Μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και σε δεκάδες άλλες πόλεις. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για 48ωρη απεργία σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη και δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής. Από τη σημερινή μεγαλειώδη κινητοποίηση δεν έλειψαν, ωστόσο, τα εκτεταμένα επεισόδια, με το κέντρο της πρωτεύουσας να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης. Η αστυνομία προχώρησε και πάλι σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης, ενώ 15 άτομα τραυματίστηκαν. Το tvxs.gr παρακολούθησε τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στους δρόμους και τις πλατείες. Διαβάστε το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων εδώ.

Ads

image

19:08 – Σε πέντε συλλήψεις και άλλες 28 προσαγωγές για κατά περίσταση επιθέσεις κατά αστυνομικών και κατοχή εκρηκτικών υλών προχώρησε η αστυνομία. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. κατά τις συμπλοκές τραυματίστηκαν 50 αστυνομικοί οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία για την παροχή των πρώτων βοηθειών.
 
Όπως επισημαίνει παράλληλα σε ανακοίνωσή της, σχετικά με αναφορές σε ΜΜΕ, από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε «η αναγκαία, περιορισμένη χρήση δακρυγόνων ουσιών». Τα όποια καπνικά φαινόμενα, σημειώνει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. «προέρχονται από την καύση κάδων απορριμμάτων και άλλων αντικειμένων που προκλήθηκαν από τις ομάδες των ατόμων που επιτίθεντο κατά των Αστυνομικών».
 
Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει πως οι συγκεντρώσεις του σε όλες σχεδόν τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας ήταν μεγαλειώδεις σε παλμό και συμμετοχή, οι ποιο μαζικές των τελευταίων χρόνων. Η εκτελεστική γραμματεία καλεί «όλους και όλες με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα, πιο μαζικά να δώσουμε την μάχη για την επιτυχία και της δεύτερης ημέρας της 48ωρης απεργίας καθώς και της περικύκλωσης της βουλής. Η 48ωρη απεργία και η περικύκλωση της βουλής δεν είναι το αποκορύφωμα της δράσης μας αλλά αφετηρία ακόμα ποιο αποφασιστικής κλιμάκωσης στις μορφές και στο περιεχόμενο».
 
Και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πρωτοφανή συμμετοχή ενώ καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν και στις αυριανές κινητοποιήσεις.

18:40 – Στους 21 ανέρχονται οι τραυματίες. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι 15 είναι αστυνομικοί και οι 6 πολίτες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Αρκετοί είναι όμως και οι διαδηλωτές που τραυματίστηκαν αλλά αρνήθηκαν να μεταφερθούν στα νοσοκομεία με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Ads

18:30 – Ελάχιστοι είναι οι διαδηλωτές που έχουν μείνει στο κέντρο της Αθήνας, ενώ μικρής έκτασης επεισόδια σημειώνονται στα στενά.

17:35 – Μετά απο συντονισμένη επιχείρηση 5 διμοιριών των ΜΑΤ, εκδιώχθηκαν με χρήση χημικών και κρότου λάμψης όλοι οι διαδηλωτές από το Σύνταγμα και τη γύρω περιοχή.

17:30 – Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών που είχαν παραμείνει στην πλατεία Συντάγματος κινείται στην Πανεπιστημίου με κατεύθυνση προς την Ομόνοια.

17:22 – Φωτιά σε εκδοτήριο της ΕΘΕΛ στη συμβολής των οδών Φιλελλήνων και Ξενοφώντος. Εκετεταμένες συγκρούσεις ΜΑΤ – κουκουλοφόρων στη Φιλελλήνων. Δύο ακόμη στάσεις λεωφορείων καίγονται. Επίσης όλα τα φανάρια στην πλατεία Συντάγματος έχουν σπάσει.
image 17:21 – Παρά τα εκτεταμένα επεισόδια, οι διαδηλωτές παραμένουν στο Σύνταγμα. Στο μεταξύ, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 10 προσαγωγές.

17:10 – Πυκνοί καπνοί στο Σύνταγμα από τις φωτιές που υπάρχουν σε εξέλιξη. Μία από αυτές καίει περίπτερο στην αρχή της οδού Φιλελλήνων. Η Πυροσβεστική δεν μπορεί να πλησιάσει στο σημείο.

image

16:40 – Η ένταση έχει μεταφερθεί στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, επί των οδών Φιλελλήνων και Καραγιώργη Σερβίας.

16:02 – Φθορές σε τράπεζες στη Βουκουρεστίου, πυρκαγιές σε κάδους απορριμμάτων στην Ακαδημίας.
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικός φρουρός δέχτηκε επίθεση στην οδό Σταδίου και άγνωστοι του αφαίρεσαν το όπλο.

15:46 – Πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο τραυματίες, που έχουν μεταφερθεί στον «Ευαγγελισμό». Άλλος ένας τραυματίας μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό και ένας στο Τζάννειο.

15:43 – Μεγάλο μέρος των διαδηλωτών παραμένει στους δρόμους γύρω από Σύνταγμα. Μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» συνεχίζονται οι συγκρούσεις, ενώ η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή είναι απονικτική από τα χημικά.

image 15:10 – Στις φλόγες το φυλάκιο του τσολιά μπροστά από την Βουλή – Η εικόνα κάνει τον γύρο του κόσμου

image

15:00 – Εν τω μεταξύ, μόνη διέξοδος από την κρίση είναι να πάρει ο λαός την κατάσταση στα χέρια του για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό. Περισσότερα εδώ

14:52 – Επίθεση με καταιγισμό μολότοφ δέχθηκε διμοιρία των ΜΑΤ ακριβώς μπροστά στην Βουλή. Η ατμόσφαιρα στην μεγαλειώδη συγκέντρωση του Συντάγματος αρχίζει να αλλάζει, ειδικά μετά την αποχώρηση του ΠΑΜΕ που όπως φαίνεται έκανε καλή περιφρούρηση…

image

14:48 – Ένταση σημειώθηκε νωρίτερα στην συμβολή Πανεπιστημίου και Βασιλίσσης Σοφίας καθώς ομάδα ατόμων προσπάθησε επανειλημμένα να ρίξει το σιδερένιο φράχτη έξω από το κοινοβούλιο. Η αστυνομία τους απώθησε προς την Πανεπιστημίου. Συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, σημειώθηκαν στο ύψος της ΕΣΗΕΑ. Και αυτή τη στιγμή επικρατεί ένταση μπροστά στη Βουλή με ομάδα ατόμων να προχωρούν σε ρίψη αντικειμένων προς τις δυνάμεις της αστυνομίας η οποία απαντά με χημικά.

14:30 – Καπνός φαίνεται σε ορισμένους δρόμους στο Κολωνάκι. Εικάζεται ότι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στα σκουπίδια που κατακλύζουν τους δρόμους

image

14:25 – To ΠΑΜΕ αποχωρεί από το Σύνταγμα με κατεύθυνση τις Στήλες Ολυμπίου Διός

14:15 – Απορία με χιούμορ στο twitter: Πετάει ένα ελικόπτερο πάνω από το κέντρο. ENA; ποιος θα πρωτομπει;

14:07 – Μεγαλειώδης χαρακτηρίζεται η σημερινή διαδήλωση καθώς νέες εκτιμήσεις μιλούν για τουλάχιστον 200.000 διαδηλωτές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των τελευταίων ετών. Aνεπίσημες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., πάλι, μιλούν για τουλάχιστον 70.000 κόσμου.

13:56 – Όπως μετέδωσε πριν από λίγο το ΣΚΑΙ, άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ μπροστά από το Εθνικό Τυπογραφείο. Έγινε χρήση χημικών.

13:50 – Διαδηλωτές της ΠΟΕ-ΟΤΑ σπρώχνουν τον μεταλλικό φράκτη. Τα ΜΑΤ φόρεσαν τα κράνη τους.

13:12 – Ένταση αυτή την ώρα στην πλατεία Συντάγματος. Διαδηλωτές αποδοκιμάζουν και απομακρύνουν μια ομάδα που έφτασε με “άγριες” διαθέσεις… 

13:10 – «Σήμερα μιλάει ο λαός. Και όταν μιλάει ο λαός τα πολλά λόγια είναι περιττά, είναι φτώχια. Είμαστε 11 εκατομμύρια και είναι 154 και άμα είναι 154. Η λαϊκή οργή έχει γίνει πια ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων. «Σήμερα αντιπαρατίθενται δύο Ελλάδες. Η Ελλάδα της υποταγής, της μιζέριας, των καρτέλ της διαπλοκής και των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, και η Ελλάδα της περηφάνιας, της αξιοπρέπειας, της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης. Αυτή η νέα Ελλάδα, η Ελλάδα της αξιοπρέπειας θα νικήσει τους ολιγάρχες και θα στείλει την κυβέρνηση Παπανδρέου στο χρονοντούλαπο της ιστορίας» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

12:50 – Η αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 70 χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας

12:46 – ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ: Χιλιάδες κόσμου έχουν κατακλύσει τους δρόμους της πρωτεύουσας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας και στο πολυνομοσχέδιο, που αυτή την ώρα συζητείται στο Κοινοβούλιο και το οποίο φέρνει τα πάνω-κάτω στις εργασιακές σχέσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Το κέντρο της Αθήνας είναι κλειστό, ενώ πλημμυρισμένοι από διαδηλωτές είναι οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των τελευταίων ετών.

12:15 – Χιλιάδες διαδηλωτές-κυρίως μέλη του ΠΑΜΕ – έχουν κατακλύσει την πλατεία Συντάγματος σε μια ειρηνική διαδήλωση. Αναμένονται και οι διαδηλωτές της πορείας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

image

11:50 – Το ΣΚΑΙ μεταδίδει ότι η αστυνομία έκανε προσαγωγές τεσσάρων ανηλίκων που μετέφεραν βόμβες μολότοφ μέσα σε λεωφορείο! Επίσης, ένας αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ τραυματίστηκε στην Καισαριανή όταν ομάδα της ΔΙΑΣ δέχτηκε επίθεση με πέτρες

11:30 – Μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Χαρακτηριστική η φωτογραφία από την συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο κέντρο των Χανίων

image
11:27 – Νωρίτερα, ένστολοι φρουροί φυλακών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης αποδοκίμασαν τον υπουργό Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Οι φρουροί που είχαν συγκεντρωθεί από όλη την Ελλάδα διαμαρτύρονται για την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο και ζητούν την αποπληρωμή υπερωριών και νυχτερινών, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν λάβει από το Δεκέμβριο του 2009 και του 2010.

11:21- Μαζική είναι η συμμετοχή στο μπλοκ του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια ενώ το ίδιο συμβαίνει και στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Υπολογίζεται ότι οι πορείες θα είναι από τις μεγαλύτερες σε όγκο. Στην ομιλία της, στους εργαζόμενους που είναι συγκεντρωμένοι στην Ομόνοια, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε ότι οι συναντήσεις στις οποίες κάλεσε ο πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς είναι επικοινωνιακό παιχνίδι, για τη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης στο εξωτερικό και υπογράμμισε ότι από πλευράς ΚΚΕ δεν υπάρχει καμιά ανοχή στις πολιτικές της κυβέρνησης.

11:18 – To μπλοκ του ΠΑΜΕ που βρίσκεται μπροστά από την Βουλή αποτελεί την εμπροσθοφυλακή καθώς η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Oμόνοια είναι σε εξέλιξη

11:12 – Σε εξέλιξη η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο Πεδίο του Άρεως. Θα ακολουθήσει πορεία στο Σύνταγμα, όπου εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι του ΠΑΜΕ

11:10 – Νέα έκκληση από την ΕΣΕΕ για κλείσιμο των καταστημάτων σήμερα. “Κλείνουμε 1 ημέρα για να μην κλείσουμε για πάντα

11:00 – Το μπλοκ του ΠΑΜΕ έφτασε από Ακαδημίας στο Σύνταγμα. (φωτογραφία πριν λίγα λεπτά).

image

10:55 – Λίγο πριν από τις 10:30 στήθηκε ο μεταλλικός φράχτης στη Βασιλίσσης Σοφίας, κλούβες των ΜΑΤ απέκλεισαν την Ακαδημίας, περίπου στη συμβολή με την Κανάρη, ενώ μπροστά από τη Βουλή έχει τοποθετηθεί τριπλή σειρά από σχοινιά για να εμποδιστεί το πλήθος να φτάσει μέχρι στον Άγνωστο Στρατιώτη. Διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν ήδη αναπτυχθεί στα σκαλιά, στο πλάι του Μνημείου και επί της Πανεπιστημίου, τουλάχιστον πέντε κλούβες των ΜΑΤ περιμένουν μήπως χρειαστεί να επέμβουν. Όλα τα κάθετα στενά από το Κολωνάκι προς τη Β. Σοφίας έχουν κλείσει. Στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας, οι συρμοί του Μετρό στο Σύνταγμα και τον Ευαγγελισμό θα είναι κλειστοί για το κοινό, απόφαση με την οποία διαφωνούν οι εργαζόμενοι, όπως είπε στο NewsIt ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος.

10:50 – Δείτε το ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα για την “μητέρα όλων των απεργιών”. Επίσης το ρεπορτάζ του βρετανικού SKY εδώ

10:38 – Έκλεισαν όλοι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα. Μεγάλη αστυνομική παρουσία γύρω από την Βουλή

10:34 – Πληροφορίες για τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Σαμαρά. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν κοινή εμφάνιση στην Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.

10:30 – Πολλοί διεθνείς τηλεοπτικοί σταθμοί (και οι Ελληνικοί φυσικά) έχουν νοικιάσει μπαλκόνια και ταράτσες πάνω από το Σύνταγμα, για να καλύψουν τα γεγονότα σήμερα και αύριο. Σχόλιο στο Facebook: Πόσο θα ήθελα σα χώρα να τους απογοητεύαμε εδώ. Να είχαμε διαδηλώσεις χωρίς συγκρούσεις και κόσμο στα νοσοκομεία.

10:10 – Το hashtag για τις απεργιακές κινητοποιησεις στο Twitter: #19ogr #20ogr

10:05 – Κλειστοί είναι οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα και Ευαγγελισμό (στο σταθμό Συντάγματος δεν είναι δυνατή στους επιβάτες ούτε η αλλαγή γραμμής)

10:00 – Η Ελλάδα έχει και πάλι την τιμητική της στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η απεργία πρώτο θέμα στο BBC

image

09:45 – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποιούν εξωτερικοί φρουροί φυλακών, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο.

09:30 – Στις 9.00 έκλεισε το ρεύμα ανόδου της Βασ. Σοφίας από Αμαλίας προς Χίλτον και έξω από τη Βουλή έχουν παραταχθεί «κλούβες» της Αστυνομίας. Αποκλεισμένη με όχημα της ΕΛ.ΑΣ. είναι η Ηρώδου Αττικού, ενώ ισχυρή είναι η παρουσία αστυνομικών κατά μήκος της Πανεπιστημίου μέχρι τα Προπύλαια.

09:20 – Ασυνήθιστη η εικόνα της πρωτεύουσας, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα τα καταστήματα έχουν παραμείνει κλειστά με τους εμπόρους και τους επαγγελματοβιοτέχνες να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα ΕΣΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ υπό το σύνθημα «κλείνουμε για μια μέρα για να μην κλείσουμε για πάντα».