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις και κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α.)

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ακινητοποιημένα θα είναι τα περισσότερα από τα μέσα σταθερής τροχιάς την ερχόμενη Τρίτη 24 Ιουλίου, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία.

Πιο συγκεκριμένα, την ερχόμενη Τρίτη, δεν θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια τα τρόλεϊ, τα λεωφορεία και οι συρμοί στο δίκτυο της γραμμής 1 Μετρό (ΗΣΑΠ), λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ αντίστοιχα. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι σε μετρό (γραμμή 2 και 3) και τραμ συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με στάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, το μετρό θα λειτουργεί από 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ και το τραμ θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς διεκδικούν την άμεση απόσυρση των διατάξεων του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, που αφορούν τα εργασιακά και τη λειτουργία των συνδικάτων και αγωνίζονται για δημόσιες συγκοινωνίες στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της 24ης Σεπτεμβρίου στις 11 πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Επίσης, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα τρένα συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Ως εκ τούτου αναμένεται ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ για τις ακυρώσεις δρομολογίων.

ΣΥΡΙΖΑ: Από τις πρώτες ημέρες έδειξαν τις προθέσεις τους

«Από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε τις διαθέσεις της για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «με αποφάσεις και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής ξήλωσε μια σειρά ρυθμίσεων που είχαν νομοθετηθεί από την κυβέρνηση της Αριστεράς για την προστασία και την αξιοπρέπεια του κόσμου της εργασίας».

«Με το νέο πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη, καθίσταται οφθαλμοφανές πως το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η κατάργηση όλου του κανονιστικού πλαισίου που ρυθμίζει την αγορά εργασίας, αφού μετατρέπει τις συλλογικές συμβάσεις σε διακοσμητικό στοιχείο. Η απάντηση του κόσμου της εργασίας θα είναι αποφασιστική. Καλούμε όλες και όλους στην κινητοποίηση των συνδικάτων, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στα σχέδια της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και του ΣΕΒ», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

ΚΚΕ: Οι εργαζόμενοι μπορούν να δώσουν απάντηση στην κυβέρνηση, με τη μαζική συμμετοχή τους

«Τα περί “αποκατάστασης της κανονικότητας στην αγορά εργασίας’ αφορούν αποκλειστικά τη μεγαλύτερη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, γι’ αυτό και τα κυβερνητικά σχέδια βασικό στόχο έχουν το χτύπημα σε όποια εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει, με την περαιτέρω συμπίεση των μισθών, την πλήρη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, ξεκινώντας από τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών». Αυτό αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο υπουργείο Εργασίας.

«Οι εργαζόμενοι μπορούν να δώσουν απάντηση στην κυβέρνηση, με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη, μπορούν με συλλογική οργάνωση και δράση να βάλουν στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες τους», καταλήγει το ΚΚΕ.

ΛΑΕ: Όχι στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης

«Η Λαϊκή Ενότητα καταδικάζει το ”αναπτυξιακό” νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που καταργεί εργασιακά δικαιώματα και οδηγεί στην περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη, τάχα στο όνομα της ανάπτυξης, την λήψη μέτρων με στόχο την περαιτέρω μείωση μισθών και τον περιορισμό των όποιων προστατευτικών διατάξεων υπάρχουν ακόμα για το περιβάλλον και τις αρχαιότητες, με στόχο την διευκόλυνση των ”επενδυτών” και γενικότερα του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου.

Οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, προβλέπουν την δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα και ουσιαστικά καταργούν οποιαδήποτε διαδικασία έγκρισης εκ μέρους του Δημοσίου των σχεδιαζόμενων επενδύσεων, εις βάρος του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η Λαϊκή Ενότητα εκτιμώντας ότι η ψήφιση και η εφαρμογή αυτών των νομοθετικών ρυθμίσεων θα έχει καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την κοινωνία, στηρίζει τις κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζόμενων και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 11.00 π.μ στην πλατεία Κλαυθμώνος».